Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

«Hayat»-Εξάρχεια : Χειροποίητα κεμπάπ, λαχματζούν και πεϊνιρλί από τον Κούρδο Σεΐτ Αλντογάν

Με τον Σεΐτ Αλντογάν γίναμε φίλοι , ευγενής , φιλικός και πράος μου διηγήθηκε το στόρι της ζωής του , πως έφτασε στην Ελλάδα πολιτικός πρόσφυγας  στις αρχές του ΄80 από το μακρινό Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας και αποφάσισε να ασχοληθεί με την μαγειρική τέχνη. Συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια η οικογένεια του , πρόκειται για το αυθεντικό κουρδικό εστιατόριο «Hayat» στα Εξάρχεια, ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος που υπηρετεί με περισσή αγάπη την Πολίτικη και Ανατολίτικη κουζίνα. Ο Σεΐτ όλα τα ζυμώνει και τα ψήνει μπροστά στα μάτια σας , η ανοιχτή κουζίνα του αποτελεί μέρος της εμπειρίας των πελατών ενώ τα υλικά του λάμπουν επάνω στο τραπέζι . Εκείνη την ώρα τον βλέπουμε να ανοίγει ζύμη για μια παστουρμαδόπιτα , η κόρη του Αντιγόνη ψήνει κεμπάπ στη σχάρα και η γυναίκα του η Βάσω σερβίρει στα πιάτα τα αχνιστά  λαχματζούν και πεϊνιρλί. Ύστερα από τόσα χρόνια δοκιμών στην Αθήνα , τολμώ να πω ότι τα κεμπάπ που φτιάχνει ο  Σεΐτ Αλντογάν είναι διαβολεμένα νόστιμα και μαστορικά ψημένα . Το Adana kebap το πιο δημοφιλές κεμπάπ στην νότια Τουρκία, το φτιάχνει αριστοτεχνικά από αρνίσιο κρέας. Δεν χρησιμοποιεί κιμά αλλά πολύ ψιλοκομμένο κρέας με ειδικό μπαλτά , το  συνοδεύει πάντα με ψητή ντομάτα, πιπεριά και χειροποίητη πιτούλα που  ξεροψήνεται σε σιγανή φωτιά. 

Το Πολίτικο χειροποίητο ζυμαρικό μαντί γεμιστό με μοσχαρίσιο κιμά και περιχυμένο με ζεστό βούτυρο και δροσερή σος γιαουρτιού ανέδυε μια βαθιά νοστιμιά. Το ούρφα κεμπάπ είναι μια ντελικάτη τρυφερή νοστιμιά που λιώνει στο στόμα.  Το αγαπημένο λαχματζούν λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο, περιείχε πολύ λεπτοκομμένο μοσχαρίσιο κιμά και ήταν ανάλαφρο και γευστικότατο. Η λάγνα παστουρμαδόπιτα παιχνίδιζε στον ουρανίσκο μας με την αιχμηρή νοστιμιά της ενώ το πεϊνιρλί του εκλεπτυσμένο και βουτυράτο σερβίρετε με αυγό. Όσο για τον κούρδικο γύρο από μαριναρισμένο χοιρινό κρέας , πιλάφι από πλιγούρι , λαχανικά και φρέσκο βούτυρο , ήταν το αδύνατο σημείο του , ίσως ο Σεΐτ ν’ άλλαξε κάτι από την αυθεντική συνταγή με αποτέλεσμα να χαθεί η νοστιμιά του. Συνοδέψαμε το γεύμα μας με  αϊράνι το παραδοσιακό τούρκικο ρόφημα γιαουρτιού.

Tips : «Hayat» , Ιπποκράτους 78, Εξάρχεια ,  Τηλ: 215-5558580, ανοιχτά καθημερινά πλην Δευτέρας από τις 12.00 έως 00.00.

 

 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου