Η οδός Κυδαθηναίων είναι ένας
ιστορικός δρόμος της Αθήνας, από την
εποχή της αρχαιότητας. Ξεκινά από την οδό Φιλελλήνων και φτάνει ως την Αδριανού
. Διαγωνίως απέναντι από τον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (που χρονολογείται
από τον 11ο αιώνα) στην οδό Κυδαθηναίων και στον αριθμό 9 , αν
κοιτάξει κανείς αριστερά θα δει το μεσοπολεμικό αρχοντικό της οικογένειας
Σεφεριάδη. Στο σπίτι αυτό έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης (πριν
μετακομίσει στην οδό Άγρας, πίσω από το Παναθηναϊκό στάδιο) και η αδελφή του
Ιωάννα Σεφεριάδη, μετέπειτα σύζυγος του Κωνσταντίνου Τσάτσου και ο οποίος
διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Λίγο πιο κάτω στο ύψος του
αλσυλλίου της Αγίας Σωτήρας με τις προτομές του Κωνσταντίνου και της Ιωάννας
Τσάτσου βρίσκεται μια από τις δυο πιο ιστορικές ταβέρνες της Πλάκας, του τύπου
υπόγειου καπηλειού, η «Σαΐτα» και ο
«Δαμίγος» που προσφάτως όμως έκλεισε. Το 1970 ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος με τη
γυναίκα του, τη Βασιλική, έστησαν το υπόγειο καπηλειό της Σαΐτας, με το παλιό ξύλινο
ψυγείο του πάγου (που σώζεται σε άριστη κατάσταση) και τα βαρέλια στο τοίχο με
την ρετσίνα Μεσογείων, συνεχίζοντας μια παλιά παράδοση.
Εικόνες από τον ελληνικό κινηματογράφο μας ξεναγούν στα υπόγεια ταβερνεία της Πλάκας , που ήταν σήμα κατατεθέν της συνοικίας. Κι όταν έρθει η ώρα του φαγητού η Σαΐτα σε δέχεται στις αγκάλες της, τότε που όπως έλεγε σοφά ο Λουτσιάνο Παβαρότι «ένα από τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή είναι να σταματάμε ό,τι κάνουμε και να αφιερώνουμε την προσοχή μας στο φαγητό». Και τότε κατεβαίνεις τα σκαλιά και αφιερώνεις την προσοχή σου στα καλούδια της «Σαΐτας» και τα περίφημα μαγειρευτά της. Εδώ λοιπόν θα γευτείτε παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας που δεν χρειάζονται πλουμίδια και φτιασίδια , αλλά σε κερδίζουν με την αληθινή νοστιμιά τους, πιστέψτε με θα εισπράξετε και με το παραπάνω αυτήν την μαγειρική ζεστασιά!!! Βασισμένη η κουζίνα σε μια οικογενειακή παράδοση δεν φείδεται των καλών υλικών την άριστη εκτέλεση σαν να είναι σπιτικά. Κάναμε τις βούτες μας στις γλυκοφάγωτες μελιτζάνες του φούρνου με την τριμμένη φέτα από πάνω , στο λεμονάτο αρνάκι , στους κεφτέδες φούρνου με ντοματούλα και το κοτόπουλο αλλά Σαΐτα με λαχανικά. Η παρέα επέμενε να δοκιμάσουμε τους λιμπιστικούς λαχανοντολμάδες και τα ρουστίκ αρνίσια παϊδάκια , ήταν δυο επιλογές που μας προσέφεραν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία. Συνοδέψαμε το γεύμα μας με απίθανα βραστά λαχανικά , αέρινες τηγανητές πατάτες και λευκό βαρελίσιο κρασί Γαβαλά . Θα ξανάρθουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα .
Info : Κυδαθηναίων 21, Πλάκα, τηλ: 210-3226671 , θα φύγετε από την «Σαΐτα»
χορτάτοι και ευχαριστημένοι με ότι φάγατε , όσο για τον λογαριασμό δεν θα
ξεπεράσει τα 25 ευρώ το άτομο.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου