Πριν από λίγα χρόνια ο Νίκος Καρατζάς ξεκίνησε την οινοποίηση τεσσάρων μονοποικιλιακών κρασιών, μιας Λημνιώνας από τη Θεσσαλία , ενός Βιδιανού από την ορεινή Κρήτη , και δυο Ξινόμαυρων από τον Τρίλοφο Ημαθίας , ποικιλίες που δεν ήταν στη πρώτη γραμμή παραγωγής από τους περισσότερους Έλληνες οινοποιούς αλλά τον τελευταίο καιρό έγιναν ανερχόμενες στις προτιμήσεις τους !!! Να λοιπόν που ήρθε η δικαίωση για τον οινολόγο Νίκο Καρατζά με την Λημνιώνα του από αμπέλια 25 ετών της Θεσσαλίας . Αφού πρώτα τη ζύμωσε σε μεγάλα ανοιχτά βαρέλια, στη συνέχεια την άφησε να ωριμάσει για 10 μήνες σε αμφορείς με τις οινολάσπες της. Τέλος την εμφιάλωσε αφιλτράριστη με ελάχιστες εξωτερικές παρεμβάσεις και νάτη η αγνή Λημνιώνα με τον εκφραστικό της χαρακτήρα των μαύρων φρούτων και των ωραίων μπαχαρικών. Η Limniona Oenops ανακηρύχθηκε ως το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΡΥΘΡΟ ΚΡΑΣΙ από ελληνικές ποικιλίες στο φετινό διαγωνισμό «50 Great Greek Wines». Στην επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού που ήταν υψηλού κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας συμμετείχαν 7 «Master of Wine» που αποτελεί τον κορυφαίο τίτλο διάκρισης παγκοσμίως στον χώρο του κρασιού (υπάρχουν μόνο 300 άνθρωποι στον κόσμο που κατέχουν αυτόν τον επίζηλο τίτλο) . Οι 7 Master of Wine που συμμετείχαν στον διαγωνισμό «50 Great Greek Wines» ήταν η Αγγλίδα Julia Harding MW (Senior Editor and Writer at JancisRobinson.com), ο Άγγλος Μark Andrew MW (co-founder Noble Rot Magazine & Restaurants), η Τσέχα Lenka Sedlackova MW (Senior brand manager Bancroft), ο Πολωνός Wojciech Bońkowski MW (Wine Writer), η Γερμανίδα Caro Maurer MW (Journalist and Wine educator), ο Άγγλος Demetri Walters MW (Wine Consultant) και ο Βέλγος Christophe Heynen MW (Serial entrepreneur in the wine business). Το οινοποιείο του Νίκου Καρατζά για 3η συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες ετικέτες του διαγωνισμού, κάτι που δίνει ασφαλώς ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στον δημιουργό του να συνεχίσει το όραμά του για κρασιά υψηλής ποιότητας από ελληνικές ποικιλίες και επιλεγμένα terroir.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου