☛ Όταν το άκουσα για πρώτη φορά παραξενεύτηκα. Τι δουλειά έχει το φρέσκο ψωμί να ταξιδεύει από την Μυτιλήνη στην Καβάλα με το εξπρές πλοίο της Τετάρτης και μπορεί να είναι τόσο γευστικό ώστε να έχει ζήτηση και να υποσκελίζει τα άλλα ψωμιά στην Καβάλα;
Κάθε Πέμπτη πρωί το κατάστημα delicatessen “Πολυζωνάς» (Ομονοίας 16) στη Καβάλα έχει την τιμητική του. Τα φρέσκα ψωμιά του τέταρτης γενιάς αρτοποιού Κίμωνα Σαξιώνη από την Μυτιλήνη κατεβαίνουν από το πλοίο της γραμμής, είναι τυλιγμένα σε πετσέτες, προστατευμένα για να μην χάσουν την φρεσκάδα τους και σε λίγα λεπτά βρίσκουν την θέση τους στα ράφια του “Πολυζωνά” . Για όσους αγαπούν το ψωμί και το έχουν συνδέσει με την ελληνική γαστρονομία, μια νέα σελίδα ανοίγεται εμπρός τους, για να δοκιμάσουν και να βάλουν στο τραπέζι τους ένα ψωμί που οι περισσότεροι φούρνοι σήμερα δεν το φτιάχνουν πια και οι ταβέρνες το έχουν αντικαταστήσει με ένα τυποποιημένο λευκό ψωμί, χωρίς γεύση, χωρίς ουσία. Η γεύση του θα σας θυμίσει την γιαγιά σας μπροστά στο υπαίθριο φουρνί του πατρογονικού σας με το ξύλο και την πινακωτή κι ύστερα εκείνη την υπόξινη γεύση του, που του χαρίζουν τα άλευρα, το ζύμωμα και το προζύμι. Μια γεύση που δεν χανόταν, ακόμη κι αν έμενε ημέρες το ψωμί στο «φανάρι». Δεν μπαγιάτευε και δεν μούχλιαζε . Ξεχάστε τα τυποποιημένα και εμπιστευθείτε το αλεύρι Λήμνου ,το οποίο σημειωτέον αλέθεται σε πετρόμυλο, και με την προσθήκη παραδοσιακών προζυμιών απογειώνεται στη γεύση και τη νοστιμιά. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα ψωμιά του Κίμωνα Σαξιώνη, αρτοποιού τέταρτης γενιάς δεν φυλάγουν μόνο την παράδοση, αλλά αρέσουν και φιλοξενούνται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, που βρίσκεται στο Βαρνάβα Αττικής, ανάμεσα σε 3000 είδη ψωμιού από την Ελλάδα και 40 χώρες του εξωτερικού. Στην Καβάλα θα τα βρείτε στον «Πολυζωνά» και μεταξύ άλλων υπάρχει ένα ψωμί ολικής , ένα σύμμεικτο (μισό λευκό και μισό ολικής) και ένα από σιτάρι ζέας . Πιο αναλυτικά παραθέτω παρακάτω συμπληρωματικά τα εξής στοιχεία:
Το ψωμί της γιαγιάς : είναι ολικής άλεσης αποτελείται από καρπό ολικής άλεσης, ποικιλίας μαυραγάνι, το οποίο αλέθεται σε πετρόμυλο της Λήμνου , ζυμώνεται σε αργό ζυμωτήριο, με φυσικό προζύμι, η μητέρα του οποίου μετρά 145 έτη. Για το λόγο αυτό το αποκαλούν «ψωμί του πρώτου αιώνα»
Το σύμμεικτο ψωμί της γιαγιάς : αποτελείται από καρπό μαυραγάνι κίτρινο ,σιταρένιο και ολικής άλεσης με προζύμι 145 ετών , αυτό το λένε «ψωμί του δεύτερου αιώνα» διότι τότε εφηύραν το μηχάνημα που ξεχωρίζει το πίτουρο από το σιτάρι.
Το ψωμί ζέας : αποτελείται από καρπό αρχαίας σποράς που έχει λιγοστή γλουτένη. Πρόκειται για τον καρπό που έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες πολεμιστές και λέγεται ότι τους έκανε πιο δυνατούς και ενίσχυε την μνήμη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου