Κατ’
αρχάς: Ο γύρος και το σουβλάκι αποτελούν το αγαπημένο street
food όλων των Ελλήνων, ψάχνοντας την ιστορία τους στη σχετική βιβλιογραφία συλλέξαμε
τις παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες. Το 1924 ανοίγει το πρώτο σουβλατζίδικο στη Νίκαια
το «Αιγυπτιακόν» από έναν Αρμένη τον Ισαάκ Μερακλίδη, ήταν ξακουστός για το νόστιμο
κεμπάπ που έφτιαχνε από πρόβειο κρέας. Μετά το τέλος του πολέμου οι «αραμπατζήδες»
που προσέφεραν φαγητό στους δρόμους, εξελίσσουν τα καροτσάκια τους σε υπαίθριες
ψησταριές για σουβλάκια. Το σουβλάκι αποτελείται από ψημένα κομμάτια χοιρινού
κρέατος περασμένα σ’ ένα μικρό ξυλάκι από καλαμιά (για το λόγο αυτό στη νότια
Ελλάδα μπορεί κάποιος να το παραγγείλει και ως «καλαμάκι»). Τη δεκαετία του
1940 το σουβλάκι αρχίζει να διαδίδεται σε όλες τις προσφυγικές γειτονιές του
Πειραιά και στην Αθήνα. Παράλληλα με το αυθεντικό σουβλάκι (καλαμάκι για τους
Νότιους) κυκλοφορούσε και το τυλιχτό σις κεμπάπ που πήρε το ελληνικό όνομα «σουβλάκι». Την δεκαετία
του ’50 η Λιβαδειά θα καθιερώσει το καλαμάκι με συνοδεία μιας φέτας ψωμιού, θυμάμαι είχα προλάβει αυτόν τον
τρόπο σερβιρίσματος σε σουβλατζίδικα πέριξ της πλατείας Ομονοίας το ’70 και το ’80. Για τον γύρο να σημειώσουμε πως δεν
είναι ελληνικό έδεσμα, τη συνταγή του την έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από
την Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη
στις αρχές του 20ου αιώνα και βασίζεται στο τουρκικό ντονέρ κεμπάπ που
παρασκευάζουν από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κρέας. Ο γύρος πήρε το όνομα του από
την ελληνική λέξη «γύρα» που σημαίνει περιστροφή, μια και η μεταλλική βέργα που
περιέχει κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα περιστρέφεται γύρω από τον
άξονα της και ψήνεται σε σταθερή φωτιά. Παλαιότερα ο γύρος ψηνόταν στα κάρβουνα,
μετά την απαγόρευση τους χρησιμοποιείται πλέον η ηλεκτρονική ψησταριά με
αντιστάσεις. Το νοστιμότερο κρέας για γύρο είναι το κρέας από τον λαιμό του
χοίρου, γιατί είναι πιο μαλακό και ζουμερό ,μάλιστα αν παραψηθεί δεν ξεραίνεται
εύκολα.
1 Ο «Αχιλλέας» στον Νέο Κόσμο από το 1987 φτιάχνει νόστιμο χειροποίητο σουβλάκι, ξεχωρίζει όμως ο υπέροχος , ζουμερός και πικάντικος γύρος του τον οποίο παρασκευάζουν στο εργαστήριο τους , προσθέτουν μαύρο πιπέρι, ρίγανη και ένα μείγμα τεσσάρων μπαχαρικών που φτιάχνουν οι ίδιοι . Σημειωτέων πως ο γύρος γνωρίζει μεγάλο σουξέ τελειώνει μέχρι τις 7 το απόγευμα. Σερβίρετε σε μερίδα με ντομάτα και κρεμμύδι, ή τυλιχτός σε φρέσκια αλάδωτη πίτα με κρεμμύδι-μαϊντανό, ντομάτα και τζατζίκι.
Info : Σπινθάρου 18 , Νέος Κόσμος , τηλέφωνο: 210/9021391 , ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 16:00-00:00 , Σαββατοκύριακα κλειστό.
2 Το σουβλατζίδικο «Καυτερός» στο κάτω Χαλάνδρι ξεκίνησε την λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τον κ Ιορδάνη και την Κωνσταντινουπολίτισσα σύζυγο του. Αυτή σκαρφίστηκε και έφτιαξε την νόστιμη πικάντικη σάλτσα (συνταγή Πολίτικης κουζίνας) για να συνοδεύει τα σουβλάκια και τα τυλιχτά που έκανε . Σήμερα η σάλτσα ύστερα από τόσα χρόνια είναι το απόλυτο σουξέ του μαγαζιού και από ότι διαπίστωσα έχει πολλούς φανατικούς φίλους , χρειάστηκε να περιμένω στη σειρά μου μισή ώρα για να εξυπηρετηθώ. Το μενού περιλαμβάνει καλαμάκια με χοιρινό και κοτόπουλο, αλλά εκείνο που ξεχωρίζει είναι το τροφαντό και ζουμερό κεμπάπ, θα προσθέσει ο ψήστης ντοματούλα , ψιλοκομμένο κρεμμύδι και θα σας ρωτήσει αν θέλετε να συμπληρώσει με μια κουταλιά από την πικάντικη σάλτσα του , μην διανοηθείτε να του αρνηθείτε !!!
Info : Αγρινίου 5, Χαλάνδρι, τηλ: 210 /6846 366 , ωράριο λειτουργίας: Κυριακή – Παρασκευή 19:00-00:00, το Σάββατο κλειστά
3 Στο αρμένικο σουβλατζίδικο του Έντι στη Νίκαια θα φάτε ένα γλυκοφάγωτο κεμπάπ όπως το πρωτοέφτιαξε ο Αρμένης Χαβσέπ που άνοιξε το κατάστημα το 1946. Στο τυλιχτό προσθέτει μόνο ντομάτα , κρεμμύδι και μαϊντανό. Όσο για το χοιρινό του καλαμάκι είναι πολύ τρυφερό και λιχούδικο και το παρασκευάζει από ψαρονέφρι.
Info : Σουβλατζίδικο Έντι , Δημήτρη Καρακουλουξή 4 , τηλ: 210/4926117
4 Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 τα ξαδέρφια Θανάσης Γκόλας και Χρήστος Ράμπος ξεκίνησαν από την επαρχία Πωγωνίου Ιωαννίνων για την Αθήνα να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση. Πρώτα εργάστηκαν και έμαθαν την τέχνη στο σουβλατζίδικο του κ Ισαάκ Μερακλίδη που το κατάστημα του αποτελούσε για χρόνια το σημείο αναφοράς για το αθηναϊκό σουβλάκι . Το 1966 λοιπόν στην οδό Μητροπόλεως στο Μοναστηράκι ανοίγουν το ψητοπωλείο «Ο Θανάσης» με το γνήσιο και αυθεντικό ελληνικό σουβλάκι που έμελλε να γίνει τα επόμενα χρόνια πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους. Στη συνέχεια πρόσθεσαν και το σις κεμπάπ που ξεχώρισε ο κόσμος με αποτέλεσμα να γίνει το δημοφιλέστερο πιάτο του ψητοπωλείου . Αναλλοίωτη αξία στο χρόνο σήμερα ο Θανάσης κρατάει την ποιότητα του σταθερή από την πρώτη μέρα της λειτουργία του . Η συνταγή του είναι ίδια όλα αυτά τα χρόνια , λαχταριστό ζουμερό κεμπάπ με συνοδεία ψητής ντομάτας , μπόλικο κρεμμύδι , μπούκοβο ,γλυκιά πάπρικα και όλα αυτά πάνω σε μια αφράτη καλοψημένη πίτα .
Info : «Ο Θανάσης» , Μητροπόλεως 68, Μοναστηράκι, τηλ: 210/3244705.
5 Είναι από τα σουβλάκια της Αθήνας που μεγάλωσε ολόκληρες γενιές , ο λόγος για το σουβλατζίδικο του Λευτέρη του Πολίτη στην οδό Σατωβριάνδου στην Ομόνοια . Στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’50 ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη όταν ήρθε από την Πόλη με την ανταλλαγή πληθυσμών , έπρεπε να βρει μια δουλειά για να ζήσει την οικογένεια του. Έφτιαξε λοιπόν έναν αραμπά (τροχήλατο καρότσι) με μια ψηστιέρα επάνω και ξεκίνησε να ταΐζει στον δρόμο τους Αθηναίους με το νόστιμο σουβλάκι που έφτιαχνε . Με την σκληρή δουλειά κατάφερε να νοικιάσει το πρώτο μαγαζί και να στεγάσει την μεταφερομένη κουζίνα του . Όλοι οι Αθηναίοι μιλούν για το νόστιμο σουβλάκι που κάνει , στην ουσία όμως πρόκειται για κεμπάπ (η λέξη είναι αραβικής προελεύσεως και σημαίνει ψητό κρέας πάνω από τα κάρβουνα), στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης ο μπαρμπά Λευτέρης το έφτιαχνε από αρνίσιο κρέας . Τα επόμενα χρόνια απαγορεύτηκε η χρήση του αρνιού και εκ τοτε τα ζυμώνει από καθαρό μοσχαρίσιο κρέας . Η πίτα του Λευτέρη είναι αφράτη και χωρίς περιττές λαδίλες , συνοδεύει το τρυφερό και σέρτικο κεμπάπ με φρεσκοκομμένη ντοματούλα , κρεμμύδι μπερδεμένο με μαϊντανό που φρεσκάρει τη γεύση ενώ προσθέτει από πάνω κόκκινο πιπέρι από την περιοχή της Αριδαίας που υπογραμμίζει μελωδικά την πικάντικη γεύση του. Αν θέλετε περισσότερο κάψιμο , μπορείτε να ζητήσετε από τον ψήστη να σας προσθέσει το "αντρικό" που είναι η ψιλοκομμένη πράσινη καυτερή πιπεριά. Την σκυτάλη από τον Λευτέρη τον Πολίτη ανέλαβε ο γιος του Τάσος ο οποίος συνεχίζει με επιτυχία την οικογενειακή συνταγή που έκανε το "σουβλάκι του Λευτέρη" ένα από τα καλλίτερα της Αθήνας. Ποτέ δεν θα καταφέρετε να φάτε μόνο ένα !!!
Info : "Λευτέρης ο Πολίτης" , Σατωβριάνδου 20,
Ομόνοια και Ρόμβης 18 στο Σύνταγμα, τηλ: 210/5225676
6 Παίδες το έχω τσεκάρει 3-4 φορές
, ο Αρμένος Τόμας Χαμπαρτσούμ φτιάχνει ένα από τα κορυφαία κεμπάπ της Αθήνας ,
το κατάστημα του βρίσκεται εκτός του ιστορικού κέντρου , δίπλα από τις
εργατικές κατοικίες στο Δοργούτι του Νέου Κόσμου. Το Δοργούτι ήταν μια από τις
παραγκουπόλεις που είχαν ξεφυτρώσει κοντά στο κέντρο της Αθήνας και στέγαζαν
χιλιάδες Χριστιανούς της Ανατολίας που είχαν εγκαταλείψει τη Μικρά Ασία μετά
τον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι Αρμένιοι και οι Έλληνες που ζούσαν σε αυτές τις
περιοχές είχαν φτάσει με λίγα προσωπικά υπάρχοντα και ζούσαν σε τσίγκινες και
σανιδένιες παράγκες. Ο Τόμας ήρθε στην Αθήνα πολύ αργότερα και αφού ασχολήθηκε
με κάποιες περιστασιακές εργασίες , αποφάσισε να εργαστεί ως ψήστης σε
σουβλατζίδικα εκείνης της εποχής . Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 απόκτησε το
δικό του μαγαζί που διατηρεί μέχρι σήμερα. Το κεμπάπ ο Τόμας το ζυμώνει από μείγμα αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά,
προσθέτει μόνο κρεμμύδι και αλάτι . Στην πίτα βάζει κρέας , κρεμμύδι , ντομάτα
και τίποτε άλλο . Το κεμπάπ είναι νόστιμο , τροφαντό , καλοφτιαγμένο και
χυμώδες , όσο για την μυρωδιά του είναι άκρως γαργαλιστική και εθιστική !!! Ο
Τόμας φτιάχνει όμως και άλλα υπέροχα καλούδια όπως παστουρμαδόπιτα , λαχματζούν και γιαουρτλού κεμπάπ σε πήλινο.
Info : Τόμας Κεμπάπ , Σαρκουδίνου 49, Νέος Κόσμος , τηλ: 210/9015981 , ωράριο λειτουργίας : Καθημερινά 12:00-00:00 την Κυριακή κλειστά.
7 Ο Άρης Δούκας (ιδιοκτήτη των μπαρ Noel και Mr. Fox) μαζί με τον Τάσο Περδίκη (κρεοπώλης και ψήστης από την Καβάλα) δημιούργησαν την μικροσκοπική «Βόλβη» στη Βαρβάκειο αγορά και μέσα σε σύντομα χρονικό διάστημα κατάφεραν να τη κάνουν σημείο αναφοράς για όλη την πρωτεύουσα. Ξελογιάζουν λοιπόν το αθηναϊκό κοινό με δυο υπέροχα πράγματα , τα σουτζουκάκια του που είναι τσαχπίνικα και πυροδοτούν πάντοτε μια γλυκιά ευφορία στον ουρανίσκο. Όσο για το σουβλάκι το παρασκευάζει με τον τρόπο που ήξερε πάντα δίνοντας έμφαση στη φρεσκάδα και στα επιλεγμένα χοιρινά που διαλέγει . Τα υπόλοιπα είναι μια αλχημεία που έχουν σαν στόχο να ανεβάσουν τη διάθεση και την όρεξη του πελάτη ώστε να μην μείνει μόνο σε μια πίτα αλλά να τις πολλαπλασιάσει συνοδεύοντας με μπύρα, ρετσίνα ή τσίπουρο τη περιήγηση στο γευστικό χάρτη του Τάσου Περδίκη .
Info : «Η Βόλβη» , Ευριπίδου 24-26 και
Φιλοποίμενος 1, τηλ: 211 118 0587 , ωράριο λειτουργίας: 12:00-18:00 εκτός
Κυριακής
8 Το σουβλατζίδικο του Κώστα έχει την δική του ιστορία στον γευστικό χάρτη της Αθήνας , ξεκίνησε από τον παππού Κώστα στις αρχές του ΄50 στην οδό Αδριανού στην Πλάκα , σήμερα λειτουργεί το μαγαζί ο εγγονός του Κώστας Λαβίδας σε νέα διεύθυνση Φιλελλήνων 7. Το σουβλάκι του είναι ελαφρύ και νόστιμο , το μπιφτέκι του ξεχωριστό , η πίτα του αλάδωτη , προσθέτει γλυκιά ντομάτα, μπόλικο μαϊντανό , κόκκινο πιπέρι και στραγγιστό γιαούρτι αντί για τζατζίκι.
Info : «Ο Κώστας» , Φιλελλήνων 7, Σύνταγμα , τηλ: 210/3228502 , ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο: 10:00-16:00
9 «Γιώργος και Μάνος» είναι το σουβλατζίδικο των Εξαρχείων που αγάπησε ο κόσμος , ο κράχτης του είναι το σουβλάκι από κοντοσούβλι σε αλάδωτη πίτα , το φτιάχνουν εδώ και τριάντα χρόνια με μια συνταγή που είναι πατέντα του Τριπολίτη πεθερού του Γιώργου.
Info : Θεμιστοκλέους 39 και Κωλέττη, τηλ: 210/3815442 , ωράριο : Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:30 , Σαββατοκύριακο κλειστά.
10 "Οι Ρωσίδες"στη Καλλιθέα κάνουν μαστορικά δυο πράγματα πιροσκί (με πατάτα, κιμά ή τυρί) και τυλιχτά σουβλάκια με μπιφτέκι ή χοιρινό καλαμάκι. Η κ Άννα από το Καζακστάν με την κόρη της Μαρία φτιάχνουν χειροποίητα σουβλάκια , όταν ετοιμάσουν το τυλιχτό χύνουν από πάνω μια νοστιμότατη καυτερή σάλτσα την οποία κληρονόμησαν από τις προηγούμενες ιδιοκτήτριες και την κρατάν ως επτασφράγιστο μυστικό , αυτή η σάλτσα λοιπόν εκτοξεύει τη γεύση του στα ύψη .
Info : Οι Ρωσίδες βρίσκονται στην
συμβολή Αναγνωσταρά 16 & Γρυπάρη στην Καλλιθέα , είναι κάθε μέρα ανοιχτές
από τις 19:00 ως τις 00:00.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου