Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Στο ιστορικό Οινόκαστρο της Achaia Clauss στη Πάτρα

  Η Achaia Clauss βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss που ήρθε στην Πάτρα μερικά χρόνια νωρίτερα για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας. Εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της περιοχής προχώρησε στην αγορά μιας έκτασης 60 στρεμμάτων στην περιοχή του Ριγανόκαμπου και έχτισε την θερινή του κατοικία  στην οποία φρόντισε να φυτέψει αμπέλια. Με γοργούς ρυθμούς θα ξεκινήσει την οινοποίηση των πρώτων κρασιών , ένα από αυτά ήταν η  Μαυροδάφνη το πρώτο γλυκό κόκκινο κρασί που πρωτοπαρήγαγε ο Gustav Clauss

Ονομάστηκε «Μαυροδάφνη», προς τιμήν της Ελληνίδας αγαπημένης του , της Δάφνης που πέθανε σε νεαρή ηλικία. Το επόμενο κρασί που κυκλοφόρησε ήταν η ιστορική ρετσίνα «Δεμέστιχα»  που «πότισε» γενιές και γενιές Ελλήνων!!!  Στα τέλη του 18ου αιώνα επισκέπτεται το οινοποιείο η Πριγκίπισσα Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας , για χάρη της οποίας ονομάστηκε το Κελάρι «Αυτοκρατορικό» (Imperial Cellar). Ο Gustav Clauss θεωρείται ο ιδρυτής και καθιερωτής του θεσμού του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα. Το 1918 η Achaia Clauss περνάει σε ελληνικά χέρια και από τότε αρχίζει ο σταδιακός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μεθόδων οινοποίησης μέχρι και σήμερα.  

Μπορείτε να επισκεφτείτε :  το οινοποιείο καθημερινά και Σαββατοκύριακα (10:30-18:30), οι υπεύθυνοι προσφέρουν δύο διαφορετικά προγράμματα ξεναγήσεων που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να ταξιδέψει μέσα στους αιώνες και να γευτεί τα αυθεντικά αρώματα της Αχαΐας. Στα προγράμματα αυτά μπορείτε να επισκεφθείτε τους χώρους όπου παλιά λειτουργούσε το παλαιό οινοποιείο και σήμερα φιλοξενεί το κελάρι Νο9. Στη συνέχεια θα περάσετε στην έκθεση το «Βαρελάτικο» όπου θα γνωρίσετε την τέχνη των βαρελοποιών του οινοποιείου. Ακόμα θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Αυτοκρατορικό Κελάρι και να θαυμάσετε τα παλαιότερα βαρέλια, στα οποία ακόμα ζει και αναπνέει η Μαυροδάφνη του 1873 το παλαιότερο κρασί στην Ελλάδα. Θα κατεβείτε μετά  στο υπόσκαφο οινοφυλάκιο και θα μάθετε για τις ιδανικές συνθήκες συντήρησης του κρασιού. Τέλος θα περιηγηθείτε στο χώρο της Κάβας, όπου θα δοκιμάσετε επιλεγμένους οίνους, θα δείτε το γραφείο του ιδρυτή της Achaia Clauss, αλλά και θα θαυμάσετε την όμορφη θέα της Πάτρας από το μπαλκόνι της Bella Vista . Η Αχαΐα Κλάους με το πέρασμα των χρόνων έχει τιμηθεί με 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά μετάλλια, 38 αργυρά και 32 διπλώματα. 

Tips : Πετρωτό Πάτρας , τηλ: 2610 580100 ,  διάρκεια ξενάγησης: 30-50 λεπτά στα Ελληνικά και Αγγλικά , το κόστος  εξαρτάται από το πρόγραμμα ξενάγησης και γευσιγνωσίας που θα επιλέξει ο επισκέπτης.

 














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου