Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025

Διαγωνισμός Αρβανίτικης πίτας στο Τυχερό του Έβρου με προσκεκλημένο τον executive chef Λευτέρη Λαζάρου

   Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Τυχερό στον Έβρο ήταν πριν από πολλά χρόνια για να παρακολουθήσω το Φεστιβάλ «Τυχερόκ» . Πάντα στο Τυχερό ανήσυχοι κάτοικοι προσπαθούσαν να προβάλλουν το χωριό και την περιοχή του. Το φεστιβάλ τότε έτυχε μεγάλης αποδοχής από την τοπική κοινωνία, αλλά κατόρθωσε να συγκινήσει και επισκέπτες που καλωσόρισαν με ενθουσιασμό το πρωτοφανές αυτό γεγονός για την περιοχή  και την εποχή εκείνη. Ήταν το μακρινό 2001. Τότε οι επισκέπτες που έφταναν στο χωριό τις πρωινές ώρες συμμετείχαν σε παράλληλες δράσεις δίπλα στη ομώνυμη λίμνη, ενώ το βράδυ απολάμβαναν τις μουσικές συναυλίες και τα after DJ parties κάτω από τον έναστρο ουρανό. Σήμερα  ετοιμάζομαι να ξαναβρεθώ με  χαρά  στο Τυχερό για διαφορετικό λόγο. Πάλι οι ανήσυχοι και φιλοπρόοδοι κάτοικοι,  με τον φίλο Δεμιράκο Κώστα, πρόεδρο του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου διοργανώνουν την πρώτη γιορτή Αρβανίτικης Πίτας (μπουρανί- πετ πετ) στην κεντρική πλατεία του χωριού. Όμως από πού κι ως που συνδέεται το Τυχερό Έβρου με την αρβανίτικη παράδοση ; Γιατί βρίσκουμε την αρβανίτικη πίτα εδώ;  Την Κυριακή  22 Ιουνίου  το Τυχερό εορτάζει την Παναγία την Αρβανίτισσα  και την παραμονή  της εορτής, δηλαδή το Σάββατο 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στις  20:30 το βράδυ. 

Η εκδήλωση έχει στόχο:  να αναδείξει τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής, με επίκεντρο την αυθεντική αρβανίτικη πίτα. Στον διαγωνισμό παρασκευής της πίτας που θα ακολουθήσει με κριτή τον μεγάλο Έλληνα chef Λευτέρη Λαζάρου(εστιατόριο «Βαρούλκο») θα βραβευτούν οι τρεις καλλίτερες προσπάθειες. Το γλέντι θα πλαισιώσει η λαϊκοδημοτική ορχήστρα Έβρου “Θρακιώτικη Παράδοση”, ενώ θα συμμετάσχουν και χορευτικοί σύλλογοι από την ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας χρώμα, κίνηση και πολιτισμό. Για αυτούς που δεν γνωρίζουν να σημειώσουμε πως η Αρβανίτικη πίτα του Τυχερού - μπουρανί ή κουτσοπίτι με αγριόχορτα είναι η εβρίτικη χορτόπιτα με δυόσμο. Σε άλλες περιοχές του Έβρου φτιάχνονταν όλο τον χρόνο, κάθε φορά που η νοικοκυρά ζύμωνε το ψωμί της οικογένειας. Ζυμώνοντας το ψωμί κρατούσε ένα μικρό κομμάτι από το ζυμάρι, για να την φτιάξει πρόχειρα, ώστε να έχει φαγητό για το μεσημέρι. Σε άλλες περιοχές η πίτα συνδέεται με την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης , μιας και απαιτεί άγρια χόρτα. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν έχει φύλλα, αλλά ζύμη μαλακή, προζυμένια που μπαίνει πάνω και κάτω από τη γέμιση. Για την δημιουργία της ζύμης θα χρειαστείτε μόνο μαγιά, ελαιόλαδο,  αλάτι, αλεύρι και νερό. Είναι τόσο απλή και τόσο νόστιμη που μπορεί να την φτιάξει ο καθένας.  Το Τυχερό  βάζει  τα γιορτινά του  για το πανηγύρι της ιδιότυπης Παναγίας του, αυτή της  Αρβανίτισσας κι ανοίγει την αγκαλιά  του και τη φύση του  για  όλους εμάς που θα βρεθούμε κοντά του το Σάββατο 21 Ιουνίου για να παρακολουθήσουμε τους διαγωνιζομένους στη παρασκευή της πίτας, να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε με την παραδοσιακή  μουσική, να τραγουδήσουμε τα όμορφα θρακιώτικα , να απολαύσουμε την φύση και να γευτούμε τις νοστιμιές του executive chef Λευτέρη Λαζάρου, που θα μαγειρέψει συνδυάζοντας ευφυείς γαστρονομικές λύσεις με  τα τοπικά, φρέσκα, υλικά.

                             Μπουρανί (εκτέλεση)

Για τη ζύμη: Πρώτα διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό νερό, στη συνέχεια προσθέτουμε το λαδί , το ξύδι , το αλάτι και το αλεύρι , καθώς τη ζυμώνουμε μέχρι να σταθεροποιηθεί . Κατόπιν αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για μια ώρα . Αφού τη χωρίσουμε στη μέση, πλάθουμε  τα δυο μέρη στο μέγεθος του ταψιού.

Για τη γέμιση : Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τον δυόσμο και τον άνηθο με μισή φλυτζάνα λάδι , προσθέτουμε μετά το σπανάκι και το αφήνουμε μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους . Σ’ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά  με το γάλα προσθέτοντας το τριμμένο τυρί και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε το ταψί μας το λαδώνουμε καλά και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο ζύμης και τη γέμιση , σκεπάζουμε με το άλλο φύλο και την κόβουμε . Τέλος περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας μ’ ένα χτυπημένο αυγό και ψήνουμε τη πίτα μας στο φούρνο για μια ώρα στους 200ο  C.

Info: Το Τυχερό ανήκει στον Δήμο Σουφλίου και απέχει 48 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη και 4 χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Έβρου που οριοθετεί τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

 

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου