Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Ο Στέλιο Μπελλές μας μιλάει για το «Μαύρο Ρόδο» το νέο μονοποικιλιακό τσίπουρο της Χιώτικης ποτοποιίας Στουπάκη


Η ποτοποιία Στουπάκη  στο νησί της Χίου πρόσφατα κυκλοφόρησε στην αγορά το μονοποικιλιακό τσίπουρο «Μαύρο Ρόδο» που φτιάχνεται αποκλειστικά από την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου ή κατά πολλούς Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου . Το «Μαύρο Ρόδο» είναι ένα τσίπουρο με ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα , που θα σας ταξιδέψει με την αυθεντική του γεύση και τα ανθικά του άρωμα. Η πρώτη γουλιά αλλά και η τελευταία κρύβει μέσα της την αίσθηση του ρόδου . Συναντήσαμε  τον κ Στέλιο Μπελλέ έναν εκ των τριών ιδιοκτητών της ποτοποιίας Στουπάκη και μας μίλησε γι’ αυτό το χαρισματικό τσίπουρο .

            Η  ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 

Με ποιο κριτήριο κ Μπελλέ επιλέξατε το μαύρο μοσχάτο Τυρνάβου για να φτιάξετε το «Μαύρο Ροδο» ; 

Το μοσχάτο Αμβούργου είναι η ποιο χαρισματική ποικιλία για αποστάγματα. Είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο αρωματικά και πολύ ευκολόπιοτο !!! Στην περιοχή του Τυρνάβου έχουμε τις περισσότερες φυτεύσεις αυτής της ποικιλίας. 

Το δοκίμασα στη Χίο και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι ένα τσίπουρο με αυθεντική γεύση , άρωμα και καθαρότητα συμφωνείται ; 

Σαφέστατα και συμφωνώ !!! Είναι ιδιαίτερα καθαρό στη γεύση και πολύ μαλακό όταν το καταναλώνουμε. 

Εξ όσων διαπίστωσα το καλοδέχτηκε ο κόσμος εδώ στη Χίο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος 

Ακριβώς όπως τα λέτε είναι και βέβαια είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή την αποδοχή !!! 

Γλυκάνισο δεν περιέχει , δεν είναι ένα «σκληρό» τσίπουρο που σε «καίει» τον ουρανίσκο , θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μια ποιοτική γκράπα ; 

Και βέβαια!!  Άλλωστε νομοθετικά τσίπουρο και γκράπα ανήκουν στην ίδια κατηγορία αποσταγμάτων. Το μαύρο ρόδο είναι ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο και θα το αντιστοιχούσαμε ποιο σωστά με μια grappa monoviitigno !!!
Ποιος είναι τελικά ο ιδανικότερος τρόπος σερβιρίσματος του ; 

Το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο μπαίνει στο ψυγείο και σερβίρεται σε χαμηλή θερμοκρασία !! Μπορούμε να το αραιώσουμε με δροσερό νερό επίσης. Αν όμως θέλουμε να προσθέσουμε πάγο τότε να θυμόμαστε ότι ο πάγος προστίθεται στο τέλος !! 

Θα γίνουν εξαγωγές  στο εξωτερικό ; 

Βεβαίως όπως συμβαίνει και με όλα τα προϊόντα της εταιρείας μας.

Ποια είναι τα γευστικά ταιριάσματα του Μαύρου Ρόδου ;

 Το τσίπουρο είναι το παραδοσιακό Ελληνικό απόσταγμα που συνοδεύει το φαγητό με μεγάλη ευκολία !!! Οπωσδήποτε τα πολύ απλά : ελιές, λαχανικά ωμά, πίκλες , τυριά και αλλαντικά. Οι ψαρομεζέδες αγαπούν πολύ το τσίπουρο αλλά και τα πουλερικά και το κρέας σε μεγάλο εύρος συνταγών. Τα όσπρια επίσης και τα λαδερά μας όπως και διάφορες συνταγές με πάστα και ριζότο.

               Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟΥΠΑΚΗ   



Η γη που γέννησε τον Όμηρο κι ενέπνευσε τον Κολόμβο για την ανακάλυψη της Αμερικής, αυτή δίνει ζωή στις γνωστές πηγές της Καρυδιάς και το πολύτιμο νερό στην Ποτοποιία Στουπάκη. Η ιστορία της  ξεκινά το 1896 στο νησί της Χίου. Το ξεχωριστό ούζο με το χιώτικο γλυκάνισο ταξίδευε σε όλα τα χωριά του νησιού και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Το 1900 ο Γιάννης Στουπάκης πήρε την πρώτη άδεια απόσταξης από τους Τούρκους με έδρα τον Δαφνώνα. Σήμερα τα χάλκινα καζάνια βρίσκονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η γνώση η πείρα και η παράδοση περιπλέκονται με μοναδικό τρόπο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και το αποτέλεσμα προσφέρει μία μοναδική εμπειρία στον ουρανίσκο. Οι εγκαταστάσεις είναι άρτια εξοπλισμένες με μεγάλο αριθμό από άμβυκες απόσταξης και πολλές σύγχρονες γραμμές παραγωγής και εμφιάλωσης. Εδώ αποθηκεύονται τα προϊόντα όσο χρειάζεται για να αποκτήσουν τη μοναδική τους γεύση.
  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου