Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

Ελληνική ψαροφαγία με μια σύγχρονη ματιά , open kitchen και μια διαφορετική διακόσμηση που θα σας κερδίσει , όλα αυτά στη «Μούργα» της Θεσσαλονίκης

«Το μυστικό της καλής κουζίνας είναι η ολόφρεσκη πρώτη ύλη , δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από ένα καρότο που μόλις έκοψες από τον κήπο, ελάχιστα βρασμένο και γλασαρισμένο με λιγο βούτυρο»

     Paul Bocuse (Γάλλος σεφ)

  Ένα γλυκό απομεσήμερο του Μαΐου επισκεφτήκαμε την «Μούργα» επί της οδού Χριστοπούλου , εντυπωσιακή ψηλοτάβανη σάλα , οι  τοίχοι βαμμένοι σε παστέλ χρώματα και παλιακό μωσαϊκό στο δάπεδο. Το βλέμμα όμως κεντρίζουν οι τεράστιες εντοιχισμένες φωτογραφίες που είναι παρμένες από τη λαϊκή μας παράδοση. Ζητώντας να πληροφορηθούμε ποιος είναι ο φωτογράφος που μας υποδέχεται στη σάλα του φαγητού,  μας πληροφορεί ο σερβιτόρος πως πρόκειται για τον φωτογράφο και συγγραφέα Νίκο Βαβδινούδη και στο μυαλό μας έρχονται αμέσως δυο πράγματα. Πρώτον ότι οι ντυμένοι βουκόλοι με καραγκούνικες ενδυμασίες είναι αγόρια από την Βόρεια Ελλάδα , ενώ άλλες φωτογραφίες παρουσιάζουν ανδρικές φιγούρες ντυμένες με γυναικεία ρούχα να παίζουν ρόλο όπως της μητέρας που κρατάει στην αγκαλιά της το ανήλικο παιδί της . Ο φωτογράφος της εποχής μας σαφέστατα εμπνέεται από τον Λεωνίδα Παπάζογλου τον εμβληματικό φωτογράφο της Καστοριάς που στις αρχές του αιώνα μας , έντυσε με την αυστηρότητα του άνδρα γυναικείες μορφές και με τη γυναικεία γλυκύτητα ανδρικές , ανατρέποντας ρόλους και καλούπια του κατεστημένου και μάλιστα τόσο πρόωρα ώστε οι φωτογραφίες του να θεωρηθούν για την εποχή εκείνη των αρχών του εικοστού αιώνα πρωτοποριακές.  

      Μετά την πρώτη έκπληξη από την διακόσμηση του εστιατορίου έρχεται ο ευγενής σερβιτόρος προσφέροντας τον κατάλογο για να….. εμπνευστούμε το μενού της ημέρας το οποίο είναι γραμμένο σ’ ένα χαρτί ξεχωριστά κάθε μέρα , μια και αλλάζει ανάλογα με την διαθεσιμότητα των πρώτων υλών που θα βρει ο σεφ με την ομάδα του. Ελληνική ψαροφαγία σε όλο της το μεγαλείο με μια σύγχρονη ματιά από τον Γιάννη Λουκάκη (Σέμπρικο, nama), ενώ τα τσελιγκόπουλα που είναι ντυμένα καραγκούνικα μας παρακολουθούν από μακριά και μας …..ειρωνεύονται που σε ένα εστιατόριο με αυτούς σαν διακόσμηση θα ανατρέξουμε στην αντίθετη κατεύθυνση όχι στο βουνό αλλά στη θάλασσα για να βρούμε την αλήθεια στα εδέσματα που θα επιλέξουμε . Η καλύτερη θέση να καθίσετε είναι στη μπάρα μπροστά από την open kitchen για να συμμετέχετε με την παρουσία σας σε όλα τα στάδια παρασκευής του φαγητού. 

     Τα πιάτα λάμπουν από φρεσκάδα, τα υλικά τους δεν καμουφλάρονται και μας προσφέρουν μια ακαταμάχητη νοστιμιά και βαθιά ελληνικότητα. Ξεκινήσαμε με τους μαρουλοντολμάδες με γάμπαρη και ρύζι ένα πιάτο που το διακρίνει η αρμονία των  υλικών και η ισορροπημένη ένταση , ακολουθούν τα ρουστίκ ραβιόλια κολοκύθας με κρέμα αρσενικού που  έτερψαν τα μάλα τον ουρανίσκο μας. Η ντάσκα (είδος τόνου) στη σχάρα με σαλάτα από μαυρομάτικα και φασολάκια στη φωτιά, ήταν άριστη τεχνικά και γευστικά. Τα φασολάκια στη φωτιά με καμένη ντομάτα, μελάτο αυγό και ξηρό ανθότυρο  ήταν ένα πιάτο γευστικής  καλαισθησίας και εξαίσιας νοστιμιάς . Ο γαύρος στο τηγάνι με ξύδι από ξινόμαυρο και rosemary ήταν μια αξιόλογη πρόταση μαγειρέματος , ο σεφ πήρε ένα απλό καθημερινό  ψάρι και με την τέχνη του το ανέδειξε σε μια εξαίσια γευστική εμπειρία. Η μικρή wine list της «Μούργας» περιλαμβάνει σκόρπιες επιλογές του Μακεδονικού αμπελώνα με έφεση όμως στους μικρούς παραγωγούς αλλά και αμέριστη αγάπη για τη βιολογική και βιοδυναμική οινοποίηση.

Info :  «Μούργα» , Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη , τηλ:  2310/268826 , ωράριο λειτουργίας : ανοιχτά καθημερινά από το μεσημέρι, υπολογίστε 40 ευρώ το άτομο με ένα ποτήρι κρασί. 

 

 

Ο φωτογράφος της εποχής μας σαφέστατα εμπνέεται από τον Λεωνίδα Παπάζογλου τον εμβληματικό φωτογράφο της Καστοριάς που έζησε στις αρχές του αιώνα μας


Οι ντυμένοι βουκόλοι με τις καραγκούνικες ενδυμασίες  του φωτογράφου Νίκο Βαβδινούδη κοσμούν τους τοίχους της Μούργας


Ο Νίκος Βαβδινούδης «έντυσε»  με τη γυναικεία γλυκύτητα ανδρικές φιγούρες όπως έκανε ο Λεωνίδας Παπάζογλου πριν από ένα αιώνα


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου