Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ηλία Μαμαλάκη και Δημήτρη Κουρέτα «Τρώμε και ομορφαίνουμε» ...... κάτι περισσότερο θα ξέρουν !!!

O food expert ,     μάγειρας και συγγραφέας Ηλίας Μαμαλάκης και ο Καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας  συνέγραψαν από κοινού ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο  με τον πιασάρικο τίτλο «Τρώμε και ομορφαίνουμε»!!! Σ’ αυτό το θησαυρό γνώσεων οι δυο συγγραφείς παρουσιάζουν τα οφέλη της ελληνικής κουζίνας , αυτά δηλαδή που πρέπει να γνωρίζουμε για τις τροφές διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα προσφέρουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την θρεπτική τους αξία  και τις ευεργετικές τους  ιδιότητες . Καταρρίπτουν όμως και τους  μύθους σε  πολλά τρόφιμα που  εσφαλμένα καθιερώθηκαν  στο ελληνικό τραπέζι . Συμπερασματικά αξίζει να  αναφέρουμε  αυτό που υποστηρίζουν με θέρμη οι συγγραφείς του βιβλίου " Όταν ο άνθρωπος επιλέγει σωστές τροφές, ομορφαίνει. Τα αποτελέσματα πολλών εργασιών δείχνουν πως αν τρώμε σωστά, αυτό αποτυπώνεται π.χ. στα μαλλιά ή στα δόντια μας και όταν τρώμε σωστά δεν σημαίνει ότι θα παχύνουμε" . Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου παρατίθενται συνταγές που έρχονται από την παράδοση.

 
Who is who : Ο Δημήτρης Κουρέτας  γεννήθηκε στη Πάτρα το 1962. Σπούδασε στη Φαρμακευτική σχολή και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990 -1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ.


Who is who : Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά ενώ δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.   Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Μαγειρικόν”. Αυτό το βιβλίο του άνοιξε το δρόμο και έτσι μπήκε στη δημοσιογραφία της μαγειρικής.  Διετέλεσε για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της πολυβραβευμένης εκπομπής «Στη Κουζίνα Ολοταχώς» στο  Mega Channel καθώς και αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής  «Μπουκιά και συχώριο»  που παρουσιαζόταν στο ίδιο κανάλι. Είναι ιδρυτικό μέλος του site Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου δημοσιογραφεί ενώ  πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ.α. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης των καταστημάτων  εστίασης «Μπουκιά και συχώριο» στην Αθήνα .  



 




         
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου