Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Μηλίγκες : ένα νόστιμο τυρόψωμο που έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης

Οι  Μηλίγκες είναι ένα είδος τυρόψωμου που έφτιαχναν οι Καβακλιώτες στην Ανατολική Ρωμυλία . Στις  αρχές του 20ου αιώνα υπέστησαν ανελέητους διωγμούς από τους Νεότουρκους , ξεριζώθηκαν από τα μέρη τους και διασκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας , πολλοί από αυτούς βρήκαν φιλόξενο έδαφος στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης . Σήμερα οι απόγονοι των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία αποτελούν το 80% του πληθυσμού των Κουφαλίων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από γηγενείς Μακεδόνες, Πόντιους, Σαρακατσάνους και Θρακιώτες . Εκτός από τα προσωπικά τους κειμήλια, την ιστορία τους και τις γνώσεις τους , οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους και τη διαφορετική γευστική κουλτούρα τους .Η παρασκευή της μηλίγκας είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία αφού γίνεται αποκλειστικά κομματάκι- κομματάκι με το χέρι , υπάρχουν βέβαια και οι νηστίσιμες μηλίγκες (από λαχανικά) γι’ αυτούς που κάνουν νηστεία . Ακολουθεί η αυθεντική συνταγή της παρασκευής της.  

      Η Συνταγή

Για την ζύμη: 1 κύβο μαγιάς, 1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό, 1 χούφτα ζάχαρη, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι , λίγο σπορέλαιο , μισό κιλό αλεύρι , ένα τέταρτο τυρί φέτα. Αφού ετοιμάσετε τη ζύμη την αφήνετε να ξεκουραστεί για μια ώρα.

Για τον χυλό: 1 φλυτζάνι νερό βρύσης, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι , 1 κουταλιά της σούπας φυτίνη και 1-2 χούφτες αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός.

Εκτέλεση : Παίρνουμε την ζύμη , την τεμαχίζουμε και την πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια , τα τοποθετούμε σ’ ένα ταψί αφού προηγουμένως το έχουμε βουτυρώσει και μετά το βάζουμε σε χλιαρό φούρνο για να φουσκώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω από τη ζύμη το φρέσκο βούτυρο , τη φέτα μας, ενώ στο τέλος περιχύνουμε με τον χυλό μας .Χτυπάμε ένα αυγό και το απλώνουμε πάνω από τον χυλό . Ψήνουμε τις μηλίγκες μας στον φούρνο για μια ώρα στους 180ο-200ο βαθμούς. 


Αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο της συνταγής  μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες τις μηλίγκες από τους επτά φούρνους των Κουφαλίων 

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου