Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Ο Σωτήρης Ξώγνος επισκέπτεται το Μουσείο Λουκάνικου (Bratwurstmuseum) στη Νυρεμβέργη και μας ξεδιπλώνει την ιστορία αυτού του υπέροχου εδέσματος

1 Τα λουκάνικα  Νυρεμβέργης  (Nürnberger Bratwurst)  έχουν μια ιστορία 700 ετών , αποτελούν προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Έχουν μήκος μέχρι 9 εκατοστά και βάρος μέχρι 25 γραμμάρια , ενώ περιέχουν αποκλειστικά χοιρινό κρέας με έντονη γεύση μαντζουράνας.

2 Τι σημαίνει η κλειδαρότρυπα της φωτογραφίας που βλέπετε , κατά την παράδοση λοιπόν έδιναν λουκάνικα σαν τελευταία χάρη  στους μελλοθάνατους πριν την εκτέλεση τους στα υπόγεια κελιά του δημαρχείου (τις γνωστές Lochgefägnisse = φυλακές τρύπες). Επειδή όμως φοβόταν μήπως οι μελλοθάνατοι τους ορμήσουν τα έριχναν μέσα από τις κλειδαρότρυπες των κελιών. Οι ταβέρνες στη πόλη μπορούσαν να πουλούν λουκάνικα μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας δίνοντάς τα πάλι μέσα από τις  κλειδαρότρυπες. 

3 Το λουκάνικο  πρωτοαναφέρεται το 1313 στην ταβέρνα «Bratwurst-Glöckleins» , ο μύθος θέλει μια ιστορία αγάπης πίσω από αυτό το έδεσμα. Τον Μεσαίωνα οι Γερμανοί αυτοκράτορες δεν είχαν σταθερή πρωτεύουσα αλλά περιφερόταν ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις της αυτοκρατορίας. Μία από αυτές ήταν και η Νυρεμβέργη. Πριν τον αυτοκράτορα έρχονταν οι διάφοροι δοκιμαστές για κρέατα κρασιά κτλ. κάποιος από τους κρεοπώλες ήταν άρρωστος και επειδή φοβόταν μην δεν αγοράσουν από αυτούς , η μικρή κόρη του αγαπούσε έναν μαθητευόμενο του και του φανέρωσε κάποια μυστικά του πατέρα της. Επίσης τον έπεισε  να μικρύνει λίγο τα λουκάνικα έτσι ώστε ο αυτοκρατορικός δοκιμαστής να φάει περισσότερα, με την προσδοκία να αγοράσει από αυτούς. Πράγματι το τρικ έπιασε και ο δοκιμαστής έφαγε 24 από αυτά (κανονική μερίδα είναι σήμερα 6). Έτσι το αυτοκρατορικό χρυσόβουλο για το πώς θα γίνονται στο εξής τα λουκάνικα ήταν στολισμένο με 24 από αυτά ζωγραφισμένα. Una storia delle amora.

4 Κλείνοντας θα σας εμπιστευθούμε την αυθεντική συνταγή των λουκάνικων  Νυρεμβέργης : Για 1 κιλό Nürnberger Bratwürste θα χρειαστούμε , 600 γραμμάρια χοιρινό κρέας, ωμοπλάτη ή λαιμό , 400 γραμμάρια χοιρινή κοιλιά ,12 γραμμάρια αλάτι , 2 γραμμάρια πιπέρι μαύρο , 1 γραμμάριο πιπέρι άσπρο , 4 γραμμάρια μαντζουράνα , 1 γραμμάριο φλούδα μοσχοκάρυδου , 0,5 γραμμάριο γλυκοπίπερο . Περνάμε το κρέας από την μηχανή του κιμά και θέλουμε να βγει χοντροκομμένο , τα μπαχάρια θα τα αλέσουμε ή θα τα χτυπήσουμε στο γουδί. Όταν το υλικό μας ετοιμασθεί αρχίζουμε να γεμίζουμε τα  προβατίσια έντερα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου