Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Αδριανή - Δράμας : Στο « Κτήμα Οινογένεσις» του Μπάκη Τσάλκου

Γνώρισα  τον Καβαλιώτη οινολόγο  Μπάκη Τσάλκο αρχές της  δεκαετίας του ΄90  , συνεργάτη τότε  της οικογένειας Λαζαρίδη  για την οποία  δημιούργησε μια σειρά από εξαιρετικά κρασιά  που έγραψαν ιστορία ,  «Μαγικό βουνό»,  «Trebbianno», "Chateau Lazaridi" «Μελισσουργός» . Εδώ και μερικά χρόνια  ο Μπάκης  ακολουθεί αποκλειστικά δική του πορεία   μαζί με τον γιο του ( που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σχολή οινολογίας του Μονπελιέ ) μέσα από το οινοποιείο  που δημιούργησε στο Δοξάτο της Δράμας το « Κτήμα Οινογένεσις» ένα  επιβλητικό καστρόσπιτο 4.000 τμ, εμπνευσμένο αρχιτεκτονικά από τα Μακεδονίτικα Αρχοντικά κι από τα μοναστήρια του Αγίου  Oρους . Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος, βρίσκονται μοιρασμένοι στη Δράμα και τη Καβάλα , όπου σήμερα καταλαμβάνουν μία έκταση 300 περίπου στρεμμάτων. Η καλλιέργεια των αμπελιών του κτήματος, γίνεται με τα πρότυπα της Βιολογικής γεωργίας και οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι ελληνικές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο και Μοσχάτο και οι «διεθνείς» Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Blanc, Viogner, Grenache, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot. Εδώ το κλίμα και στις δύο αυτές περιοχές είναι μεσογειακό, χαρακτηρίζεται από υγρούς, ήπιους χειμώνες και μεγάλα, θερμά, ξηρά καλοκαίρια , ο ορεινός όγκος του Παγγαίου και η θαλάσσια αύρα του Αιγαίου Πελάγους επηρεάζουν διαφορετικά τις δύο αυτές περιοχές. Όλα αυτά τα χρόνια ο Μπάκης Τσάλκος μας απέδειξε πως ξέρει να φτιάχνει  «μεγάλα» κρασιά  με πολύ υψηλές προδιαγραφές , κρασιά με «συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο».   

                     ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ 

Στη σειρά «Φεγγίτες» υπάρχει το Λευκό από τις ποικιλίες Sauvignon Blanc και Ασύρτικο, το Ροζέ από Grenache Rouge και Cabernet Sauvignon και το Κόκκινο από Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet Franc. H σειρά «Σκέρτσο» έχει δυο ημίξερα κρασιά το ένα λευκό από Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το άλλο ροζέ από Grenache Rouge και  Merlot. Η μεγάλη όμως diva αλλά και αδυναμία του Μπάκη Τσάλκου είναι η σειρά «Δέκα» με σήμα το λατινικό Χ, το κόκκινο από τις ποικιλίες Merlot και Ξινόμαυρο (με αρώματα από σκούρα φρούτα, σοκολάτα, γλυκό μπαχάρι) και το λευκό από τις ποικιλίες Sauvignon Blanc, Ugni Blanc, Semillon (με αρώματα από ώριμα φρούτα, βανίλια, καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς) .


 H  ΔΙΑΔΟΧΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο Αλέξανδρος Τσάλκος  είναι η διάδοχη κατάσταση του Μπάκη Τσάλκου στο «Κτήμα Οινογένεσις» , ανήκει στη Γαλλική σχολή του κρασιού (απόφοιτος γαρ της σχολής οινολογίας του Μονπελιέ )  και οι απόψεις  του είναι συγκεκριμένες και ξεκάθαρες επάνω στην οινοποίηση των κρασιών που παράγει . Πιστεύει ακράδαντα  πως θα μπορούσαν οι οινοποιίες της Ανατολικής Μακεδονίας να δημιουργήσουν και παλαιωμένα λευκά κρασιά  αφού σ’ αυτό βοηθάει το μικροκλίμα και το υπέδαφος της περιοχής μας , δυστυχώς όμως δεν υπάρχει υπομονή από τη μεριά των οινοποιών και όλα γίνονται βιαστικά γιατί σχεδιάζονται στο πόδι !!!  Ο Αλέξης δημιούργησε πρόσφατα και το πρώτο  του κρασί , πρόκειται για το λευκό  «Τhyrsus » που οινοποιεί  από ένα πρωτότυπο και αρωματικό χαρμάνι Μαλαγουζιάς και Viognier
 

 
 








 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου