Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κώστας Τσίρνας καλλιεργεί μια ντόπια ποικιλία σουσαμιού και φτιάχνει ένα εξαίσιο ταχίνι στο Ελληνοχώρι του Διδυμοτείχου

    Το σουσάμι μας ήρθε από τις θερμές περιοχές της μακρινής Ασίας , ο σπόρος του είναι ένας καρπός με υψηλή διατροφική αξία , λόγω των πολλών αντιοξειδοτικών που περιέχει και προστατεύει τον οργανισμό μας από την κακή χοληστερίνη. Η σησαμίνη που περιέχει δρα εναντίον της υπέρτασης και της δημιουργίας θρόμβων ενώ πολλές έρευνες έδειξαν την αντικαρκινική του δράση. Οι περισσότεροι παραγωγοί για να αποφύγουν την βάσανο της καλλιέργειας πάνε στη Τουρκία και αγοράζουν τουρκικό σουσάμι αμφιβόλου ποιότητας το οποίο χρυσοπληρώνουν 4 ευρώ το κιλό. Στο Ελληνοχώρι όμως ένα μικρό χωριό έξω από το Διδυμότειχο ο παραγωγός Κώστας Τσίρνας καλλιεργεί 140 στρέμματα ελληνικού σησαμιού (μιας ντόπιας ποικιλίας) με τη παραγωγή του να φτάνει τους 6-7 τόνους . Αισθάνεται υπερήφανος για την ποιότητα της καλλιέργειας του ο Κώστας , τα χώματα μας ευνοούν την παραγωγή του και πιστέψτε με παράγουμε ένα προϊόν αρίστης ποιότητας και συνεχίζει : «Γνωρίσαμε από τους γονείς  μας την καλλιέργεια του σουσαμιού , από μικρό παιδί μεγάλωσα μέσα στα χωράφια μαζί με το σουσάμι μας. Ο πατέρας μου έδειξε όλα τα στάδια της παραγωγής του , από την σπορά και το μεγάλωμα μέχρι το μάζεμα και το άλεσμα , στο τέλος όλοι μαζί η οικογένεια καθόμασταν γύρω από την σοδιά και απολαμβάναμε το φαγητό της μητέρας».  

Αφού ολοκληρωθεί : η συγκομιδή, στη συνέχεια αποφλοιώνονται και αποξεραίνονται οι σπόροι του σε ξυλόφουρνο , στο τέλος πολτοποιούνται στο μύλο για να δημιουργηθεί ο πολτός . Το ταχίνι του Κώστα Τσίρνα κατά την επεξεργασία του απελευθερώνει το λάδι του καρπού του και μας δίνει μια πάστα με βουτυρένια υφή. Τον Νοέμβριο του 2013 η οικοτεχνία ξεκίνησε την παραγωγή των χειροποίητων προϊόντων της και κυκλοφόρησε σε βάζο των 500 γραμμαρίων το ταχίνι , ένα εξαιρετικό προϊόν με βουτυρένια υφή , υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αμινοξέων. Ιδανικό για επάλειψη σε ψωμί ή υπέροχη προσθήκη σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .Το ταχίνι του Ελληνοχωρίου ξεχωρίζει και για ένα ακόμη λόγο, παραμένει μέσα στο βάζο σε ρευστή μορφή γιατί διαθέτει υψηλό ποσοστό υγρασίας στη μάζα του, όταν άλλα ομοειδή προϊόντα πετρώνουν μέσα στο βάζο. 

Προσεχώς η οικογένεια Τσίρνα : σκέφτεται να εμπλουτίσει τις γεύσεις του προϊόντος δημιουργώντας συνδυασμούς όπως ταχίνι με μέλι, σοκολάτα και εσπεριδοειδή . Παράλληλα με την ελληνική αγορά το προϊόν διατίθεται και στο εξωτερικό ( Ελβετία, Γερμανία , Ολλανδία και Βέλγιο ). Η φήμη της οικοτεχνίας διαδόθηκε γρήγορα και στην Ευρώπη, πριν από μερικούς μήνες δέχθηκαν στις εγκαταστάσεις τους  την επίσκεψη του Ιταλικού πανεπιστήμιου γαστρονομίας “University of Gastronomic Sciences” από την πόλη του Pollenzo. Οι φοιτητές του είναι γαστρονόμοι (έτσι τους αποκαλούν) και εξοπλισμένοι με γνώσεις και δεξιότητες στον αγροτικό και τον τομέα των τροφίμων, ικανοί να οδηγήσουν την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων προς σωστές, βιώσιμες επιλογές και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον πλανήτη. Ήρθαν και ενημερωθήκαν για όλα τα στάδια παραγωγής του σουσαμιού και της μεταποίησης του σε ταχίνι , ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τον καρπό που καλλιεργείται στον Έβρο , δοκίμασαν το προϊόν και εκφράστηκαν με κολακευτικά λόγια. Τη νέα χρονιά περιμένουν την επίσκεψη του πανεπιστημίου της Ινδιάνας από την Αμερική .

Info : Η οικοτεχνία του Κώστα Τσίρνα βρίσκεται στο Ελληνοχώρι που απέχει μισή ώρα από το Διδυμότειχο, τηλέφωνο παραγγελιών:  693 231 0338 , 6943868200 . Το ταχίνι θα το βρείτε διαδικτυακά στο skroutz.gr και στο evroshop.gr .

 



 















 


Οι φοιτητές του Ιταλικού πανεπιστήμιου γαστρονομίας “University of Gastronomic Sciences” παρακολουθούν το στάδιο της πολτοποίησης του σησαμιού για να παραχθεί το ταχίνι.




Από την επίσκεψη του Ιταλικού πανεπιστήμιου γαστρονομίας “University of Gastronomic Sciences” (από την πόλη του Pollenzo) στις εγκαταστάσεις της οικοτεχνίας Ταχίνι Ελληνοχωρίου Έβρου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου