Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Καμινάδα : Το γλυκό του Δούναβη !!!


Η Καμινάδα είναι ένα διαφορετικό γλυκό από τα καθιερωμένα , έχει τις ρίζες του στην Ουγγαρία και παραλλαγές του  μπορείς να συναντήσεις και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης .

ΤΙ ΕΙΝΑΙ : Φτιάχνεται  από αφράτο ζυμάρι που μοιάζει μ’ αυτήν  του τσουρεκιού , το πλάθουν σε κορδόνι, το τυλίγουν σε ξύλινα ρολά και το καλύπτουν με ζάχαρη η οποία καραμελώνει κατά το ψήσιμο . Το γλυκό σερβίρετε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους , η παραδοσιακή ουγγρική εκδοχή του είναι να το  "πανάρουν" σε κανέλα και ζάχαρη , στην Ελλάδα που το φτιάχνουν σε διάφορα street food festival θα το βρείτε σε αμέτρητες εκδοχές όπως με γέμιση πραλίνας και μπισκότου , ινδικής καρύδας, τρούφας .
 
ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΚΑΜΙΝΑΔΑ :  Αφενός εξαιτίας του κυλινδρικού του σχήματος κι αφετέρου γιατί σερβίρετε ζεστό - καυτό, τόσο που αχνίζει σαν καμινάδα !!! 

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ : Το κέικ καμινάδα είναι ένας γλυκός πειρασμός για  τους κατοίκους της Βουδαπέστης , αν  βρεθείτε στη  αγορά  «Central Market Hall» οι μυρωδιές από τις φρεσκοψημένες καμινάδες  θα σας οδηγήσουν στους υπαίθριους πωλητές που τα ψήνουν .Το καλοκαίρι θα τις βρείτε και στο διάσημο Φεστιβάλ Λαϊκών Τεχνών που διοργανώνεται τον Αύγουστο  στο Κάστρο της Βούδας .Το όνομα του γλυκού είναι  Chimney Cake στα αγγλικά και kürtőskalács στα Ουγγρικά , πριν σας το προσφέρουν οι υπαίθριοι πωλητές θα το εμποτίσουν σ’ ένα νόστιμο ζαχαρούχο μείγματα κανέλας, κακάου και τζίντζερ .















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου