Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Ανεβατό ή νιβατό : Το μαλακό τυρί των Γρεβενών με την αλμυρή και υπόξινη γεύση


INFO : H οικογένεια  Τζιάλλα ασχολείται με την τυροκομία από τη δεκαετία του ’70 , όλα αυτά τα χρόνια στο Μικρό Σειρήνι των Γρεβενών παράγει  παραδοσιακά πιστοποιημένα τυριά εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας. Ένα από αυτά είναι το ΠΟΠ Ανεβατό ή νιβατό τυρί Γρεβενών που παράγεται από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους, δεν έχει σχήμα , είναι χωρίς τρύπες και η μάζα του είναι μαλακή. 

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ : Το τυρί  έχει πάρει το όνομα του από την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του. Οι βοσκοί, αφού άρμεγαν το γάλα το πρωί, το συγκέντρωναν σε καζάνια, πρόσθεταν λίγη πυτιά και μέχρι να επιστρέψουν από τις στάνες το τυρί είχε ανέβει στην επιφάνεια, εξού και το “ανεβατό”.  

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΕΣ : Έχει λευκό χρώμα , μαλακή υφή , η γεύση του είναι ελαφρά αλμυρή και υπόξινη. Σερβίρεται με κουτάλι , μπορεί να μπει σε πίτες ή άλλα φαγητά, ενώ συνοδεύει αρμονικά φρούτα, γλυκά και ένα καλό κρασί .






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου