Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Φιλέτο τόνου ψημένο rare με συνοδεία σάλτσας τσιμιτσούρι , συνταγή από τον chef Βενέτη Κυρλή ( “Tsalapeteinos Urban Farm” )

Τα Υλικά μας :  500 γρ. τόνου , 300 γρ. μπρόκολο , 1πιπερια τσίλι , 100 γρ. αμύγδαλα φιλέ , 2 σκελίδες σκόρδου ,

Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι : 1 ματσάκι μαϊντανός , φρέσκια ρίγανη ,κόλιανδρος , 3 σκελίδες σκόρδου , 1 φλιτζανάκι ξύδι , 1 πιπεριά τσίλι και 1 κρεμμύδι . Η σάλτσα τσιμιτσούρι είναι μια νόστιμη σάλτσα που συναντάμε σε όλες τις χώρες της Νοτίου Αμερικής , η χώρα προέλευσης της είναι η Αργεντινή και συνοδεύει τέλεια όλα τα κρεατικά και τα ψάρια.

Παρασκευή της σάλτσας τσιμιτσούρι :  Αφού ψιλοκόψουμε τον μαϊντανό , την πιπεριά τσίλι , το κρεμμύδι, το σκόρδο ,τον κόλιανδρο και προσθέσουμε τη ρίγανη και το ξύδι , τα χτυπάμε για λίγο στο μπλέντερ.  

Εκτέλεση:  Πρώτα σοτάρουμε τα λαχανικά μας (μπρόκολο, πιπεριά τσίλι, σκόρδο και αμύγδαλα φιλέ) στο ελαιόλαδο , γιατί θα αποτελέσουν τη βάση του πιάτου μας για να τοποθετήσουμε επάνω το τόνο . Ο τόνος που βρήκα ήταν φρεσκότατος δεν ήθελε πολύ ψήσιμο και αποφάσισε να τον κάνω rare , τον τοποθέτησα στη καυτή γκριλιέρα για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά έτσι ώστε να μην στεγνώσει και να διατηρηθεί η σάρκα του ζουμερή , κόκκινη και λαχταριστή !!! Θα αλείψετε  στη συνέχεια τα κομμάτια του με τη σάλτσα τσιμιτσούρι και θα τα τοποθετήσετε επάνω στη γαρνιτούρα λαχανικών που ετοιμάσαμε .  

Γευστικό αποτέλεσμα : Θεωρώ πως έφτιαξα  ένα εξαιρετικά απλό πιάτο, υγιεινό, ελαφρύ , με ισορροπημένες οικείες γεύσεις .

 

* Ο Βενέτης Κυρλής είναι ένας εμπνευσμένος chef  μα και συνάμα "μπαρουτοκαπνισμένος" αφού κατάφερε να επιβιώσει και να εξελιχθεί στην σκληρή πιάτσα της αθηναϊκής μαγειρικής τέχνης . Δούλεψε σε πολλά εστιατόρια του λεκανοπεδίου ( Πευκάκι , Narcissus , Vinoterra) , συνέχισε στη Μύκονο («Mamalouka») και τον χειμώνα του 2015 αποδεχόμενος την πρόταση του Στέργιου Πλασάτη έρχεται στη Καβάλα για να βάλει τη δημιουργική του πινελιά στη κουζίνα του «Τσαλαπετεινού»  φτιάχνοντας ένα μενού που  ισορροπεί θαρραλέα με τις παραδοσιακές γεύσεις του street  food από την μια και την υψηλή γαστρονομία από την άλλη . Ο Βενέτης Κυρλής  ανανεώνει το μενού κάθε τρεις μήνες ανάλογα με την εποχικότητα των πρώτων υλών , δίνοντας πάντα προτεραιότητα στα τοπικά προϊόντα της περιοχής μας και γενικότερα της Ελλάδας.

 








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου