Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Ταξιδεύοντας με οδηγό την γεύση: Στη πρωτεύουσα της Σλοβενίας , Λιουμπλιάνα (Traveling with taste as our guide : In the capital of Slovenia , Ljubljana)

 Η κουζίνα της Σλοβενίας είναι απλή και λιτή , έχει όμως δεχτεί πολλές επιρροές από τους γείτονες της , αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό στα πιάτα που θα δοκιμάσετε. Συγκεκριμένα η ιταλική επιρροή είναι εμφανής στα φρέσκα θαλασσινά , τα ζυμαρικά και το ελαιόλαδο , η αυστριακή αντικατοπτρίζεται στο σνίτσελ και στα λουκάνικα , η Ουγγρική στο γκούλας και η τουρκική στα μπουρέκια (burek) . Η αλήθεια είναι πως τα παραδοσιακά σλοβένικα πιάτα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα στα μενού των εστιατορίων όπου κυριαρχεί όλο και περισσότερο η ευρωπαϊκή κουζίνα . Εδώ να σημειώσω πως η κουζίνα της Σλοβενίας είναι «βαριά» και θερμιδική , τα φαγητά παρασκευάζονται με τη χρήση ζωικού λίπους μια και το ελαιόλαδο είναι δυσεύρετο.  Στα εστιατόρια των ξενοδοχείων θα βρείτε ως επί το πλείστον ψητά κρέατα (pečenka) , σνίτσελ (zrezek) και γκούλας (golaž). Περπατώντας στο κέντρο της Λιουμπλιάνας θα βρείτε εστιατόρια και ταβέρνες να προσφέρουν το παραδοσιακό πιάτο της χώρας που είναι το νοστιμότατο λουκάνικο Carniolan (προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Το λουκάνικο φτιάχνεται με ειδική συνταγή που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και ονομάστηκε «Carniolan» από την αυστροουγγρική επαρχία Carniola στην οποία ανήκε ένα μεγάλο μέρος της σημερινής Σλοβενίας. Εμείς το δοκιμάσαμε στο ταβερνείο «Klobasarna» όπου το σερβίρουν σε λευκό ψωμάκι, με μουστάρδα και τριμμένο χρένο. Μπορείτε επίσης να το δοκιμάστε με pasulj (φασόλια στιφάδο) ή jota (λαχανοστιφάδο). 

  Δύο ακόμη πιάτα που ξεχωρίσαμε είναι το žlikrofi (ζλίκροφι) ζυμαρικά πατάτας με κρεμμύδι και μπέικον που μοιάζουν με τα νιόκι , και το žganci ένας χυλός από φαγόπυρο ή καλαμπόκι που συχνά το σερβίρουν με ξινό λάχανο. Για πρωινό επιλέξαμε ένα σάντουιτς με τοπικό ζαμπόν αέρος pršut που είναι είναι η σλοβενική εκδοχή του ιταλικού προσούτο . Οι σούπες είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση(!!) στη σλοβένικη κουζίνα, οι πιο συνηθισμένες σούπες είναι χωρίς κρέας όπως η μανιταρόσουπα και η χορτόσουπα , τις δοκιμάσαμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου , δεν μας εντυπωσίασαν είχαν και έντονη τη μυρωδιά του ζωικού λίπους!!! Τα επιδόρπια των Σλοβένων είναι το αγαπημένο και σε μας στρούντελ με μήλο και το prekmurska gibanica ένα νόστιμο τοπικό cheesecake. Συνοδέψαμε τα πιάτα μας με εξαιρετική σλοβενική μπύρα (pivo) , η Laško Zlatorog και η Union θεωρούνται από τις καλύτερες , βεβαίως οι περισσότερες ζυθοποιίες παράγουν και μαύρη μπύρα που είναι γλυκόπιοτες και αρωματικές. Τιμήσαμε όμως και τα κρασιά τους για τα οποία είναι υπερήφανοι, η βορειοανατολική Σλοβενία παράγει αφρώδη κρασιά , ενώ η περιοχή της Ίστριας με τους αμπελώνες από malvasia μας δίνει υπέροχους λευκούς οίνους . 

Θα ήθελα να σταθώ και σε δυο αλκοολούχα ποτά :  που δοκίμασα και μου άρεσαν , το πρώτο είναι το  δημοφιλές λικέρ Borovnicevc που παράγεται από βατόμουρα του δάσους , είναι ένα εξαιρετικό αρωματικό απεριτίφ με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 20%. Το παράγει η εταιρεία Bahne από το 1976 μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λικέρ στη Σλοβενία    Όσο για το Karški Brinjevec  θα το χαρακτήριζα ως ένα φυσικό κονιάκ υψηλής ποιότητας που αποστάζετε με διπλή απόσταξη από καρπούς άγριου άρκευθου . Ιδιαίτερο άρωμα , ευγενικό και φινετσάτο στο στόμα , η  περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι 42% .


 










































   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου