Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Η “Παλιά Αθήνα” στη Θεσσαλονίκη : Κάθε μπουκιά και μια αξέχαστη γευστική εμπειρία

INFO : Η οικογένεια του Μανώλη Γεωργακάκη με ρίζες από την Κρήτη και τη Θάσο ήταν για πολλά χρόνια ποτοποιοί , έφτιαχναν στο αποστακτήριο  τους λικέρ , αποστάγματα και ρετσίνα κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα να φτιάχνει με επιτυχία ο γιός τους Μανώλης ιδιοκτήτης της ταβέρνας “Παλιά Αθήνα” . Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 το αποστακτήριο κλείνει και η οικογένεια Γεωργακάκη αποφασίζει να μετατρέψει το χώρο σε ταβέρνα σε μια περιοχή  όπου η Κάτω Τούμπα συνορεύει με το Χαριλάου και οι κάτοικοι είναι στη πλειονότητα τους πρόσφυγες από τον Πόντο , την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη . Μπαίνοντας στην περιποιημένη και ανακαινισμένη κομψή σάλα της “Παλιάς Αθήνας” το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσει ο επισκέπτης είναι οι αμέτρητες φιάλες κρασιών που υπάρχουν στα ράφια και στα τραπέζια από σημαντικές χρονιές με πολύ καλούς τρύγους . Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Μανώλης μεγάλωσε μέσα στο αποστακτήριο , δίπλα στα βαρέλια της οικογενειακής επιχείρησης , με τις μουστόλες και τις οινόλες να του γαργαλούν τη μύτη , οπότε  η αγάπη του για το κρασί το απόσταγμα  και τις γκράπες είναι δεδομένη και πληθωρική .

Ο ΓΕΥΣΤΙΚΟΣ ΚΑΜΒΑΣ : Η ελληνική κουζίνα κυριαρχεί στη “Παλιά Αθήνα” και προκαλεί δάκρυα ικανοποίησης στα μάτια ενώ αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις . Θεωρώ πως τα σοφά λόγια του αδικοχαμένου chef Anthony Bourdain “ το φαγητό έχει δύναμη , μπορεί να εμπνεύσει , να καταπλήξει , να σοκάρει , να διεγείρει , να ενθουσιάσει και να εντυπωσιάσει” αντικατοπτρίζουν την δουλειά του Μανώλη Γεωργακάκη στη κουζίνα . Ο chef είναι γνώστης του κρέατος , ξέρει να το χειρίζεται ιδανικά (ψήσιμο ,ωρίμανση , κοπές) βγάζει πιάτα με βαθιά κρεάτινη νοστιμιά και γευστικές αιχμές . Mε πρώτο και καλύτερο το chateaubriand εδώ ο Μανώλης διαφοροποιεί τη γαλλική συνταγή αφού δεν το συνοδεύει με σάλτσα μπεαρνέζ . Το ψήνει medium rare , το αφήνει να ξεκουραστεί και μετά το κόβει ταλιάτα , το ψεκάζει με παρθένο ελαιόλαδο, λάδι τρούφας και χονδρό θαλασσινό αλάτι . Βέβαια το πιάτο που αγάπησε ο κόσμος είναι το χοιρινό μπούτι (χοιρομέρι) , αφού πρώτα τοποθετήσει σκελίδες σκόρδου στις σχισμές που άνοιξε στο κρέας το ψήνει ο Μανώλης στη γάστρα για δυο ώρες , το αφήνει να ξεκουραστεί για λίγο και μετά το κόβει σε ψηλές φέτες , το αποτέλεσμα ένα τρυφερό , αρωματικό και αιχμηρό κομμάτι κρέατος  με μια ραφινάτη λιπαρότητα . Υπάρχουν όμως και άλλα νόστιμα πιάτα που καθιερώθηκαν στη συνείδηση του κόσμου , όπως το μοσχαρίσιο γιουβέτσι με κριθαράκι,  τα έξοχα αρνίσια παϊδάκια , το θεσσαλονικιώτικο σουτζουκάκι , η  σπαλομπριζόλα ,το κοκορέτσι στο φούρνο κα . 

Η ΚΑΒΑ : Πριν παραγγείλετε το ποτό που θα συνοδεύσετε το γεύμα σας , δοκιμάστε την υπέροχη ρετσίνα που φτιάχνει ο Μανώλης από σαββατιανό και ροδίτη . Όσο για τη κάβα διαθέτει την πλειονότητα του ελληνικού αμπελώνα αλλά και κρασιά από σημαντικές οινοπαραγωγούς χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία , Ισπανία , Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία . Ανάμεσα σ’ αυτά προσθέστε  τα τσίπουρα  και τα ούζα της ελληνικής επικράτειας.

TIPS : Ίμβρου 24 , Θεσσαλονίκη , το τηλέφωνο είναι απαραίτητο για κράτηση : 2310912292 , Ανοιχτά : 20:00 – 23:30,  Κυριακή: 13:15 – 17:00  

 

Το πιάτο που ξεχώρισε ο κόσμος είναι το χοιρινό μπούτι (χοιρομέρι) , αφού πρώτα τοποθετήσει σκελίδες σκόρδου στις σχισμές που άνοιξε στο κρέας το ψήνει ο Μανώλης στη γάστρα για δυο ώρες , το αφήνει να ξεκουραστεί για λίγο και μετά το κόβει σε ψηλές φέτες , το αποτέλεσμα ένα τρυφερό , αρωματικό και αιχμηρό κομμάτι κρέατος  με μια ραφινάτη λιπαρότητα .
Το πιάτο που ξεχώρισε ο κόσμος είναι το χοιρινό μπούτι (χοιρομέρι) , αφού πρώτα τοποθετήσει σκελίδες σκόρδου στις σχισμές που άνοιξε στο κρέας το ψήνει ο Μανώλης στη γάστρα για δυο ώρες , το αφήνει να ξεκουραστεί για λίγο και μετά το κόβει σε ψηλές φέτες , το αποτέλεσμα ένα τρυφερό , αρωματικό και αιχμηρό κομμάτι κρέατος  με μια ραφινάτη λιπαρότητα .  















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου