Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Ο Σωτήρης και η Αγαθή Ξώγνου μαγειρεύουν χήνα στην γάστρα !!!

Η γάστρα σαν σκεύος έφθασε στην Γερμανία μέσω των ρωμαϊκών λεγεώνων γι’ αυτό τον λόγο ονομάζεται Römertopf (ρωμαϊκό σκεύος). Σήμερα κατασκευάζονται βιομηχανικά και πωλούνται τέτοιες γάστρες σε διάφορα μεγέθη, είναι ιδανικό για εδέσματα στον φούρνο και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα στην παρασκευή τους. Η χήνα στον δυτικό κόσμο από την εποχή του Μεσαίωνα κοσμούσε πάντα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με την έλευση της γαλοπούλας στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα  έχασε σιγά-σιγά την πρωτοκαθεδρία της . Σήμερα ο Σωτήρης και η Αγαθή Ξώγνου μας μαγειρέψουν χήνα στη γάστρα ένα αγαπημένο εορταστικό πιάτο στη πόλη της Νυρεμβέργης .  

                       Χήνα στην γάστρα

Προσθέτουμε στον πάτο της γάστρας διάφορα λαχανικά π.χ. σέλινο, καρότα, πράσο, ξηρό κρεμμύδι , φύλλα χόγκβορτ κτλ.

 

   Από πάνω βάζουμε τα διάφορα κρεατικά για το ψήσιμο, στην περίπτωσή μας μπουτάκια  χήνας και προσθέτουμε το αλατοπίπερό μας και μπούκοβο....Προσοχή, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου νερό.



  Κλείνουμε την γάστρα με το επάνω μέρος της (πήλινο καπάκι) και την βάζουμε στον φούρνο.

 


Ανάλογα με το είδος του κρέατος ποικίλει η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματος. Για την χήνα μας χρειαστήκαμε 2 ώρες στους 220° βαθμούς. Έτοιμη.

  

Σερβίρεται με τις παραδοσιακές πατατόμπαλες , μπλέ λάχανο και επίσης τα λαχανικά που χρησιμοποιήσαμε στο ψήσιμο αποτελούν ένα νόστιμο γαρνίρισμα.


 

Μπορούμε να προτιμήσουμε μπύρα, ή σκοτεινή Dunkel Weizen ή και κόκκινο κρασί. Υγιαίνετε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου