Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση μπύρας στον κόσμο, με κατά κεφαλήν κατανάλωση λίγο πάνω από 100 λίτρα μπύρας ετησίως. Αυτό την κατατάσσει στην τρίτη θέση στον κόσμο - ελαφρώς πίσω από τη γειτονική Αυστρία και σημαντικά πίσω από την Τσεχική Δημοκρατία - την κορυφαία χώρα μπύρας στον κόσμο. Το 1516 θεσπίστηκε στη Βαυαρία ο “Νόμος περί Καθαρότητας” ( Reinheitsgebot ) για τον έλεγχο της ποιότητας της μπύρας και για να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιούνταν μόνο τρία συστατικά: νερό, κριθάρι και λυκίσκος. Είναι ο παλαιότερος νόμος για τα τρόφιμα που υπάρχει ακόμη και οι περισσότερες τοπικές μπύρες εξακολουθούν να καυχιούνται ότι περνούν το τεστ καθαρότητας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι ζυθοποιοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν μια ποικιλία διαφορετικών κόκκων ως βάση για τη βύνη, συμπεριλαμβανομένου του κριθαριού, της σίκαλης, του σίτου ακόμη και του ρυζιού ή του αραβοσίτου. Η πρώτη μπυραρία άνοιξε πριν από περίπου 200 χρόνια στο Μόναχο, την πόλη που φιλοξενεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη γιορτή κατανάλωσης μπύρας στον κόσμο το Oktoberfest . Λέγεται ότι υπάρχουν πάνω από 7.000 ποικιλίες μπύρας στη Γερμανία που παρασκευάζονται σε 1.300 ζυθοποιεία , το 20% αυτών βρίσκονται στη νότια περιοχή της Βαυαρίας. Τα περισσότερα μπαρ στη Γερμανία προσφέρουν συνήθως μια ποικιλία από διαφορετικά είδη μπύρας, ακόμη και αν παράγονται από το ίδιο ζυθοποιείο. Το μενού συνήθως τις διακρίνει σε βαρελίσιες (vom Fass ) και εμφιαλωμένες ( Flasche ), αλλά συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στις τελευταίες σε σύγκριση με τις βαρελίσιες μπύρες. Κάθε περιοχή της Γερμανίας έχει τη δική της προτίμηση όσον αφορά τη «γεύση της μπύρας». Ως η πιο ευρέως διαδεδομένη μπύρα είναι η «Pils» παρόλο που η αρχική συνταγή ζυμώθηκε στην τσεχική πόλη Πίλσεν. Είναι δροσιστική , ανοιχτόχρωμη και με υπέροχες νότες λυκίσκου . Αντίπαλος της είναι η «Altbier με βάση τη ζύμωση», η οποία είναι πολύ δημοφιλής στη δυτική Γερμανία και εύκολα αναγνωρίσιμη χάρη στο σκούρο χρώμα της βύνης της. Η σκουρόχρωμη μπύρα Starkbier ή Bockbier είναι μια από τις αγαπημένες της Νότιας Γερμανίας, ενώ οι αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπύρες σερβίρονται σε όλη τη Γερμανία με διάφορα ονόματα, ανάλογα με την περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου