Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Επισκεφτήκαμε τo Oινοποιείo Καριοφύλλη (Kariofyllis winery) στο ακριτικό χωριό Δόξα του Έβρου

   Στην περιοχή του Έβρου (και ιδίως στο Σουφλί) η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού γνώρισε μεγάλες δόξες από το 1870 έως στις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε με αφορμή την κατασκευή της σιδηροδρομικής  γραμμής του Orient Express και την εγκατάσταση των γάλλων, φυτεύτηκαν πολλές γαλλικές ποικιλίες και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι γραμμικοί αμπελώνες στην Ελλάδα. Όλα αυτά τελείωσαν με τους βαλκανικούς και τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.  Στο ακριτικό χωριό Δόξα των Μεταξάδων (μισή ώρα οδικώς από το Διδυμότειχο) βρίσκεται το οινοποιείο Καριοφύλλη (Kariofyllis Winery) , δυο χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο χωριό , το gps  έχασε τον προσανατολισμό του και μας οδήγησε σε λάθος τοποθεσία . Επικοινωνήσαμε με τον παραγωγό που ήρθε να μας παραλάβει και να μας οδηγήσει στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Ο κ  Καριοφύλλης  είναι ένας ευγενής και αξιαγάπητος  άνθρωπος που τιμάει το χωριό του, η σχέση του με το αμπέλι και το κρασί είναι ολοκληρωτική . Συνεχίζει  με αγάπη και αφοσίωση μέχρι σήμερα την μακρά οικογενειακή πορεία του οινοποιείου που του εμπιστεύτηκε ο πατέρας του . Θέλει να αναδείξει το κρασί που φτιάχνει μέσα από τον τόπο του και την παράδοση που κουβαλάει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ονειρεύεται  την ημέρα που μέσα από τη δουλειά του , ο κόσμος θα έρχεται στην ακριτική Δόξα για να τους γνωρίσει από κοντά και να δει την ευλογία του να έχεις κρατήσει την ιστορία και τη παράδοση του τόπου σου ζωντανή. Οι αμπελώνες καταλαμβάνουν μια έκταση 120 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 15 είναι ιδιόκτητα. Καλλιεργεί τις γαλλικές ποικιλίες (μερλό , καμπερνέ) και τις ελληνικές (μαλαγουζιά, ασύρτικο, μούχταρο και μαυρούδι).

Το οινοποιείο : είναι μικρό , νοικοκυρεμένο και πεντακάθαρο , περιέχει 10 μικρές ανοξείδωτες ψυχώμενες δεξαμενές και την κάβα με τα κρασιά.

Τα κρασιά:  Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στο εμπόριο  ένα λευκό κρασί από τις ποικιλίες  μαλαγουζιά και ασύρτικο που προσαρμόστηκαν απόλυτα στο μικροκλίμα της Δόξας Έβρου δίνοντας ένα κρασί με κρυστάλλινο ανοιχτό κίτρινο χρώμα, υψηλής αρωματικής έντασης με πλούσιο άρωμα και γεύση φρούτων. Συνδυάζεται αρμονικά με δροσερές πράσινες σαλάτες, ποικιλία θαλασσινών ορεκτικών, ψάρια τηγανιτά ή ψητά και λευκά κρέατα. Το κόκκινο περιέχει ένα εκπληκτικό blend από μαυρούδι Θράκης, cabernet sauvignon και merlot . Έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα με μοβ αποχρώσεις και πλούσια, εκφραστική μύτη, γεμάτη ζουμερά φρούτα, όπως φραγκοστάφυλο, μύρτιλο, δαμάσκηνο, κανέλα και πικρή σοκολάτα. Έχει ισορροπημένη οξύτητα και μέτριες προς υψηλές τανίνες. Συνοδεύει ιδανικά πικάντικες γεύσεις της Θράκης όπως λουκάνικο Σουφλίου, καβουρμά με αυγά, μπάμπω και κότσι. Παράλληλα ο οινοποιός ετοίμασε και ένα αξιοπρόσεκτο λιαστό κρασί από μοσχάτο Σάμου , το οποίο άφησε πρώτα να λιαστεί για 7 έως 10 ημέρες και μετά το μετέφερε στη δεξαμενή για να ζυμωθεί . Το δοκιμάσαμε και η πρώτη εντύπωση  ήταν άκρως ενθαρρυντική. Πολύτιμος σύμβουλος στις ζυμώσεις της Οινοποιίας Καριοφύλλη είναι η Δραμινή οινολόγος και χημικός Κατερίνα Καραμπατέα.

Τα αποστάγματα :  που παράγει η Οικογένεια  Καριοφύλλη είναι δυο , τσίπουρο άνευ γλυκάνισου και ένα παλαιωμένο που ωριμάζει σε δρύινο βαρέλι για περισσότερο από τρία χρόνια και έχει ένα ξεχωριστό χρώμα ζωηρού κεχριμπαριού. Και τα δυο αποστάγματα κλείνουν μέσα στη φιάλη τους την αυθεντικότητα και την παράδοση του Εβρίτικου τόπου.

Tips :  Δόξα , Μεταξάδες  Έβρου , τηλέφωνο για παραγγελίες :  +30 2553 096 287 ,  e-mail:  info@kariofyllis.gr

  











 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου