Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Μπαμπατζίμ : Αποστάγματα με ιστορία και χαρακτήρα

Από το 1875 στο Μπαλατά (Balat) τη παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία της Κωνσταντινούπολης όπου το ελληνικό και εβραϊκό στοιχείο συνυπήρχαν στην περιοχή για αιώνες, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος του Σταύρου, απόσταξε για πρώτη φορά το ούζο του χρησιμοποιώντας σπάνια αρωματικά φυτά από τα γύρω βουνά της περιοχής . Από τότε πέρασε ένας αιώνας και  σήμερα η 4η γενιά συνεχίζει την παράδοση της ποτοποιίας  Μπαμπατζίμ φτιάχνοντας το εξαιρετικό Κωνσταντινουπολίτικο καζανιασμένο ούζο  με την ίδια παλιά μυστική συνταγή του παππού Ανέστη . 

«Ούζο όταν πιείς , γίνεσαι ευθύς»

  145 χρόνια η συνταγή του παππού Ανέστη αποστάζετε αναλλοίωτη στα ρακοκάζανα της οικογένειας , το καζανιασμένο ούζο διατηρεί το μοναδικό του άρωμα και την αξεπέραστη ποιότητα του. Το ούζο Μπαμπατζίμ είναι ένα παραδοσιακό και καλοδουλεμένο ούζο που ευφραίνει τις καρδιές των μερακλήδων , μας δείχνει τα καλά του στοιχεία αμέσως στη μύτη , είναι ευγενικό και φινετσάτο στο στόμα ενώ έχει διάρκεια στην επίγευση. Εν κατακλείδι είναι ένα ισορροπημένο ούζο, ιδανικό να απολαμβάνεται και σκέτο.

«Με ένα ποτήρι τσίπουρο χαλαρώνει η ψυχή»

  Το 1990 ξεκίνησε η παραγωγή του τσίπουρου Μπαμπατζίμ , μονοποικιλιακό  και δεύτερης απόσταξης. Το μαύρο μοσχάτο  κυριαρχεί στην απόσταξη με τον άμβυκα να δρα σαν μεγεθυντικός φακός των αρετών του!!!  Κατά την διάρκεια της  απόσταξης η οικογένεια Μπαμπατζίμ ακολουθεί κατά γράμμα την ιστορική συνταγή που έφερε ο παππούς από τη Κωνσταντινούπολη . Το τσίπουρο με γλυκάνισο έχει καλή ισορροπία στη μύτη και ιδιαίτερη αρωματική γεύση που την οφείλει στο μοσχάτο τη ποικιλία με τα χίλια πρόσωπα !!!       

Το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο αποστάζεται από την εξαιρετική ποικιλία σταφυλιών Μοσχάτο Αμβούργου  του Τυρνάβου  . Σηκώνεις το ποτήρι και το κοιτάζεις στο φως του ήλιου είναι κρυστάλλινο και διαυγές , το κρατάς στο στόμα σου και αισθάνεσαι τα πλούσια αρώματα των λουλουδιών και ιδίως του τριαντάφυλλου να πλημμυρίζουν ευχάριστα την στοματική σου κοιλότητα. Είναι ένα τσίπουρο με χαρακτήρα και αρωματικό πλούτο που θα το απολαύσετε προσθέτοντας μόνο λίγες σταγόνες νερού για να απελευθερώσει το χαρακτηριστικό άρωμα του .

Η Ρετσίνα Μπαμπατζίμ για όσους δεν την πρόλαβαν κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 , ήταν ένα φτηνό κρασί καλής ποιότητας που τροφοδοτούσε τα καφενεία και τις ταβέρνες , ακόμη και στα μικρότερα χωριά της Μακεδονίας και Θράκης . Κυκλοφόρησε για δυο δεκαετίες περίπου και το 1975 σταμάτησε η παραγωγή της . Από το 1928 η αποσταγματοποιία  Μπαμπατζιμ κυκλοφορεί το κονιάκ «Γνήσιον» και μια σειρά λικέρ από εκχυλίσματα φρούτων τα οποία ξεχωρίζουν για το μοναδικό τους άρωμα και την εξαιρετική τους ποιότητα.

 Στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Χρυσούπολη φυλάσσεται το πολυτιμότερο κειμήλιο της ποτοποιίας  ο ιστορικός  άμβυκας ηλικίας 150 ετών , ήταν ο πρώτος που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και τον έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο πατριάρχης του ούζου ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος όταν εγκαταστάθηκε στη Χρυσούπολη το 1928 .

Tips : Αγίου Δημητρίου 4 , Χρυσούπολη Καβάλας , το αποστακτήριο βρίσκεται στο 1ο χλμ της επαρχιακής οδού Χρυσοπόλεως -Κεραμωτής ,Τηλέφωνο :25910-22225, Email : info@ouzobabatzim.gr .

 

 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου