Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Ακανές “Λαϊλιά” Ρούμπου : Το σήμα κατατεθέν των Σερρών

H ιστορία : του γνήσιου ακανέ “Λαϊλιά” Ρούμπου, ξεκινάει με την γέννηση του Αριστείδη Ρούμπου στις Σέρρες, το 1900, από φτωχούς γονείς. Σε μικρή ηλικία ορφάνεψε από πατέρα κι έτσι ρίχτηκε στη βιοπάλη για να βοηθήσει την οικογένεια του. Δούλεψε κοντά σε έμπειρους Τούρκους μαστόρους που παρασκεύαζαν την εποχή εκείνη το γλυκό αυτό κι έτσι κατάφερε να μάθει όλα τα μυστικά και την τέχνη της παραδοσιακής αυτής λιχουδιάς. Το 1927 θα ανοίξει το μαγαζί του στην αγορά των Σερρών και σύντομα θα γίνει γνωστός για την ποιότητα του ακανέ.  Η ονομασία "ακανές" προέρχεται από το τούρκικο (χ)ακανέ χαλβά. Η λέξη "χακαν" σημαίνει πρίγκηπας - σαν να λέμε λοιπόν, ο χαλβάς του πρίγκιπα. Το πρώτο βραβείο δεν θα αργήσει να έρθει, ενώ θ’ ακολουθήσουν μια σειρά από μετάλλια, βραβεία και διακρίσεις για την σταθερή ποιότητα αλλά και γεύση του ακανέ. Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει με το ίδιο μεράκι και ζήλο, την παρασκευή του παραδοσιακού ακανέ Ρούμπου.

Η διαδικασία παραγωγής :  Τα υλικά (ζάχαρη, άμυλο, νισεστέ, καβουρντισμένα αμύγδαλα, και κατσικίσιο βούτυρο) αναμειγνύονται μαζί με νερό (το οποίο προέρχεται από μια πηγή του Λαϊλιά Σερρών και φημίζεται για την ποιότητα και τη γεύση του) σε ένα μεγάλο καζάνι που βράζει για πολλές ώρες. Όταν το μίγμα πάρει το κεχριμπαρένιο χρώμα του , το βγάζουν από το καζάνι και το τοποθετούν σε μεγάλα μπρούτζινα σκεύη ενώ στη συνέχεια το μεταφέρουν στα καλούπια για να κρυώσει. Τέλος ρίχνουν τα  λουκούμια μέσα στη άχνη και ακολουθεί η συσκευασία τους.

Σήμερα στις Σέρρες :  υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις που παρασκευάζουν ακανέ , ανάμεσά τους οι οικογένειες Βασάκη, Νικολαΐδη και Μπουφίδη. Του Ρούμπου όμως ξεχωρίζουν για την σταθερή ποιότητα και την αφρατάδα τους.

Tips :  Το κατάστημα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης  στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 3, Σέρρες, τηλ: 2321023312

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου