Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Όταν η Μήλος ανακαλύπτει τη γαστρονομία της Κεντρικής Μακεδονίας { * του Βασίλη Παπικίνου Head chef του εστιατορίου «Alevromilos» και της Κυκλαδίτικης κουζίνας }

  Το Fam Trip στην κεντρική Μακεδονία κατόπιν πρόσκλησης του Giorgos Palisidis για μένα άρχισε με καθυστέρηση λίγων ωρών. Έχασα λίγες "γευστικές εμπειρίες" την Τρίτη 05/12 λόγω πτήσεων αλλά τα κατάφερα και "ανέβηκα" στην  Θεσσαλονίκη από την νότια Μήλο μέσα σε λίγες ώρες. Αφού τακτοποιήθηκα στο καταπληκτικό Vanoro στα Λαδάδικα ακολούθησα την ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Γιώργος στο Ble Vin του Ble Taste στο οποίο είχα την τύχη να βρεθώ σαν επισκέπτης πριν 3 εβδομάδες οικογενειακώς και οφείλω να ομολογήσω ότι είχα μείνει εντυπωσιασμένος από τις ξεχωριστές αλλά πολύ ξεκάθαρες γεύσεις του είτε αλμυρές είτε γλυκές . Εκεί στο Ble Vin είχαμε τυρογνωσία εξαιρετικών τυριών , συνοδεία από τουρσί αμύγδαλο και τουρσί κεράσι αλλά και αλλαντικών και μιας  πεντανόστιμης πάστας ελιάς που δεν θύμιζε τίποτε γευστικά με αυτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς και ελιών Χαλκιδικής ποικιλίας Γαλανές , δοκιμάζοντας παράλληλα Μαλαγουζιά και Ασύρτικο από το Οινοποιείο Κωνσταντάρα. Τετάρτη πρωί νωρίς νωρίς και το πρόγραμμα ξεκινάει με επίσκεψη στο οινοποιείο Νεράντζη όπου δοκιμάσαμε Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Λημνιό, Ασπρουδα Σερρών και Κονιαρο Σερρών και εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο ετικέτες του οινοποιείου βρίσκονται σε 7 εστιατόρια με αστέρι Michelin .

   Επόμενη στάση το οινοποιείο Χαραμπόγλου για ροζέ petnut κρασί και μετά.....ο Ντορής. "Η ταβέρνα του Ντορή" στο χωριό Κορμίστα Σερρών για την πρώτη μου επαφή με τα πεντανόστιμα και ελάχιστα καυτερά πιπεράκια "Μπακάλικα" Σερρών και μιας εξαιρετικά νόστιμης και αυθεντικής φέτας με ελαιόλαδο και ρίγανη. Αλλά όλα τα λεφτά ήταν τα μοσχαρίσια μάγουλα με τα ρεβύθια (λιώμα ) , η μοσχαρίσια  στηθοπλευρά γιουβέτσι (λίγο παραπάνω λιπαρή αλλά πεντανόστιμη ) αλλά και η βραστή μοσχαρίσια γλώσσα , γενικά ήταν η αποθέωση του μοσχαρίσιου κρέατος !!! Και αφού φάγαμε "δυνατά" και ήπιαμε τη ρετσίνα μας πήραμε το δρόμο για το μουσείο της Αμφίπολης όπου θαυμάσαμε μοναδικούς θησαυρούς της Μακεδονικής γης , δυστυχώς ο τύμβος Καστά δεν ήταν επισκέψιμος .

     Πολύγυρος στη συνέχεια και καφέ Μαρέλια όπου μέσα σε ένα εξαιρετικά όμορφο και ζεστό περιβάλλον δοκιμάσαμε οίνους από το "πρωτοποριακό" οινοποιείο agrovison με φιάλες παλαιωμένες στο βυθό της θάλασσας αλλά και κρασιά από το οινοποιείο Γρηγοριάδη με αμπέλια ιταλικής προέλευσης ( Barbera και Refosco),  εξαιρετικά και ήπιας γεύσης .Μένουμε Πολύγυρο και επίσκεψη στο βραβευμένο εστιατόριο "Μαριγούλα" που αν και το όνομα παραπέμπει σε μια συνηθισμένη ταβέρνα μόνο τέτοιο δεν ήταν .Ο Σοφοκλής "η ψυχή" του εστιατορίου έξυπνος και ευφυής ,τα πιάτα δημιουργικά και πολύ "γήινα" προσεγμένα και καθόλου επιτηδευμένα. Ελιές γεμιστές με χοιρινό τηγανιτές, μοσχαρίσια ουρά με πουρέ σελινόριζας , εύστοχοι συνδυασμοί σε όλα τα πιάτα στα οποία αποτυπώνεται η αγάπη του σεφ για αυτά. Συνοδεύτηκαν από κρασιά του οινοποιείου Λιβαδιώτης ,ένα πολύ καλό "ταίριασμα". 

    Την Πέμπτη το πρωί ξεκινήσαμε για Μελισσοχώρι και στάση στο οινοποιείο Καμάρα για οίνους petnet αλλά και μια εξαιρετική πορτοκαλί "φυσική" ρετσίνα . Οι άνθρωποι του οινοποιείου "ζουν και αναπνέουν" για αυτό που παράγουν και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που μιλάνε για τον αμπελώνα και το κρασί τους. Επόμενη σύντομη στάση στο εργοστάσιο Pom Star Ρόδι για δοκιμή χυμού ροδιού (μοναδικά νόστιμος και πλούσιος σε γεύση χωρίς προσθήκη αλλού φρούτου) και των παραγώγων του όπως σάλτσα ροδιού , dresing αλλά και καλλυντικών . Εξαιρετικά και μοναδικά προσεγμένη προσπάθεια από τους ανθρώπους του εργοστασίου. Συνεχίζουμε στη Πέλλα και φτάνουμε στο Οινοποιείο Αλεξανδρίδη για δοκιμή οίνων και αποσταγμάτων από δύο νέα σε ηλικία αλλά πολύ θεληματικών παιδιών. Μεσημεριανό στο εστιατόριο "Ρωξάνη" για χοιρινό με πράσσο, χοιρινό με σέλινο ,γευστικότατους γίγαντες και έντονη σκορδαλιά. Έπειτα στο οινοποιείο Σακαλάκη για να κλείσει "εντυπωσιακά " η βραδιά σε ένα ιδιαίτερο χώρο με αρχαιοελληνικό σκηνικό και στοιχεία που παρέπεμπε σε αρχαιοελληνικό συμπόσιο (υπήρχε και ανάκλιντρο) για δοκιμή Ξυνόναυρου , Μαλαγουζιάς και Ασύρτικου από Π.Γ.Ε πλαγιές του Πάικου όρους .Μαζί με τον Γιώργο και υπό το βλέμμα του ακούραστου Ηλία Μαμαλάκη ετοιμάσαμε και ένα tartar μοσχαριού από κτηνοτροφία της Κεντρικής Μακεδονίας και κατόπιν ακολούθησε ένα μικρό "γλέντι" με ντόπια κρέατα στα κάρβουνα. 

    Και φτάνουμε στην τελευταία (για εμένα μέρα) την Παρασκευή. Ξεκινάμε με μια από κοινού ραδιοφωνική συνέντευξη με τον Ηλία Μαμαλάκη στον Sotiris Kyriakidis και μετά επίσκεψη στο οινοποιείο Παντούλη για εξαιρετική ρετσίνα και συνεχίζουμε για το οινοποιείο Κούρτη όπου δοκιμάσαμε πραγματικά εξαιρετικά κρασιά αλλά θα σταθώ περισσότερο στο φαγητό (αυτό γνωρίζω καλύτερα για αυτό λοιπόν θα μιλήσω) . Εκλεκτά  τυριά από το τυροκομείο Γκούμας (ίσως να παίζει ρόλο το ότι είμαι μαθημένος στο γίδινο γάλα και εγώ ) πιάτα της κουζίνας της Πιερίας με χορτόπιτες , λουκάνικα και σουτζούκια αλλά και χοιρινό στη σούβλα , όλα κτηνοτροφίας της Πιερικής γης. Επόμενος "σταθμός" το τυροκομείο Φαρμάκης λίγο έξω από την πόλη της Βέροιας με πολύ νόστιμο αιγοπρόβειο τυρί και γευστικό παγωτό σε λίγες μα μοναδικές γεύσεις από γίδινο γάλα. Στην πόλη της Βέροιας για Ραβανί στα ζαχαροπλαστεία Κριαράς και παίρνουμε τον δρόμο για το οινοποιείο Θυμιόπουλος για δοκιμή ιδιαίτερα ποιοτικών και "προσεγμένων" κρασιών με κορυφαίο το "Γη και Ουρανός". Η επίσκεψη στην κεντρική Μακεδονία κλείνει μετά μουσικής στο οινοποιείο Κάππα συνοδεία λαχανοντολμάδων , μαντί, "αντικριστού" κρέατος ,ζουμερής παντσέτας αλλά και κούμαρων. Ήταν ένα ταξίδι μοναδικό και άψογα οργανωμένο από το τμήμα προβολής αγροτικών προϊόντων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό την παρουσίαση και την ανάδειξη των προϊόντων της γαστρονομίας και του οίνου της περιοχής .Ένα ταξίδι που μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων και γεύσεων .

                                                                 Βασίλης Παπικίνος

 





























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου