Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Κοκκινόγεια-Δράμας : Κρασιά με χαρακτήρα , προσωπικότητα και πλούτο αρωμάτων δια χειρός Νίκου Καρατζά

Ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς είναι η  ήρεμη δύναμη του Δραμινού αμπελώνα και ένας από τους αξιολογότερους  οινολόγους της νέας γενιάς , μετρημένος στα λόγια του αλλά δημιουργικός και αυθεντικός στο οινικό του έργο !!!  Για πολλά χρόνια υπήρξε  οινολόγος στο Κτήμα Παυλίδη όπου μας έδωσε σπουδαία κρασιά με κορυφαίο όλων το “Thema” . Από το 2015 ο Νίκος Καρατζάς ιδρύει τη δική του οινοποιητική μονάδα ΟΙΝΩΨ (OENOPSWINES) στα Κοκκινόγεια της Δράμας με σκοπό την παραγωγή οίνων ποιότητας σε μικρή ποσότητα, έπειτα από αναζήτηση ποιοτικών αμπελοτεμαχίων και φιλόδοξων αμπελουργών στην περιοχή της Δράμας και της Μακεδονίας γενικότερα . Ο Δραμινός οινολόγος πιστεύει ακράδαντα στη παραγωγή κρασιών με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις , το νέο του ξεκίνημα έγινε με μια σειρά τριών κρασιών με τον ελκυστικό τίτλο « Απλά» . Στο λευκό «Απλά» χρησιμοποίησε ένα χαρμάνι τριών σπουδαίων ελληνικών ποικιλιών (μαλαγουζιά , ασύρτικο ,ροδίτη) και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε δίνοντας ένα  ευχάριστο και αρωματικό κρασι . Το ροζέ πιο φινετσάτο  ζυμώθηκε από ξινόμαυρο και cabernet sauvignon , ενώ το «Απλά» ένα κόκκινο κρασί με προσωπικότητα ζυμώθηκε από Cabernet Sauvignon και ξινόμαυρο . Η συνέχεια φέρνει ανατροπές με την προσθήκη τεσσάρων μονοποικιλιακών κρασιών , μια Λημνιώνα από τη Θεσσαλία , ένα Βιδιανό από την ορεινή Κρήτη , και δυο Ξινόμαυρα από τον Τρίλοφο Ημαθίας , ποικιλίες που δεν ήταν στη πρώτη γραμμή παραγωγής από τους  περισσότερους Έλληνες οινοποιούς  αλλά τον τελευταίο καιρό έγιναν ανερχόμενες στις προτιμήσεις τους .
 
Έρχεται λοιπόν ο Νίκος Καρατζάς  για να προσθέσει το δικό του λιθαράκι και να αλλάξει τα δεδομένα που μέχρι τώρα γνωρίζαμε στη μέθοδο της οινοποίησης . Ζυμώνει το κρασί πρώτα στο βαρέλι και στη συνέχεια το ωριμάζει με τις οινολάσπες του σε inox και κεραμικούς αμφορείς από 6 έως 10 μήνες  . Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει , τα κρασιά του αποκτούν χαρακτήρα , προσωπικότητα και πλούτο αρωμάτων. Αίσθηση όμως προκαλούν και οι ετικέτες με το όνομα της ποικιλίας να εμφανίζεται με μια ιδιαίτερη τεχνική που ονομάζεται visual illusion . Η παραγωγή των κρασιών της εταιρείας Οίνωψ (Oenops wines)  φτάνουν τις 50.000 φιάλες , η μισή σχεδόν παραγωγή εξάγεται στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες .


Το όραμα του Νίκου Καρατζά : ''Η μεγαλύτερη πρόκληση και φιλοδοξία μου παραμένει από την αρχή το να καταφέρω να κάνω τα καλύτερα κρασιά μου από ελληνικές ποικιλίες''

   













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου