Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Μυτιλήνη : Το εξαίσιο τουλουμοτύρι που φτιάχνει ο Παναγιώτης Χαδεμένος στο Λισβόρι

Info : Το τουλουμοτύρι είναι ένα νόστιμο και πικάντικο τυροκομικό προϊόν  που δεν το βρίσκεις εύκολα  παρά μόνο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στο νησί της Μυτιλήνης . Το όνομα του προέρχεται από την τουρκική λέξη Tulum που σημαίνει δέρμα ( τα τουλούμια τα κατασκεύαζαν για τη μεταφορά και τη φύλαξη ελαιόλαδου ή κρασιού, και για την παρασκευή του τουλουμίσιου τυριού )  και την ελληνική λέξη τυρί γιατί ωριμάζει και διατηρείται μέσα σε ασκούς από δέρματα ζώων. Είναι τυρί με κοκκώδη υφή, υπόλευκο χρώμα εως κιτρινωπό, ελαφρά όξινη και πικάντικη γεύση.
         
H παρασκευή του :  Κομμάτια φέτας ανακατεύονται με γάλα και κλείνονται στον ασκό. Το τουλουμοτύρι φτιάχνεται το Μάιο, που υπάρχει άφθονο γάλα, και ωριμάζει σε δροσερό μέρος για 3 έως 4 μήνες.


Τουλουμοτύρι από το Λισβόρι : Δοκίμασα τουλουμοτύρι  στο πανηγύρι της Αγιάσου και ήταν του παραγωγού Παναγιώτη Χαδεμένου από το γειτονικό Λισβόρι . Το χωριό αυτό είναι ξακουστό για την παραγωγή γλυκάνισου και για τα ιαματικά λουτρά που διαθέτει , υπάρχουν όμως και δυο-τρεις μικροί τυροκόμοι που εκτός από καταπληκτικά λαδοτύρια φτιάχνουν και παραδοσιακό τουλουμοτύρι , ένας από αυτούς είναι και ο Παναγιώτης Χαδεμένος από τους τελευταίους «τουλουμτζήδες» της Μυτιλήνης.  
 
 
   
 

 









2 σχόλια:

  1. Μια ερώτησι - Όταν λέμε τυρί στραγγιστό και τουλουμοτυρι, μιλάμε για το ίδιο τυρί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι , το τουλουμοτύρι ωριμάζει για αρκετούς μήνες στο τουλούμι δηλαδή τα αναποδογυρισμένα τομάρια των ζώων και ειναι ένα ιδαίτερα νόστιμο και αιχμηρό τυράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή