Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

macaron ……το κόσμημα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής από τα χεράκια του pastry chef Θόδωρου Καπάκουλακ (ζαχαροπλαστείο “Charlotte”)

  Μικρό , αέρινο και ντελικάτο….…είναι οι τρείς λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν δοκιμάζω τα μακαρόν  (αυτό το εμβληματικό γαλλικό γλυκό) που φτιάχνει με επιτυχία ο pastry-chef  Θόδωρος Καπάκουλακ  στο ζαχαροπλαστείο Charlotte . Η επιφάνεια του κελύφους είναι λεία , λαμπερή , αρωματική και μαστιχωτή , περιέχει μαρέγκα παστεριωμένη με καραμέλα(!!) και πούδρα αμυγδάλου από γλυκοφάγωτα αμύγδαλα του Οφρυνίου Καβάλας . Η γέμιση μοσχοβολά από τη βουτυρόκρεμα αρίστης ποιότητας που ετοιμάζει ο pastry chef , αναμιγνύοντας το εξαιρετικό γαλλικό βούτυρο candia με philadelphia και άχνη . Καθώς το δαγκώνεις αναδύονται εκμαυλιστικά αρώματα που σαγηνεύουν τους γευστικούς μας κάλυκες , έχει μια τονισμένη αίσθηση αμυγδάλου , ισορροπημένη γλύκα και καλοδουλεμένες γεμίσεις από φιστίκι αιγίνης , φράουλα, μάνγκο, λάιμ και τριαντάφυλλο!!! Τα μακαρόν με τη φράουλα και το μάγκο τα αγάπησα τρελά , με κέρδισε όμως αυτό με τη lime γέμιση , ντελικάτη και λεμονάτη φρεσκάδα με αρκετή ένταση !!! 

        Η ιστορία του

  Ψάχνοντας τη σχετική βιβλιογραφία για την ιστορία του μακαρόν διαβάζουμε πως γεννήθηκαν το 1791 σ’  ένα μοναστήρι της κεντρικής Γαλλίας. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως πρόκειται για γλύκισμα της ιταλικής ζαχαροπλαστικής από την εποχή του  Μεσαίωνα . Άλλες πηγές αναφέρουν πως στη Γαλλία έφτασε  με τον ζαχαροπλάστη της  Αικατερίνης των Μεδίκων το 1533 . Την τελική του μορφή (όπως το γνωρίζουμε σήμερα) τη πήρε στις αρχές του 18ου αιώνα από ένα Γάλλο ζαχαροπλάστη της εποχής .

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου