Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Meet the locals : Επίσκεψη στη Μικροζυθοποιία Μυκόνου

 Είναι νέοι (τέσσερεις στον αριθμό) και παθιασμένοι με τη μπύρα , ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιουργήσαν την ζυθοποιία Mikonu ,  πρόκειται για τον Άγγελο Φερούς , τον Janos Bako, τον οινολόγο και οινοποιό Γιάννη Παρασκευόπουλο και τον Γιάννη Μυζάλη . Οι δυο πρώτοι  έκαναν  master στη ζυθοποίηση και απόσταξη στο Εδιμβούργο , ενώ εργάστηκαν στην περίφημη BrewDog  την σημαντικότερη ανεξάρτητη ζυθοποιεία της Σκωτίας. Το ζυθοποιείο βρίσκεται λίγα λεπτά έξω από τη χώρα της Μυκόνου, στην μαγευτική Αργύραινα. Όλη η παραγωγική διαδικασία πραγματοποιείται σε έναν υπόγειο βιομηχανικό χώρο, εκεί που λειτουργούσε παλαιά μια αίθουσα bowling !!!  Ο εξοπλισμός ζυθοποίησης καθώς και οι ανοξείδωτες δεξαμενές είναι ελληνικής κατασκευής, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του ζυθοποιείου . Στον ίδιο χώρο βέβαια στεγάζεται και η μονάδα αφαλάτωσης και φίλτρανσης νερού με την οποία παράγουν φρέσκο, πόσιμο νερό για την παραγωγή της μπύρας.

Τα παιδιά εδώ στη μπύρα Mikonu είναι άκρως δημιουργικοί , ψαγμένοι και νεωτεριστές στη δουλειά τους . Χρησιμοποιούν κριθάρι και βύνη από την περιοχή της Θράκης , ένα μικρό ποσοστό καραμελωμένης βύνης έρχεται από την Ευρώπη ενώ επιλέγουν ακριβούς και δυσεύρετος λυκίσκους από την Αμερική την Τσεχία και την Ιαπωνία !!! 

Οι ζυμώσεις που πραγματοποιούν ξεφεύγουν από την πεπατημένη , νεωτερίζουν και δημιουργούν δικές τους συνταγές , όπως η μπύρα με γεύση από φρέσκα, ντόπια φραγκόσυκα , μάζεψαν τα αγκαθωτά φρούτα στύψαν και καταψύξαν τον χυμό και στη συνέχεια τον ζύμωσαν για την δημιουργία της μπύρας Fragos’ko. Το 2019 ζύμωσαν μια Red Saison την οποία παλαίωσαν την μισή σε βαρέλια γαλλικής δρυός τα οποία περιείχαν Vinstantο από την Σαντορίνη και την άλλη μισή σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός που περιείχαν Αγιωργίτικο από την Νεμέα.

***** Στο μικρό και φιλόξενο taproom μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις μπύρες Mikonu ακόμη και τις βαρελίσιες . Ξεκινήσαμε τη δοκιμή με την Mikonu Chocolate Porter μια σκουρόχρωμη μπύρα με νότες καφέ και μόκας και επίγευση Bitter σοκολάτας ***** Ακολουθήσε μια Pilsner Βοημίας, ζυμωμένη με παραδοσιακή Τσέχικη μαγιά και φρέσκους, αρωματικούς λυκίσκους, η ωρίμανση της διαρκεί 50 μέρες *****  Ήρθε η σειρά της Μυκονιάτικης version της δημοφιλούς Αμερικάνικης συνταγής India Pale Ale. Το πολύπλοκο προφίλ αρωμάτων της έχει επιτευχθεί με πολυήμερη σίτευση της μπίρας σε γενναίες δόσεις φρέσκου λυκίσκου ώστε τα αρώματα να αναδεικνύουν ανανά και εξωτικά φρούτα*****  Η Mikonu Fragos’ko είναι μια αναζωογονητική Pale Ale με γεύση από φρέσκα, ντόπια φραγκόσυκα  *****   Υπάρχει άλλη μια βαρελίσια μπύρα η Red Saison την οποία παλαιώσαν την μισή ποσότητα σε βαρέλια δρύινα που περιείχαν Vinstantο και την άλλη μισή σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός που περιείχαν Αγιωργίτικο από την Νεμέα. Πολύπλοκα αρώματα στο στόμα από κοκκινόμαυρα φρούτα έως μόκα και καραμέλα . Η συγκεκριμένη παλαίωση ωρίμασε στο ζυθοποιείο της Μύκονου από τον Απρίλιο του έως τον Νοέμβρη του 2019 και εμφιαλώθηκε το καλοκαίρι του 2020 σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Tips :  Mykonos Brewing Company, επαρχιακή οδός Μυκόνου - Άνω Μέρας , Αργύραινα , τηλ. 22890 77912.

 























 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου