☛ Το εστιατόριο «Μουριά» λειτουργεί στην Πετρούσα της Δράμας
από το 1978 , το 2008 ο Γιώργος Μόραλης και
η Μαρία Τσαντά αναλαμβάνουν την διεύθυνση του , η αγάπη τους για τα αρώματα,
την παράδοση και τις εκλεκτές πρώτες ύλες της ιταλικής γαστρονομίας τους οδηγεί
στη δημιουργία ενός μενού με καθαρά ιταλικές επιρροές. Τα παιδιά έχουν επαφές τουλάχιστον
μερικές φορές τον χρόνο με την μητρόπολη της ιταλικής κουζίνας , ταξιδεύοντας τακτικά
στην γείτονα προσπαθούν να ανακαλύψουν όχι μόνο τις συνταγές αλλά κυρίως τα κρυφά μυστικά της ιταλικής γαστρονομίας . Η «Μουριά»
είναι ένα σεμνό και πολύ απλό εστιατόριο στη διακόσμηση , βρίσκεται απέναντι
από την ιστορική εκκλησία του χωριού και τα παιδιά έχουν καταφέρει με την
καταπληκτική δουλειά τους να μεταφέρουν και να κάνουν προσφιλή στον ελληνικό ουρανίσκο
ορισμένες από τις συνταγές που συνάντησαν στη γνωριμία τους με το ιταλικό φαγητό στην ίδια την Ιταλία. Αναφορές στα πιάτα
κυρίως της Κάτω Ιταλίας αλλά και της Βόρειας , ζύμες για την πίτσα που έρχονται
κατευθείαν από την ιταλική παράδοση , χειροποίητα ρουστίκ ιταλικά ζυμαρικά ,
αλλά και αρκετό υλικό διαλεγμένο προσεκτικά τόσο σε τυριά όσο και σε αλλαντικά
που να παραπέμπουν ευθέως στην ιταλική παραγωγή είτε εισαγόμενα ή και ντόπια.
Με τα δεδομένα αυτά δεν είναι περίεργο που η «Μουριά» είναι μια από τους καλύτερες
πρεσβευτές της ιταλικής κουζίνας στη περιοχή της Δράμας.
☛ Ξεκινήσαμε μ’ ένα νοστιμότατο ναπολιτάνικο σάντουιτς το panuozzo που φτιάχνεται από ζυμάρι πίτσας και περιέχει άριστα υλικά , μοτσαρέλα καπνιστή, προσούτο, σκαρμότσα, πέστο φυστικιού , κανονική μοτσαρέλα και λαχανικά. Ακολούθησε μια χειροποίητη bruscchette , η βάση του ψημένου ψωμιού ήταν αρωματισμένη με σκόρδο και ραντισμένη με ελαιόλαδο ,την γεύση της ενίσχυαν η ντομάτα, η μοτσαρέλα και το προσούτο. Την σαλάτα μανιτάρι την αγάπησε και την ξεχώρισε ο κόσμος , μαρούλι, ρόκα, ντοματίνι, παρμεζάνα, μανιτάρια, σος μουστάρδας , έκρηξη γήινων αρωμάτων και μαστορικής έντασης. Η συνέχεια ήταν εξίσου γοητευτική και γεμάτη έξοχες νοστιμιές , τα χειροποίητα ζυμαρικά που φτιάχνει ο Γιώργος γέμισαν την στοματική μας κοιλότητα με ζουμερές γεύσεις κι εντάσεις με ιταλιάνικο ταμπεραμέντο. Άχαστη η amatriciana με γκουαντσιάλε, πεκορίνο και ντομάτα , οι παπαρδέλες με κρέμα γκοργκοτσόλα , καρύδι και τρουφόλαδο ξελόγιασαν τους γευστικούς μας κάλυκες , τα ραβιόλια με αρωματισμένο βούτυρο και φασκόμηλο ήταν λιτά και απέριττα , τέλος τα λαζάνια στο φούρνο με κιμά γέμισαν το στόμα μας με μελωμένη νοστιμιά . Συνοδέψαμε όλα τα παραπάνω με το ποικιλιακό ροζέ «Απλά» του Δραμινού οινοποιού Νίκου Καρατζά που αναδύει στη μύτη διακριτικά αρώματα φρούτων . Ιδανικό συνοδευτικό για ζυμαρικά , πίτσες, σαλάτες και τυριά μέτριας έντασης. Δώσαμε ραντεβού την επόμενη εβδομάδα να δοκιμάσουμε τις ιταλικές του πίτσες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου