Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Ισπανία μια χώρα ……πολλές κουζίνες

Όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί, καθώς πέρασαν ή κυριάρχησαν στην Ισπανία, επηρέασαν κατά πολύ την ιστορία του ισπανικού φαγητού. Οι Φοίνικες άφησαν τις σάλτσες τους, οι Έλληνες έφεραν στη χώρα το λάδι , οι Εβραίοι ενσωμάτωσαν στοιχεία της δικής τους μαγειρικής αλλά οι  Μαυριτανοί κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους, επηρέασαν περισσότερο από κάθε άλλη φυλή την ισπανική γαστρονομία. Εισήγαγαν φρούτα και ελαφριά καρυκεύματα στην ιβηρική χερσόνησο  ,  η μεγάλη ποικιλία πιάτων με ρύζι  προέρχονται όλα από τους Μαυριτανούς, καθώς και η χρήση του σαφράν , της κανέλας και του μοσχοκάρυδου. Η σούπα γκασπάτσο (gazpacho) και η διάσημη παέγια (Paella) είναι δυο πιάτα που προέρχονται από την  μαυριτανική γευστική κουλτούρα . Βέβαια η ανακάλυψη της Αμερικής το 1492 από τον Χριστόφορο Κολόμβο οδήγησε στην προσθήκη νέων σημαντικών προϊόντων στην ιστορία της ισπανικής διατροφής. Πολλά καινούργια τρόφιμα έφτασαν  στην Ισπανία και άρχισαν αμέσως να ενσωματώνονται στην ισπανική διατροφή. Μεταξύ αυτών οι ντομάτες, η  βανίλια , η σοκολάτα, τα φασόλια και οι  πατάτες.

Τα  προκλητικά Tapas

Τα βασικά υλικά της ισπανικής κουζίνας σήμερα είναι τα ψάρια με κυρίαρχο τον μπακαλιάρο και όλα τα είδη των θαλασσινών, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το σκόρδο, οι πράσινες και οι καυτερές κόκκινες πιπεριές, το σαφράν, οι ντομάτες, τα χοιρινά λουκάνικα και το χαμόν (το αντίστοιχο του ιταλικού  προσούτο) . Όταν αναφερόμαστε στην Ισπανική κουζίνα , το μυαλό μας πάει κυρίως στα tapas, αυτά τα υπέροχα ορεκτικά  που σερβίρονται  ζεστά ή κρύα σε μικρές μερίδες . Βέβαια τα Tapas ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή που  μετακινείστε στην Ισπανία. Τα καλύτερα τάπας στο κέντρο της Μαδρίτης, για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι θα είναι διαφορετικά από τα τάπας που θα βρείτε  κατά μήκος των βόρειων ακτών της Γαλικίας.  Δεδομένου ότι η Ισπανία  περιβάλλεται σχεδόν από νερό, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή  παίζουν κυριαρχικό  ρόλο στην ισπανική κουζίνα . Μερικές λιχουδιές της θάλασσας που μπορείτε να δοκιμάσετε  σε  tapas είναι το τηγανητό καλαμάρι , ο μπακαλιάρος, οι γαρίδες σε ζεστό , λάδι και σκόρδο ,οι αντσούγιες ακόμη και οι πετροσωλήνες (σε σκορδοβούτυρο) και τα καβούρια . Άλλα εξαίσια τάπας γίνονται με chorizo (λουκάνικο) , jamón serrano (χοιρινό ζαμπόν), albóndigas (κεφτεδάκια) κα .

 Η πληθωρική Paella

Αγάπησα τρελά την παέλια αυτό το υπέροχο ριζότο με τα ευωδιαστά κομμάτια κρέατος που τα μαγειρεύουν σε μια πλήρη γευστική αρμονία με τα καλούδια της θάλασσας .Η Βαλένθια είναι  η πόλη της αληθινής παέγιας , εδώ κυριαρχούν δυο διάσημες παέγιες η «paella valenciana»  φτιαγμένη με ισπανικό ρύζι, κοτόπουλο, κουνέλι, ντομάτες, γλυκό πιπέρι, πράσινα φασόλια, ελαιόλαδο, σαφράν και μερικές φορές αγκινάρες και μπιζέλια. Η άλλη είναι η Paella marinera (paella του ναυτικού) που περιέχει ισπανικό ρύζι, μύδια, καλαμάρι , γαρίδες, αστακό, μύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο, ντομάτες, σαφράν και άλλα οστρακοειδή . 

Χαμόν : Το αλλαντικό της Ισπανίας

Το  Ισπανικό Χαμόν (jamon) είναι αναμφισβήτητα μια  εξαιρετική νοστιμιά , το φτιάχνουν από τα πόδια των μαύρων ιβηρικών χοίρων και το αφήνουν να ωριμάσει από ένα έως τέσσερα χρόνια . Θα στο κόψει με την απαράμιλλη επιδεξιότητα  του ο  maestro cortador σε πολύ λεπτές φέτες  για να αναδείξει τα πλούσια αρώματα  του και την βελούδινη υφή του . Εάν δεν έχετε ποτέ δοκιμάσει την αυθεντική γεύση ενός γνήσιου ισπανικού Χαμόν, αξίζει να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Δεν μοιάζει με κανένα ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό που γνωρίζετε. Υπάρχουν βέβαια τρεις τύποι χαμόν , το φθηνότερο  ονομάζεται «Χαμόν Σεράνο» (jamón serrano) και ωριμάζει για περίπου ένα  χρόνο. Ακολουθεί το «Χαμόν Ιμπέρικο» (jamón ibérico) με πιο πλούσια γεύση και  η ωρίμανση  του κρατάει περισσότερο από ένα χρόνο .  Και τέλος το  καλύτερο όλων είναι το «Χαμόν Ιμπέρικο ντε Μπελότα» (jamón ibérico de bellota)  που η ωρίμανση του θα φτάσει τα τέσσερα χρόνια ,  είναι ανώτερης ποιότητας με έντονη, πολύπλοκη γεύση και  υπέροχη υφή , είναι ίσως  το κορυφαίο  αλλαντικό σε παγκόσμιο επίπεδο . 

Churros : Τρως και κολλάς !!!

Η ισπανική έκδοση της τηγανισμένης ζύμης ονομάζεται churro και είναι το απόλυτο πρωινό σνακ για τον καφέ σας . Αφού βρείτε μια  churreria ή έναν πωλητή του δρόμου που πουλάει churros τιμήστε αυτήν την υπέροχη λιχουδιά με τα υπέροχα αρώματα. Αφού αγοράσετε αυτά τα νόστιμα ραβδωτά γλυκάκια , τα πασπαλίζετε κατά προτίμηση  με ζάχαρη ή τα βουτάτε  σε ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας , φροντίστε όμως να τα τρώτε όσο είναι ζεστά και τραγανά!!!

                             Η Tortilla Española

Δεν μπορείτε να φύγετε από την Ισπανία χωρίς να δοκιμάσετε τη διάσημη τορτίγια española (ισπανική ομελέτα), ένα απλό αλλά αναμφισβήτητα νοστιμότατο πιάτο της Ισπανικής κουζίνας . Σερβίρεται ζεστή ή κρύα ως γεύμα ή σαν tapas ή και σε σάντουιτς, η τορτίγια española είναι σίγουρα μια κατηγορία από μόνη της

                Arroz con leche : Το Ισπανικό ρυζόγαλο  

Ένα νόστιμο ισπανικό επιδόρπιο είναι το arroz con leche, το ισπανικό ρυζόγαλο θα συμπληρώναμε .  Μαγειρεύουν το ρύζι μέσα σε γάλα και ζάχαρη, προσθέτουν μια φλούδα λεμονιού και  κανέλα .Είτε το φάτε ζεστό κατά τη διάρκεια του χειμώνα είτε παγωμένο το καλοκαίρι, αυτό το απολαυστικό επιδόρπιο σίγουρα θα σας συναρπάσει .

 Μπύρες για ....φίλημα !!!

Ότι δοκιμάσαμε στην Ισπανία τα συνδυάσαμε  με ισπανικές μπύρες , με πρώτη και καλύτερη την Estrella Damm την  αγαπημένη μπύρα της Βαρκελώνης.  Μια premium lager με αρκετά δροσιστική γεύση που εκφράζει όλα τα στοιχεία που αντιπροσωπεύει η Βαρκελώνη: το πάθος, το στυλ, την τέχνη και την κουλτούρα. H επίγευση της μας κρατά συντροφιά για μεγάλο διάστημα. Ακολούθησε η San Miguel   μια καλοκαιρινή Light μπύρα με απαλό χρυσό χρώμα ,  αρώματα  βύνης και φρουτώδη  αίσθηση . 

 






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου