☛ Ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης (γνωστός ως
Λάλος) κυριαρχεί στην περιοχή του Καράντερε ως ο κύριος συλλέκτης των μανιταριών της ορεινής αυτής
περιοχής. Τα συσκευάζει, τα εμπορεύεται, αλλά και τα μαγειρεύει στην μικρή,
αλλά φιλόξενη ταβέρνα- κατάστημα που διατηρεί στο Σιδηρόνερο. Ας τον
επισκεφθούμε όμως και ας ανεβούμε προς το δάσος της Ελατιάς για να τον συναντήσουμε, ανάμεσα σε κέδρους
και οξιές, σημύδες και ερυθρελάτες, για να ακούσουμε το τραγούδι του ανάμεσα
στα δάση, τα οποία με την πάροδο του
χρόνου μετατρέπονται σε παρθένα ξανά, αφού η ανθρώπινη παρουσία σπανίζει
στην περιοχή και η αστυφιλία ερημώνει το θεσπέσιο αυτό τοπίο.
☛ Ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ανήκε σε οικογένεια δασεργατών και υλοτόμων, γνωρίζει άριστα το δάσος, τα μονοπάτια και τα σημεία που συγκεντρώνονται τα μανιτάρια, τα μαζεύει ο ίδιος και τα αποξηραίνει. Οι ποικιλίες εντυπωσιάζουν, τα σχήματα και τα μεγέθη, τα χρώματα και η εμφάνιση, ο στολισμός τους από τη μάνα φύση. Πρώτες και καλύτερες οι κανθαρέλες (από τα πιο δημοφιλή μανιτάρια στη μαγειρική ). Ύστερα έρχονται οι μορχέλλες (ή μουρτσέκι), που συλλέγονται την άνοιξη και αποξηραμένα είναι πεντανόστιμα και έχουν υψηλή γαστρονομική αξία. Τα αγάρικους ( βγαίνουν φθινόπωρο και χειμώνα, αλλά τα συναντάμε μεμονωμένα και όλο το χρόνο ). Τη σκυτάλη παίρνουν τα grifola frondosa (καρποφορούν καλοκαίρι και φθινόπωρο σε κορμούς και ρίζες δένδρων και είναι εξαιρετικά νόστιμα).
☛ Ο βωλίτης εμφανίζεται κατά τους
βροχερούς μήνες και είναι ένα νόστιμο,
σαρκώδες μανιτάρι, στην Ιταλία είναι γνωστό και με την επωνυμία porcini . Οι τρομπέτες βρίσκονται σε πολύ μεγάλες ομάδες, σε κωνοφόρα δάση, κάτω από ερυθρελάτες , η
σάρκα τους είναι πολύ λεπτή με γλυκιά και ευχάριστη γεύση. Το αυτί του Ιούδα είναι ένα φαγώσιμο νόστιμο μανιτάρι,
περιζήτητο στην Άπω ανατολή όπου το χρησιμοποιούν κυρίως στις σούπες
προσδίδοντας μια ζελατινώδη υφή στο ζουμί. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συνολικά
δεκαπέντε διαφορετικά είδη μανιταριών που διαθέτει στο μαγαζί του ο Λάλος.
Όλα είναι στη διάθεσή σας και
διατίθενται, φρέσκα (αν βρεθείτε στην εποχή τους) ή αποξηραμένα. Άφησα για το τέλος τις τρούφες. Αυτό το ιδιαίτερο και σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού αναπτύσσεται
στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Δεν είναι καθόλου ορατό και
χρειάζεται το εκπαιδευμένο λαγωνικό, για να εντοπίσει την ύπαρξή του. Ο Λάλος
λοιπόν την εποχή της συγκομιδής τους
παίρνει μαζί του τον πολύτιμο βοηθό του, τη Λάρα, ένα μεγαλόσωμο και πανέξυπνο
θηλυκό σκυλί ράτσας Κάνε Κόρσε από την Κορσική για να ξετρυπώσει, με την ισχυρή
του όσφρηση, τα πολύτιμα μανιτάρια κάτω από το έδαφος. Κι η Λάρα ξέρει καλά τη
δουλειά της και επιβραβεύει το αφεντικό της με τις καλύτερες τρούφες της
περιοχής.
Το
καφέ- παντοπωλείο του «Λάλου» : ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του αδερφού
του που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια υλοτόμησης στην περιοχή, όταν ένας τεράστιος
κορμός δέντρου έπεσε πάνω του. Φτάνοντας εκεί, μετά από μια φανταστική διαδρομή
μέσα στην καταπράσινη και πυκνή φύση, συναντάμε τον φιλόξενο χώρο του Λάλου,
κόσμο με παρέες υλοτόμων και μεταφορέων, αλλά και εργαζόμενων στα φράγματα της
περιοχής. Όλος ο κύριος χώρος
θερμαίνεται από ξυλόσομπες που μπουμπουνίζουν και οι περαστικοί εργαζόμενοι
πίνουν, αλλά και τσιμπούν από τα εδέσματα του καφενείου. Εδώ μπορείτε να
δοκιμάσετε υπέροχα άγρια μανιτάρια μαγειρεμένα από τη γυναίκα του Λάλου, με
αιγοπρόβειο βούτυρο, αρωματισμένο με λευκή, ανοιξιάτικη, τρούφα. Επίσης κριθαρότο,
ριζότο και τραχανότο με άγρια μανιτάρια. Αυτά είναι τρία πιάτα δυναμίτες
γεύσεων και αρωμάτων, αφού το ρύζι και τα ζυμαρικά αναδεικνύουν την εύσχημη και
μυρωδάτη σάρκα των μανιταριών. Το ψητό καστανομανίταρο (γκριφόλα φροντόζα)
με την τεράστια γαστρονομική αξία είναι ιδιαίτερα περιζήτητο για τους σεφ. Η
μπρουσκέτα με βούτυρο ανοιξιάτικης λευκής τρούφας , η ψητή κατσικίσια φέτα με
πούδρα μανιταριών πορτσίνι, το κριθαρότο με άγριο σκόρδο, αγάρικους και γκράνα
παντάνο παρελαύνουν στον κατάλογο του καταστήματος και ζητάμε να τις
γευτούμε. Το μενού όμως ποικίλλεται και
με ντόπια κρέατα, με πρώτο και καλύτερο το αγριογούρουνο στη γάστρα (κατά τους
χειμερινούς μήνες), τη μοσχαρίσια μπριζόλα και την τηγανιά. Εντύπωση θα
προκαλέσει στον επισκέπτη η μεγάλη
συλλογή αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, κονιάκ, τζιν) και κρασιών (με ετικέτες από
τα τέλη της δεκαετίας του ΄70) που έχει στη κατοχή του ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης και τα οποία διατηρεί σε μια καλοστημένη κάβα η
οποία βρίσκεται στην κοιλότητα ενός βράχου.
Το
αιγοπρόβειο βούτυρο : που κυκλοφορεί ο Παναγιώτης είναι αρωματισμένο με λεύκη ανοιξιάτικη τρούφα (tuber borchii) η οποία συλλέχτηκε στο δάσος της Ελατιάς . Έχει ένα μοναδικό και εθιστικό άρωμα, αν και η ποιότητά της είναι χαμηλότερη απ’ αυτήν της λευκής χειμερινής
τρούφας , όταν χρησιμοποιείται στη μαγειρική δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Μετά
το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο. Θα το βρείτε στο παντοπωλείο-ταβέρνα «Ο
Λάλος» του Παναγιώτη στο Σιδηρόνερο.
Μανιταρο-tours
:
Τους τελευταίους μήνες ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης σε συνεργασία με το δίκτυο
“Drama4seasons” διοργανώνονται μανιταροεξορμήσεις στην άγρια φύση της Ελατιάς , συνδυάζοντας
την πεζοπορία , την μύηση στον υπέροχο κόσμο των μανιταριών και την γευσιγνωσία τους στον «Λάλο» με ξεχωριστά πιάτα που επιμελείται ο ίδιος και η σύζυγος του Άννα.
Tips : Το Σιδηρόνερο που
αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όλους τους φυσιολάτρες απέχει από τη πόλη της Δράμας 43 χιλιόμετρα . Το καφέ-παντοπωλείο του Λάλου
βρίσκεται στο κέντρο του χωριού , “Sidironero Mushrooms Land” , τηλ
: 25210 91330 , κινητό : 6977500821.
Πως θα φτάσετε στο Σιδηρόνερο από τη Καβαλα : Μπαίνοντας στην πόλη της Δράμας περνάτε το πολυκατάστημα Σκλαβενίτης στο αριστερό σας χέρι και την σιδηροδρομική γραμμή , προχωράτε ευθεία 500 μέτρα και στα πρώτα φανάρια που θα συναντήσετε ( πρατήριο της Shell ) στρίβετε δεξιά για Σιδηρόνερο . Αφού διανύσετε στην ευθεία 1200 μέτρα θα φτάσετε σε μια διασταύρωση όπου θα στρίψετε δεξιά για Σιδηρόνερο και δάσος της Ελατιάς , από εδώ και πέρα ο δρόμος (προσοχή μόνο στις στροφές) θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου