☛ H «Παλιά Πόλη» στεγάζεται στο ισόγειο ενός όμορφου αρχοντικού της Ξάνθης του 1880, κατασκευασμένο από τεχνίτες της πέτρας που ήρθαν από την Ήπειρο (Ζαγορίσιοι πιθανότατα) και δίδαξαν την τέχνη τους, ώστε ο Γιώργος Χειμωνάς να γράψε για αυτούς τους χτίστες «από πανάρχαιη παράδοση οικογένειες από σπουδαίους τεχνίτες, νομάδες που ποτέ δεν κατοικούν και όλο φεύγουν, τους καλούν να χτίσουν κι ακριβοπληρώνονται».
Αποτέλεσε σπίτι καπνεμπόρων , ενώ το ’40
επιτάχθηκε και στέγασε, κατά την διάρκεια της κατοχής, τα γραφεία και τα κρατητήρια
της Βουλγαρικής Οχράνα. Σήμερα τα αδέρφια, Νίκος και Ελένη Κηπουρού, που αγαπάνε όσο τίποτα άλλο την πόλη τους ,
έχουν μετατρέψει το χώρο αυτό σε ένα ατμοσφαιρικό, φιλόξενο εστιατόριο στο
οποίο θα απολαύσετε αναπεπταμένη γαστρονομία με τη καλή πρώτη ύλη να είναι
αδιαπραγμάτευτη και τη βαθιά γνώση στη διαχείρισή της (είτε είναι κρέας, είτε
επιλεγμένο ψάρι) να κάνει θαύματα. Κι όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να πληγεί το
πορτοφόλι σας. Όχι δεν είναι φτηνά, όσο μια χασαποταβέρνα, αλλά πληρώνετε
λογικά για όλα όσα παραγγέλνετε, χωρίς να εκτροχιάζεται το πορτοφόλι σας.
☛ Στη κουζίνα εδώ και 21 χρόνια βρίσκεται η Ρεϊχά μουσουλμανικής καταγωγής . Τελευταία, δίπλα της, ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος (για πολλά χρόνια συνεργάτης του μεγάλου Έλληνα σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου )προεκτείνει και ανανεώνει πολλά πιάτα. Και οι δυο μαζί με την ομάδα τους αναζητούν διεξοδικά τις ποιοτικότερες πρώτες ύλες (οι περισσότερες από την Ξάνθη και την περιοχή της για να μην ταξιδεύουν) προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλύτερη ποιότητα των δημιουργιών τους . Το μενού εκτός από πιάτα της ανατολίτικης κουζίνας , προσφέρει παραδοσιακές θρακιώτικες γεύσεις που θα σας γοητεύσουν , αλλά και συναρπαστικές προτάσεις κρεατοφαγίας που συνοδεύονται από ιδιαίτερες κοπές (εδώ αξίζει να αναφέρουμε τα premium steak ξηρής ωρίμανσης που επιμελείται σχολαστικά ο Καβαλιώτης Κρεοτέχνης Νίκος Κεχαγιάς) .
☛ Ξεκινήσαμε με το αγαπημένο φαγητό του σουλτάνου το χουνκιάρ μπεγιεντί (πουρές καπνιστής μελιτζάνας με κομμάτια αρνίσιου και μοσχαρίσιου κρέατος) ένα φαγάκι που η Ρεϊχά το φτιάχνει αριστοτεχνικά και σε ηλεκτρίζει με την αιχμηρή νοστιμιά του. Ακολούθησε το ισορροπημένο ατζέμ πιλάφ (ρύζι μαγειρεμένο μέσα στο ζουμί αρνίσιου κρέατος με σταφίδα, κουκουνάρι και φιλέ αμύγδαλο), που μας έτερψε τα μάλα . Ο ρουστίκ γκιουζλεμές με πράσο , κιμά και κασέρι Ξάνθης ήταν εξαίσιος , τα ανατολίτικα σουτζουκάκια από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά ήταν τροφαντά, ζουμερά και μυρωδάτα. Αποκάλυψη για την παρέα υπήρξε η Καππαδοκική πατσάγκα που μας έσπασε τη μύτη με την έντασή της (φρέσκο ανατολίτικο φύλλο με γέμιση μοσχαρίσιο παστουρμά, τυρί, μυρωδικά και πιπεριά Φλωρίνης) και ξύπνησε μέσα μας γευστικές μνήμες !!! Τα χειροποίητα βαρένικα με μυζήθρα, τυρί φέτα, ρόδι, φουντούκια και γιαούρτι μετέφεραν με δεξιοτεχνία την μυρωδιά από τα συστατικά τους και ξεχείλιζαν από νοστιμιά και υγρή γευστικότητα. Τέλος τα καλοδουλεμένα γιαπράκια από βιολογικό αμπελόφυλλο, μοσχαρίσιο κιμά και σάλτσα αυγολέμονου μας κέρδισαν με την αρμονία των υλικών και την αξεπέραστη ελληνικότητά τους. Και θυμηθήκαμε ότι το αυγολέμονο είναι εφεύρεση της ελληνικής κουζίνας και συνοδεύει αρμονικά τις γεύσεις με κρέας και κιμά. Το φινάλε σε αυτό το σπουδαίο δείπνο γράφτηκε με δυο έξοχα επιδόρπια, μπακλαβά με παγωτό και σεκέρ παρέ .
☛ Αξίζει να αναφερθούμε στο κελάρι του εστιατορίου που στεγάζεται σ’ ένα σκοτεινό υπόγειο (κατά το παρελθόν υπήρξε κρατητήριο της Βουλγαρικής κατοχής από το 1940-1944), ένας χώρος φτιαγμένος με αγάπη και έμπνευση από τα αδέρφια Κηπουρού . Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ήταν τα παλιά τούβλα, οι πέτρινοι παλιοί κυβόλιθοι που τοποθετήθηκαν στο πάτωμα και τα μασίφ ξύλινα ράφια για τις φιάλες των κρασιών. Στον ψυχόμενο χώρο και στις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας φυλάσσονται 300 ετικέτες από τον Διεθνή (30%) και Ελληνικό αμπελώνα (70%) . Τόσο τα λευκά όσο και τα κόκκινα κρασιά διατηρούνται δροσερά στη σταθερή θερμοκρασία των 18 °C. Παράλληλα υπάρχει και ο πριβέ χώρος του εστιατορίου με το μοναστηριακό τραπέζι όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 12 άτομα και να απολαύσουν τις γαστρονομικές προτάσεις του εστιατορίου.
Info : Εστιατόριο «Παλαιά Πόλις» , Χασιρτζόγλου7, Ξάνθη , τηλ. κρατήσεων : 2541/068685.
Τα premium steak ξηρής ωρίμανσης ανήκουν στον Καβαλιώτη
Κρεοτέχνη Νίκο Κεχαγιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου