Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Η πρώτη New England India Pale Ale μπύρα στη πόλη μας από την Mικροζυθοποιία Καβάλας

Ο Θάνος Τσουκαλάς  και ο Βαγγέλης Φάκας αφουγκράστηκαν τις τάσεις των παραγωγών στην διεθνή  σκηνή της χειροποίητης μπύρας και αποφάσισαν μαζί με άλλες δυο μικροζυθοποιίες της Ελλάδας πως ήρθε η ώρα να «ζυμώσουν» ένα σχετικά νέο είδος μπίρας στη χώρα μας που κάνει όμως θραύση στην Αμερική!!!  O Βαγγέλης Φάκας μας μίλησε  γι’ αυτό το νέο project «Στόχος μας είναι να εξελισσόμαστε να μαθαίνουμε και να πειραματιζόμαστε. Σε αυτό βοηθάν πολύ οι συνεργασίες με άλλα ζυθοποιία. Ανταλλάσσουμε, γνώσεις, τεχνικές, πληροφορίες καθώς και δοκιμάζουμε να δουλέψουμε και άλλα μηχανήματα, τελείως διαφορετικά από τα δικά μας. Με τα παιδιά από την ΚΥΚΑΩ έχουμε ένα άλλο δέσιμο, επικοινωνούμε συχνά και συζητάμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο στα προϊόντα μας και στις διαδικασίες παραγωγής , όσο και σε θέματα οικονομικά και διαχείρισης. Αυτή την φορά η συνεργασία ήταν πιο ευρεία αφού συμμετείχε μαζί μας και η αθηναϊκή ζυθοποιία Alea Brewing Co. Καιρό τώρα η τάση παγκοσμίως στην Craft σκηνή είναι οι New England India Pale Ale (NEIPA). Οι NEIPA είναι σχετικά νέο είδος μπίρας που κάνει πάταγο κυρίως στην Αμερική, όπου και γεννήθηκε» .  

Έτσι λοιπόν ζυμώθηκε πριν από λίγο καιρό η 3-way New England India Pale Ale μπύρα με θολή εμφάνιση , έντονα αρώματα φρούτων, σου δίνει την αίσθηση ότι πίνεις χυμό , χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα και με αλκοολικούς βαθμούς λίγο ανεβασμένους . Αυτά που χαρακτηρίζει μία NEIPA μας λέει ο Βαγγέλης Φάκας «είναι κυρίως η εμφάνισή της, πρέπει να μοιάζει με χυμό. Δηλαδή να είναι πολύ θολή και να έχει πλούσιο σώμα, Θα πρέπει να μυρίζει πολύ έντονα αρώματα φρούτων και να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα καθώς επίσης και το αλκοόλ της θα πρέπει να είναι σχετικά ανεβασμένο. Το συγκεκριμένο project ήταν να φτιάξουμε την ίδια βάση, και το κάθε ζυθοποιείο να χρησιμοποιήσει την ίδια ποσότητα λυκίσκου, αλλά διαφορετική ποικιλία , έτσι ώστε να δούμε συγκριτικά και πόσο δυνατή είναι η κάθε ποικιλία αλλά και πώς "χρωματίζει" την μπίρα μας. Έτσι εμείς επιλέξαμε τον Simcoe που μας δίνει αρώματα και γεύσεις από πυρηνόκαρπα φρούτα (βερίκοκα, ροδάκινα κλπ) καθώς και οξύτητες από εσπεριδοειδή. Η Αlea επέλεξε τον λυκίσκο Amarillo που μας δίνει αρώματα πεπονιών και τροπικών φρούτων και η ΚΥΚΑΩ επέλεξε τον Equinox, που δίνει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και κυρίως λεμονιού και Lime»  

Και συνεχίζει ο Βαγγέλης Φάκας « Στόχος μας ήταν τόσο εμείς όσο και ο καταναλωτής να χρωματίσει και να αντιληφθεί την διαφορετικότητα των λυκίσκων , καθώς επίσης να προμοτάρουμε και το blending της μπίρας, που σιγά σιγά κάνει τα πρώτα του βήματα σε εξειδικευμένα "craftάδικα" όπως τα λένε ή Taprooms (μαγαζιά με πολλές βαρελίσιες craft μπίρες), όπου μπορεί ο καταναλωτής να ζητήσει στοχευμένα απο τον barman να του αναμίξει 2 ή και περισσότερες μπίρες. Πάνω σε αυτή την ιδέα έγινε και η παρουσίαση της 3WAY NEIPA, όπως την ονομάσαμε. Μας φιλοξένησε λοιπόν στις βρύσες του ένα από τα μεγαλύτερα και εξειδικευμένα μαγαζιά στην Ελλάδα, το «Barley Cargο»  στην Αθήνα . Εκεί ο καταναλωτής είχε την δυνατότητα παραγγείλει ένα "πλατώ" με τέσσερα ποτήρια που τα τρία περιείχαν από 100ml από κάθε μπίρα και ένα τέταρτο κενό που μπορούσε να αναμείξει ότι ήθελε. Οι μπίρες αυτές κατά την γνώμη μου θα πρέπει να καταναλώνονται σε θερμοκρασία άνω των 7 βαθμών και να τις απολαμβάνουμε σκέτες χωρίς συνοδεία φαγητού . Ο λόγος είναι ότι αυτές οι μπίρες έχουν τόσα πολλά να μας δώσουν, είναι τόσο έντονες , και αλλάζει τόσο πολύ η κάθε μία γουλιά μετά την άλλη που αν προσπαθήσουμε να την συνδυάσουμε, θα επισκιάσει και θα επισκιαστεί από κάποιο φαγητό. Δεν πρόκειται να πάρουμε αυτά που έχει να μας δώσει γιατί θα επηρεαστεί η "βάση μας", οι γευστικοί μας κάλυκες και θα μας δώσει μια τελείως διαφορετική γεύση και επίγευση» . 

Είναι κοινή διαπίστωση πως τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές μικροζυθοποιίες έχουν ανεβάσει το επίπεδο των προϊόντων τους , ο λόγος και πάλι στον Βαγγέλη Φάκα  « Γενικά η αγορά και ο καταναλωτής είναι σε βρεφικό στάδιο όσων αφορά την μπίρα και είναι στο χέρι μας (στους ζυθοποιούς) να χτίσουμε μία καλή σχέση εμπιστοσύνης για τα προϊόντα μας και να ενθαρρύνουμε τον καταναλωτή να δοκιμάζει, να συγκρίνει και να μάθει να αξιολογεί. Οι μικρές και ανεξάρτητες ζυθοποιίες κερδίζουν όλο κι περισσότερο χώρο στην αγορά. Δεν είναι δυνατόν ούτε παραγωγικά ούτε εμπορικά να πάρουμε, το μερίδιο της οποιασδήποτε μεγάλης ζυθοποιίας, αλλά δεν είναι και αυτό το ζητούμενο. Για εμάς στόχος είναι ν’ ανέβει γενικά το επίπεδο ακόμη περισσότερο και όλοι να φτιάχνουν και να πίνουν υψηλότερων προδιαγραφών και πιο δημιουργικές μπίρες και να "σερβίρουν" προϊόντα που να μας δίνουν απλόχερα, όλα αυτά που μπορεί να μας δώσει η μπίρα, που και εμείς ακόμα, πιστέψτε με, έχουμε εξερευνήσει ένα μικρό κομμάτι αυτής»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου