☛ Για όσους δεν γνωρίζουν να
σημειώσουμε εδώ πως η Αρβανίτικη πίτα του Τυχερού - μπουρανί ή κουτσοπίτι είναι
μια εβρίτικη χορτόπιτα. Σε άλλες περιοχές του Έβρου φτιάχνονταν όλο τον χρόνο,
κάθε φορά που η νοικοκυρά ζύμωνε το ψωμί της οικογένειας. Ζυμώνοντας το ψωμί
κρατούσε ένα μικρό κομμάτι από το ζυμάρι, για να την φτιάξει πρόχειρα, ώστε να
έχει φαγητό για το μεσημέρι. Σε άλλες περιοχές η πίτα συνδέεται με την άνοιξη
και την αναγέννηση της φύσης , μιας και απαιτεί άγρια χόρτα. Το χαρακτηριστικό
της είναι ότι δεν έχει φύλλα, αλλά ζύμη μαλακή, προζυμένια που μπαίνει πάνω και
κάτω από τη γέμιση. Για την δημιουργία της ζύμης θα χρειαστείτε μόνο μαγιά,
ελαιόλαδο, αλάτι, αλεύρι και νερό. Είναι
τόσο απλή και τόσο νόστιμη που μπορεί να την φτιάξει ο καθένας.
Η παρασκευή της πίτας
Για τη ζύμη: Πρώτα
διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό νερό, στη συνέχεια προσθέτουμε το λαδί , το ξύδι ,
το αλάτι και το αλεύρι , καθώς τη ζυμώνουμε μέχρι να σταθεροποιηθεί . Κατόπιν
αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για μια ώρα . Αφού τη χωρίσουμε στη
μέση, πλάθουμε τα δυο μέρη στο μέγεθος
του ταψιού.
Για τη γέμιση : Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τον δυόσμο και τον άνηθο με μισή φλυτζάνα λάδι , προσθέτουμε μετά το σπανάκι και το αφήνουμε μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους . Σ’ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα προσθέτοντας το τριμμένο τυρί και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε το ταψί μας το λαδώνουμε καλά και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο ζύμης και τη γέμιση , σκεπάζουμε με το άλλο φύλο και την κόβουμε . Τέλος περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας μ’ ένα χτυπημένο αυγό και ψήνουμε τη πίτα μας στο φούρνο για μια ώρα στους 200ο C.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου