Info : Στην τουρκική, το πιάτο ονομάζεται cig köfte (τσί κιοφτέ) ή «άψητος κεφτές» ενώ χάρη συντομίας γράφετε και ως μία λέξη, çiğköfte. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ στη Τουρκία και η προέλευση του είναι από την Νοτιοανατολική χώρα . Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πως παρασκευάζεται , ζυμώνουν λοιπόν το πλιγούρι με ψιλοκομμένα κρεμμύδια και νερό , και στη συνέχεια προσθέτουν πάστα ντομάτας και πιπεριάς, μπαχαρικά και φρεσκοκομμένο μοσχαρίσιο κιμά μέχρι το μείγμα να γίνει ένας παχύρρευστος πολτός . Αφήνουν τον κιμά για λίγη ώρα να «ψηθεί» μαζί με τα μπαχαρικά ενώ στο τέλος προσθέτουν πράσινα κρεμμύδια, φρέσκια μέντα , μαϊντανό και ένα μπαχαρικό το οποίο δεν γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες και που δίνει αυτήν την διαφορετική γεύση του cig köfte, είναι το isot, μια μορφή σκούρης πάπρικας που μας έρχεται από την πόλη Urfa της Νοτιοανατολικής Τουρκίας . Ένας αγαπημένος τρόπος για να δοκιμάσετε το cig köfte είναι να τον τυλίξετε σε ένα φύλλο μαρούλι και να το συνοδεύσετε με ενισχυμένες ποσότητες ayran για να σβήσει το κάψιμο που θα σας προκαλέσει η πικάντικη γεύση του .
Tips: Μπορείτε να δοκιμάσετε νοστιμότατο Çiğ Köfte από τους υπαίθριους «αραμπατζήδες» που ανεβοκατεβαίνουν με το καρότσι τους δρόμους του Μπέγιογλου . Εάν όμως θέλετε να καθίσετε και να απολαύσετε αυτό το νόστιμο μεζεδάκι τότε έχουμε να σας προτείνουμε ένα καλό εστιατόριο το «Sur Ocakbaşi» στην περιοχή Fatih ( οδός Itfaiye Caddesi No: 19, Τηλ: 212-533-8088)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου