Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Η ποιοτική ζυθοποιία «Dogma Brewery» στο Βελιγράδι { Serbia-Belgrade : Meet the Locals }

   Ο Βαγγέλης Φάκας  ένας  εκ των ιδιοκτήτων της τοπικής ζυθοποιίας «Marmita»  μου τηλεφώνησε και με παρότρυνε αφού βρίσκομαι στο Βελιγράδι να επισκεφτώ  την ανερχόμενη και ποιοτική ζυθοποιία «Dogma Brewery» που αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ζυθοποιία craft μπύρας στην περιοχή των Βαλκανίων και να δοκιμάσω τις απαράμιλλες ζυμώσεις που πραγματοποιούν στο ζυθοποιείο τους λίγο έξω από τη Σερβική πρωτεύουσα*****  Δυο παιδικοί φίλοι ο Vladimir Stojkovic και ο  Mladjen Merdović μοιράστηκαν το ίδιο όραμα και τις αξίες όσον αφορά τις χειροποίητες μπίρες , το 2016 έβαλαν τις βάσεις  για την δημιουργία της  «Dogma Brewery» . Η ζυθοποιία εδρεύει σε ένα παλιό συγκρότημα εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης στη περιοχή της  Čukarica που μέχρι πρότινος ήταν εγκαταλελειμμένο. Πρόκειται για ένα κλασικό βιομηχανικό χώρο χτισμένο από κόκκινο τούβλο, άνετο και ψηλοτάβανο , με την επένδυση αυτή τα παιδιά σταμάτησαν την εγκατάλειψη που υπήρχε στην περιοχή , ενώ ο άνεμος της δημιουργίας που άρχισε να πνέει συμπαρέσυρε κι άλλες τοπικές επιχειρήσεις για να εγκατασταθούν εδώ ***** Η ξενάγηση στο ζυθοποιείο και στο εργοστάσιο παραγωγής αποτελεί το αποκορύφωμα της εμπειρίας που θα ζήσετε στην «Dogma Brewery» . Να σημειώσουμε πως οι ομαδικές επισκέψεις θα πρέπει να προγραμματίζονται εκ των προτέρων για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα *****  Και όταν φτάνει η ώρα της δοκιμής , μας οδηγούν στο υπέροχο «Dogma Tap Room» που βρίσκεται μέσα στο ζυθοποιείο, ένας κλασικός βιομηχανικός χώρος 170 τετραγωνικών μέτρων χτισμένος με κόκκινο τούβλο, με ψηλή οροφή, μπάρα μήκους 6 μέτρων και πολύ ξύλο για να κάνει την ατμόσφαιρα πιο ζεστή*****   Η ιστορία της ζυθοποιίας δεν είναι μεγάλη, αλλά είναι δυναμική.  Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να ζυμώσουν πάνω από 36 διαφορετικές μπύρες. Από τον Μάρτιο του 2017, η Dogma Brewery αρχίζει να εξάγει την μπύρα της σε όλη την Ευρώπη ( Ιταλία, Γαλλία, Τσεχία, Ρωσία, Ισπανία, Αυστρία) και με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός των χωρών στις οποίες εξάγουν ανέβηκε σε 19 !!! Η αμερικανική "RateBeer" ο πιο σοβαρός αξιολογητής μπύρας διεθνώς , ανακήρυξε τις καλύτερες μπύρες και ζυθοποιίες στον κόσμο για το 2018 και στη λίστα αυτή η Dogma Brewery κέρδισε στην κατηγορία TOP BREWER Serbia 2018.

Δοκιμάσαμε   Την Hoptopod  μια μπύρα India pale ale απαράμιλλης ζύμωσης και αρωματικού πλούτου , ζυμώθηκε για πέντε εβδομάδες με υψηλής ποιότητας λυκίσκους από την κοιλάδα Yakima, συμπεριλαμβανομένων των Mosaic, Simcoe και Chinook ****  Την  «New Pils On the Block» μια παραδοσιακή pilsner με λουλουδένιο άρωμα λυκίσκου που δημιουργήθηκε από τον προσεκτικό συνδυασμό αμερικανικού και γερμανικού λυκίσκου ****  Την Svetionik(που σημαίνει Φάρος) μια American Pale Ale που τα αρώματα της φωτίζονται από πορτοκάλι, μανταρίνι και γκρέιπφρουτ. Όπως με ενημέρωσαν φτιάχνεται από επιλεγμένη βύνη κριθαριού και σιταριού, που γεννήθηκε από το «πάντρεμα» δύο μεγάλων σχολών ζυθοποιίας, της παραδοσιακής γερμανικής και της πρωτοποριακής αμερικανικής. Μια ιδανική μπύρα για κάθε μέρα ****  Τη «Raspberry Hefeweizen» , σε αυτή τη  σιταρένια μπύρα τα παιδιά αναβάθμισαν τη γεύση της με την προσθήκη βατόμουρου , προσπαθήσαμε να βρούμε την  ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας αλλά δεν τα καταφέραμε. Μάλλον δεν είναι ακόμη εκπαιδευμένος ο ουρανίσκος μου  σε αυτές τις όξινες γεύσεις , αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η μπύρα δεν ήταν καλή**** Σταμάτησα εδώ τη δοκιμή γιατί έπρεπε να γυρίσω στο ξενοδοχείο νηφάλιος , με περίμενε η οικογένεια για το δείπνο , υποσχέθηκα στα παιδιά πως θα ξαναβρεθώ σύντομα κοντά τους για να δοκιμάσουμε τις υπόλοιπες μπύρες της ζυθοποιίας ****

Μετάβαση Χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα φτάσετε στη περιοχή Čukarica  όπου βρίσκεται η «Dogma Brewery» με τα λεωφορεία 23,55,56, 88 και το τραμ 13. Μια και το ξενοδοχείο μου  βρισκόταν στη περιοχή  Ζέλινι Βένατς πήρα το λεωφορείο 56 και σε δέκα λεπτά βρέθηκα στη Τσεκαρίτσα. (Radnička 3 , Τσεκαρίτσα , Βελιγράδι , ώρες λειτουργίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ)

 














    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου