☛ Ο Χρήστος Χατζάκης απόφοιτος της Σχολής Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών αφού εργάστηκε σε πολλά μικροζυθοποιεία ανά την Ελλάδα , αποφάσισε μαζί με τη σύζυγο του Ειρήνη Τσακάλογλου πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους το Σίγρι της Μυτιλήνης και να ασχοληθούν με την παράγωγη της μπύρας . Αρχικά ως οικοζυθοποιοί με υπομονή και αγάπη για τον πειραματισμό ξεκίνησαν να φτιάχνουν χειροποίητη μπύρα δημιουργώντας μαγικούς συνδυασμούς λυκίσκων, και δίνοντας την
προσωπική τους πινελιά στην αρωματική παλέτα της φρέσκιας μπύρας. Στην συνέχεια
ως «νομάδες ζυθοποιοί » (gipsy-brewer) ,
ζύμωναν και εμφιάλωναν τις μπύρες τους στις εγκαταστάσεις της μικροζυθοποιίας Χίου .Οι δυο πρώτες μπύρες
που κυκλοφορήσαν ήταν η «Nissiopi» (Blonde Ale) μια ξανθιά ευκολόπιοτη και
αφροζυμωτή μπύρα που χαρακτηρίζεται από την ξηρή και γλυκιά επίγευση της και τα
διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών. Η «Sedusa» (Red Ale) έχει την δική της
προσωπικότητα , είναι μια κόκκινη
αφροζύμωτη μπύρα με έντονα τα αρώματα της καραμέλας, των κόκκινων
φρούτων και της καβουρδισμένης βύνης. Τα ονόματα στις ετικέτες τους είναι
εμπνευσμένα από τον μαγευτικό τόπο τους , προέρχονται από τα νησάκια
Νησιώπη(nissiopi) και Σεδούσα (sedusa) που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τον
κόλπο του Σίγρι και τα οποία δέχονται πλήθος τουριστών που ενδιαφέρονται να
μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το απολιθωμένο δάσος. Η Νησιώπη είναι ένα
μεγάλο Πάρκο Απολιθωμένων κορμών δέντρων ,ιστάμενοι ή κατακείμενοι με
εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Όσο για την Σεδούσα
είναι ένας απομακρυσμένος βράχος
όπου βρίσκει καταφύγιο η φώκια μονάχους-μονάχους .

☛ Το 2023
τα παιδιά ξεκίνησαν να πραγματοποιούν το όραμα τους να φτιάξουν το δικό τους
ζυθοποιείο. Μέσα σε ένα χρόνο κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις εγκαταστάσεις , να
τοποθετήσουν τον εξοπλισμό και στη καρδιά του καλοκαιριού να ανοίξουν το πρώτο
ζυθοποιείο της Λέσβου. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με θέρμη στο κάλεσμα τους να το επισκεφθούν
και να γνωρίσουν από κοντά τα στάδια παραγωγής της μπύρας . Μετά από κάθε
ξενάγηση , ακολουθεί η δοκιμή των μπυρών on tap και στο τέλος ως ανάμνηση αυτής
της επίσκεψης οι ιδιοκτήτες προσφέρουν ένα μικρό αναμνηστικό (μπλούζα, καπέλο ,
σουβέρ ακόμη και ποτήρια). Πριν από λίγο καιρό ο Χρήστος Χατζάκης ετοίμασε τα
καζανιά για να ζυμώσει δυο καινούργιες συνταγές , μια Strong bitter,
παραδοσιακή βρετανική μπίρα με ισχυρή γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ
, και μια σκουρόχρωμη καλοκαβουρδισμένη stout. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το
αποτέλεσμα.
Info : Η
«Sigri Brewery» βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και οι ώρες επισκέψεων είναι
οι εξής : 12:00 μέχρι τις 17:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00.
Tips
: Ο μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος
Αλμπέρ Καμύ όταν επισκέφθηκε το Σίγρι το 1959 έγραψε γοητευμένος από την ομορφιά
του τόπου : «Αργότερα,
όταν αράξαμε στο Σίγρι, μαγεύτηκα από τη γραφική λιτότητα του τοπίου, τους
απλούς ανθρώπους, το απολιθωμένο δάσος και τον μύθο για κείνο το άλλο, που λένε
πως βρίσκεται στον βυθό. Εδώ θέλω να ’ρθω να ζήσω και να εργαστώ -είπα σε
κάποια στιγμή-, να, εκεί, πάνω στη θάλασσα, σ’ αυτό το απόμερο σπιτάκι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου