Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Η ιστορία του πατσά στη Καβάλα

Tα πρώτα πατσατζίδικα  κάνουν την εμφάνιση τους  στη χώρα μας  το 1922 , από μάστορες που εργάστηκαν στην Μικρά Ασία. Με την ανταλλαγή του πληθυσμού ήρθαν πολλοί τέτοιοι μάστορες στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας μεταφέροντας  την τέχνη της μαγειρικής του πατσά. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη από την πρώτη στιγμή, καθώς ο πατσάς ήταν πάντοτε το φαγητό της φτωχολογιάς , της εργατιάς , των ταξιδιωτών των σπουδαστών και αργότερα των ξενύχτηδων. Παρασκευάζεται από στομάχι και τα πόδια μόσχου, αρνιού ή χοιρινού που ψιλοκομμένα ή χοντροκομμένα βράζουν στις σωστές αναλογίες και σερβίρονται με σκόρδο και ξύδι αλλά και με μπούκοβο για πιο έντονη γεύση. Αποτελεί μια γευστική πρόσκληση που οι «μυημένοι» θεωρούν επιβεβλημένη, είτε ως δυνατό ξεκίνημα της μέρας είτε ως απολαυστικό επίλογο μιας διασκεδαστικής νύχτας. Στη Καβάλα  η ιστορία του πατσά  ξεπερνά τα 100 χρόνια ,  ξεκινά  από τον αλησμόνητο Λαγόρη και φτάνει  στις μέρες μας με τον Νότη Γκιώνη  έναν εξαιρετικό μάστορα που  παρασκευάζει τον καλύτερο πατσά όχι μόνο στη Καβάλα αλλά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα . Τη συνταγή που ακολουθεί στη παρασκευή του πατσά ο Νότης δεν την  αποκαλύπτει σε κανέναν τη κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό έτσι όπως την βρήκε από τους προκατόχους του. Το παράπονο του είναι ένα και μοναδικό δεν  μπορεί να βρει έναν νεαρό να του μάθει τη δουλειά και να αποσυρθεί , κανείς δεν θέλει να  ασχοληθεί με το επάγγελμα του πατσατζή!!!















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου