Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

Ένας αιώνας πεϊνιρλί : Το μυστικό της αντοχής του Ελευθεριάδη στη Δροσιά Αττικής

    Ξεριζωμένοι από τη μαρτυρική γη του Πόντου, ο Γιάννης κι η Ευλαλία Ελευθεριάδη ξεκινούν την κοινή τους ζωή στα προσφυγικά της Δραπετσώνας. Στα τέλη του ’20 γύρω στα 1928 αποφασίζουν να εγκατασταθούν στο Ρωσσοχώρι την σημερινή Δροσιά. Εκεί λοιπόν ξεκινάει η περιπέτεια της πρώτης  απόπειρας να στήσουν το δικό τους μαγαζί και να σερβίρουν αυτό που ήξεραν καλύτερα από όλα. Το  πεϊνιρλί, άγνωστο μέχρι τότε στα βόρεια προάστια. Τους  επισκεφθήκαμε για να μάθουμε πως επιβίωσε επί έναν αιώνα το φημισμένο πεϊνιρλί τους και να γευτούμε τις διάφορες παραλλαγές του. Πρώτα από όλα εδώ όλα είναι χειροποίητα. Και επί πλέον συνεχίζουν με την ίδια αγάπη και μεράκι να ψήνουν το  χειροποίητο πεϊνιρλί τους , στον ίδιο ξυλόφουρνο που πρωτόφτιαξε τότε ο παππούς τους. Το πεϊνιρλί φτιάχνεται χειροποίητα, στο εργαστήρι-κουζίνα που έχει στηθεί στο πίσω μέρος του μαγαζιού και στο οποίο, με πολύ χαρά, είναι πρόθυμοι να μας ξεναγήσουν.  Το άλλο συστατικό της επιτυχίας του είναι τα περίφημα υλικά, που ακόμη επιλέγονται σαν να ζούμε στα 1930 και όλα  είναι αγνά και νόστιμα. 

    Το περίφημο πεϊνιρλί της οικογένειας Ελευθεριάδη φτιάχνεται με την ίδια συνταγή από το 1928. Έρχεται τραγανό και καλοψημένο στο τραπέζι σας , θα σας ηλεκτρίσει με την αληθινή νοστιμιά του και την γευστική αρμονία του. Το μαστιχωτό τυρί έχει λιώσει στην επιφάνεια του μαζί με το εξαίσιο  αιγοπρόβειο βούτυρο κι αυτό είναι που κάνει την μεγάλη διαφορά, όσο για τα υπόλοιπα συστατικά είναι στάνταρ: σουτζούκι και παστουρμάς του Μιράν , ζαμπόν και αυγό. Εκτός από πεϊνιρλί, θα γευτείτε επίσης εξαίσια σαγανάκια με τα υλικά του πεϊνιρλί, κρεατικά εξαιρετικής ποιότητας και  παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας όπως παστίτσιο, μουσακά, κολοκυθάκια αυγολέμονο. Το κατάστημα  είναι βραβευμένο. Το 1951 το Υπουργείο Εμπορίου του Βασιλείου της Ελλάδος  απένειμε στον  Ελευθεριάδη δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Γνώρισε στους Αθηναίους ένα νέο έδεσμα, το πεϊνιρλί, γοήτευσε και άρεσε. 

  Το καλοκαίρι η μεγάλη αυλή του καταστήματος γεμίζει με κόσμο από όλα τα μέρη της Αθήνας, για να δοκιμάσουν τα καλούδια του και να ευφρανθούν. Η δροσιά είναι δεδομένη. Η αυλή, στρωμένη με χαλίκι και προστατευμένη  από τα διάσπαρτα δένδρα, που προσφέρουν την πολύτιμη σκιά τους φιλοξενεί μεσημέρι και βράδυ τους πολυπληθείς θαμώνες της , ενώ ξενοιάζεται για την στάθμευση, αφού υπάρχει  άνετο parking για όλους.

Info : Πεϊνιρλί Ελευθεριάδης , Σολωμού 26 , Δροσιά Αττικής ,  ώρες λειτουργίας : Δευτέρα-Πέμπτη: 17.30-00.00 , Παρασκευή-Κυριακή και αργίες: 12.00-00.15 , τηλ: 2106229003

 


















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου