Είμαστε στη καρδιά του χειμώνα , τα ψάρια υπάρχουν σε αφθονία στην αγορά, τι καλλίτερο λοιπόν από μία μυρωδάτη και λαχταριστή ψαρόσουπα . Το Ouzo bar - Fish Restaurant «Ψαράκι» αυτές τις μέρες πρόσθεσε στο μενού ανάμεσα στις νόστιμες ελληνικές ψαρόσουπες του , τέσσερεις ξεχωριστές και ιδιαίτερες ευρωπαϊκές ψαρόσουπες . Οι ψαρόσουπες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι διαφορετικές από τις δικές μας, περιλαμβάνουν περισσότερα υλικά , ακολουθείτε διαφορετικός τρόπος παρασκευής και στην υφή είναι βελουτέ στην πλειονότητα τους . Τις συνταγές εκτέλεσε ο μάγειρας Χρήστος Τερλάκης και το αποτέλεσμα της δουλειάς του κρίνεται επιτυχημένο . Θα χαρακτήριζα ως highlights αυτής της θεματικής ενότητας τη γαλλική Μπίσκ και την κρεμώδη φινλανδική Λοχικέιτο .
☛ H ισπανική Γκασπατσουέλο (Gazpachuelo) είναι η πιο χαρακτηριστική σούπα που φτιάχνεται στη πόλη της Μάλαγα και έχει βέβαια πολλές εκδοχές. Οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι περιέχει τα τέσσερα βασικά συστατικά του γκασπάτσο : ψωμί, σκόρδο, λάδι και νερό . Η συγκεκριμένη εκδοχή που δοκιμάσαμε περιείχε , μπακαλιάρο, σολομό, σκόρδο, πατάτες και αυγό. Ήταν κρεμώδης και ελαφρώς όξινη είχε έξοχες υφές και εντάσεις .
☛ Η σούπα Ούχα (Ukha) υπάρχει στο εδεσματολόγιο των Ρώσων από τον 12ο αιώνα. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα ποια ήταν η αρχική συνταγή , ενώ ο τρόπος παρασκευής της έχει τροποποιηθεί στο πέρασμα των αιώνων . Αυτή η ρουστίκ σούπα περιέχει μπακαλιάρο, λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά , λεμόνι και δάφνη. Πολύ ευχάριστη έκπληξη η δοκιμή της , ήταν ελαφριά και γευστική .
☛ Η αγαπημένη σούπα των Φιλανδών Λοχικέιτο (Lohikeitto) περιέχει μεγάλα τρυφερά κομμάτια σολομού, ενώ οι πατάτες και τα καρότα κολυμπούν σε ένα νόστιμο βελουτέ ζωμό αρωματισμένο με ξινή κρέμα και άνηθο. Τα μπαχαρικά και το χαβιάρι προσθέτουν βάθος και διάσταση στη γεύση της σούπας .
☛ Η ραφινάτη Γαλλική Μπίσκ (Bisque) είναι μια γλυκοφάγωτη και εντυπωσιακή κρεμώδη σούπα γεμάτη από τρυφερές και γευστικές γαρίδες και τον ζωμό από τα βρασμένα κελύφη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου