Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Στοκχόλμη-Νησί Djurgården : Rosendals Trädgård ένα εστιατόριο μέσα σε θερμοκήπιο !!!

Σε ένα από τα νησιά πάνω στα οποία είναι χτισμένη η Στοκχόλμη, Djurgården λέγεται, βρίσκεται ένα ξεχωριστό εστιατόριο- θερμοκήπιο. Στο καταπράσινο αυτό μέρος που ο Βασιλιάς πήγαινε παραδοσιακά για κυνήγι, λοιπόν, μια ομάδα Σουηδών έφτιαξε αυτό το ιδιαίτερο εστιατόριο που η κουζίνα και η σάλα του στεγάζονται μέσα στο ίδιο το θερμοκήπιο! Διάφορα καλωπιστικά φυτά, βότανα και κάποια λαχανικά καλλιεργούνται βιολογικά εδώ ανάλογα με την εποχή και τις δυνατότητες που ο καιρός δίνει, ενώ ευχάριστες δραστηριότητες, όπως μαθήματα καλλιέργειας των φυτών λαμβάνουν μέρος στον ίδιο χώρο. Το περιβάλλον είναι μαγευτικό μέσα στο χιονισμένο τοπίο, ο χώρος φωτίζεται με κεριά, ενώ οι πελάτες αυτοεξυπηρετούνται επιλέγοντας από τα λιγοστά πιάτα του μενού που αλλάζει καθημερινά. Το φαγητό ήταν πολύ νόστιμο και ίσως από τα πλέον value for money που έχω δοκιμάσει στη Στοκχόλμη, αφού με 60 ευρώ 2 άτομα δοκιμάσαμε τα 4 πιάτα, 2 επιδόρπια και μια εξαιρετική βιολογική μπύρα. Μια πικάντικη ντοματόσουπα, ένα ανοικτό πλούσιο χορτοφαγικό σάντουιτς με ψητά μανιτάρια και λαχανικά, ένα από τα καλύτερα "χωριάτικα" πατέ που έχω δοκιμάσει και ένα γευστικό "τουρλού" με μελιτζάνες, διάφορα όσπρια και μυρωδικά είχε για χθες Κυριακή το μενού, ενώ το κέικ καρότου και το γλυκό ψωμάκι με γέμιση πάστας αμυγδάλου και σαντυγί έκλεισαν ιδανικά το γεύμα. Στους εξωτερικούς χώρους απλώνεται το χιονισμένο δάσος και η βόλτα σε αυτό είναι μαγική. Το φρέσκο χιόνι "σπάει" κάτω από τις πατούσες (knastrar είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Σουηδοί για τον ήχο αυτόν και με την ίδια λέξη περιγράφουν τους ήχους των ξύλων καθώς τα "τρώει" η φωτιά- τι ωραία αντίθεση και σύζευξη ταυτόχρονα), ενώ καθώς νυχτώνει η εικόνα γίνεται σχεδόν απόκοσμη. Στην διαδρομή για την επιστροφή η πόλη λαμπιρίζει όμορφα πάνω στα ψυχρά νερά που την αγκαλιάζουν.

                                                                Μανώλης Παπουτσάκης 

 

 *  Ο Μανώλης Παπουτσάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης , σπούδασε αρχαία ελληνική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εδιμβούργου της Σκωτίας . Η θητεία του στο χώρο της εστίασης ξεκινά από το κρητικό εστιατόριο «Μυρσίνη» , κατά καιρούς εργάστηκε σε πολλά εστιατόρια  μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει να ανοίξει το δικό του χώρο , το Κρητικό εστιατόριο «Χαρούπι» . Σύντομα θα ακολουθήσει ένα  σύγχρονο μεζεδοπωλείο «Τα Δέκα Τραπέζια» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης . Παράλληλα διδάσκει μαγειρική στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης , ενώ είναι τακτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

 

























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου