Η πορφύρα ( "garusolo" για τους Βενετούς ) είναι ένα όστρακο που μοιάζει με μεγάλο σαλιγκάρι (γι' αυτό συχνά αποκαλείται «θαλάσσιο σαλιγκάρι»). Αυτό το όστρακο λοιπόν στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έδινε την πολύτιμη χρωστική του ουσία , αφού με το χρώμα της πορφύρας έβαφαν μεταξύ άλλων και τα ενδύματα των αυτοκρατόρων. Γνωστές άλλωστε οι λέξεις πορφυρογέννητος και πορφυρογέννητη, για τα παιδιά που γεννήθηκαν όταν ο πατέρας τους ήταν αυτοκράτορας, σε ένα ειδικό δωμάτιο με πορφυρούς τοίχους . Σήμερα ψαρεύεται με δίχτυα τράτας στους λασπώδεις βυθούς της Αδριατικής και είναι ένα εξαιρετικό θαλασσινό έδεσμα αφού πρώτα τα πλύνουν καλά, τα βράζουν για μισή ώρα . Στη συνέχεια τα πασπαλίζουν με μια σάλτσα που φτιάχνουν από παρθένο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό και μερικές σταγόνες λεμόνι. Οι πορφύρες (ονομάζονται και στρόμπια σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας) αγαπητοί αναγνώστες είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά όστρακα αλλά και από τα λιγότερο καταναλώσιμα .Προσωπικά στη Θάσο όταν βουτάω στη θάλασσα τις μαζεύω και μαζί με τους αχινούς και τις φούσκες είναι οι καλύτεροι μεζέδες για το ούζο μου . Θέλουν λίγο περισσότερο βράσιμο γύρω στη μισή ώρα για να μαλακώσουν , αφού βγάλω τη σάρκα από το κέλυφος τους τις τοποθετώ σ’ ένα βαθύ πιάτο και ρίχνω από πάνω τη σος που έχω ετοιμάσει (από μοσχολέμονο, λάδι ,άνηθο , αλάτι , καυτερή σάλτσα σριράτσα και πιπέρι καγιέν) .
tapas με πορφύρες |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου