Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ψάρι στο αλουμινόχαρτο (συνταγή από τον Άκη Παπαγιάννη)

Τα Υλικά μας : 800 γρ λευκόσαρκο ψάρι ,500 γρ σπανάκι, 1 κρεμμύδι λεπτοκομμένο , 20 ντοματίνια , 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι , χυμό από 2 λεμόνια , 2 κ.σ. κουκουνάρι , 50ml ελαιόλαδο , αλάτι , πιπέρι

Για τον ζωμό (προαιρετικά) : Τα κόκαλα και τα κεφάλια του ψαριού (το κεφάλι χωρίς μάτια και βράγχια γιατί πικρίζουν) , 1/2 αστεροειδή γλυκάνισο , 1 δάφνη , 1 σκόρδο , 7 κόκκους πιπέρι , τα κοτσάνια από το σπανάκι και  κρύο νερό για να καλύψει τα υλικά.

Για την σάλτσα (προαιρετικά) : 100ml ελαιόλαδο , 20 φύλλα φρέσκου δυόσμου , 3 κ.σ. λεμόνι , 15γρ λευκό ξύδι βαλσάμικο , 1 κουτ. σούπας ζωμό ψαριού (τα ζουμιά από το αλουμινόχαρτο) .

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Ελέγχουμε το ψάρι για κόκαλα (δεν είναι υποχρεωτικό αν το φιλετάρετε) και το χωρίζουμε σε δύο μερίδες. Απλώνουμε δύο αλουμινόχαρτα, περίπου 30 εκ και από πάνω μια λαδόκολλα στο ίδιο μέγεθος. Βάζουμε αρκετό σπανάκι στη μέση του καθενός και από πάνω ένα φιλέτο ψαριού και αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε φέτες κρεμμυδιού σε κάθε φιλέτο ψαριού. Βάζουμε τα ντοματίνια πάνω και γύρω από το ψάρι. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και το θυμάρι. Στύβουμε λεμόνι πάνω στο ψάρι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Διπλώνουμε πρώτα την λαδόκολα και έπειτα το αλουμινόχαρτο (προσοχή πρέπει να κλείσει καλά για να κρατήσει μέσα όλα τα υγρά που θα δημιουργηθούν ). Τοποθετούμε τα αλουμινόχαρτα σε ένα ταψί και ψήνουμε για είκοσι λεπτά. Ανοίγουμε προσεκτικά για να μην χυθούν οι χυμοί. Δοκιμάζουμε  κατευθείαν από το αλουμινόχαρτο ή μεταφέρουμε το περιεχόμενο σ’ ένα πιάτο στο οποίο έχουμε τοποθετήσει στο κέντρο του 3-4 κουταλιές της σούπας από την σάλτσα που φτιάξαμε.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ

Για την σάλτσα : Βάζουμε στο μπλέντερ 100ml ελαιόλαδο, τον δυόσμο , 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι, λευκό ξύδι βαλσάμικο , 1κουταλιά ζωμό ψαριού και όποιος θέλει τον ζωμό από το αλουμινόχαρτο και τα χτυπάμε για 2 λεπτά.

Για το φοινόκιο Κρουντιτ : Ψιλοκόβουμε σε μπαστουνάκια (ζουλιέν) το φοινόκιο και το βάζουμε σε ένα μπόλ με νερό και παγάκια το οποίο θα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο από 1 ως 12 ώρες. Όταν περάσει ο χρόνος που θέλουμε να αφήσουμε το φοινόκιο στο ψυγείο (εγώ το άφησα για 5 ώρες) το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί .

  




 

  Who is who : Ο Άκης Παπαγιάννης τελείωσε τα Δημόσια ΙΕΚ μαγειρικής με άριστα και ξεκίνησε να εργάζεται στην εστίαση . Έχει εργαστεί κατά καιρούς στα ξενοδοχεία  Hotel Potos , Hotel Asterias της Θάσου και στα εστιατόρια “Epicure” , “180 Degrees Sun & Lounge” , “Νέμεσις” στη Καβάλα . Λατρεύει την ελληνική και έθνικ κουζίνα .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου