Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 8 Μαρτίου 2025

Για παπαλίνα και λιαστό χταπόδι στο ταβερνάκι «Διόνυσος» στη Σκάλα Καλλονής

   Ο "Διόνυσος" είναι ένα οικογενειακό τίμιο ταβερνάκι στη παραλία της Σκάλας Καλλονής. H παραλία αποτελεί καταφύγιο σπάνιων και προστατευμένων ειδών ορνιθοπανίδας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ένα γαλήνιο καταφύγιο, καθώς είναι προστατευμένη, στους επισκέπτες που αποζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Κι όταν το απόγευμα ο καυτός ήλιος δύει, γεμίζει τον κόλπο με χρώματα, ενώ η θαλασσινή  αύρα περιορίζει την ζέστη και φέρνει την όρεξη και τα χαμόγελα ξανά.   Τα τραπεζάκια απέχουν μερικά μέτρα από το κύμα, το μενού λιτό καλύπτει, ως επί το πλείστον, ό,τι προσφέρει και βγαίνει από τη θάλασσα, συν πολλά ορεκτικά. Τίποτα δεν υποκρίνεται στον «Διόνυσο». Ο,τι προσφέρει διαμορφώνει την ταυτότητά του. Αρχίσαμε από το λιαστό χταπόδι που ψήνουν μαστορικά στο κάρβουνο και την παπαλίνα που αποτελεί βασικό στοιχείο της λεσβιακής γαστρονομίας. Στη συνέχεια για να τιμήσουμε και τον τόπο επιλέξαμε σαρδέλα Καλλονής που είναι ασύλληπτη μέσα στη γλυκάλμυρη γεύση της. Η σουπιά γίνεται εδώ  τηγανιτή και τη σβήνουν μέσα στο ξύδι. Μαλακή και εύγευστη συναγωνίζεται σε νοστιμιά κάθε άλλο μαλάκιο. Τα μπακαλιαράκια δίνουν καθημερινά το παρόν στο μενού και το ψαράκι της ημέρας εναλλάσσεται σε είδος και ποσότητα, ανάλογα με την ψαριά του καϊκιού. Η παπαλίνα της Καλλονής στην πιο μπρουτάλ μορφή της μας συγκίνησε ιδιαιτέρως , μόλις αλιευτεί την παστώνουν με την παραδοσιακή μέθοδο εντός λίγων ωρών, έτοιμο το σούσι της Μυτιλήνης!!! Σύμμαχος στην παρέα το μυτιληνιό ούζο, αλλά και η άφθαστη φάβα με τα υπέροχα μυρωδικά της. Ενώ το ούζο έρεε άφθονο απορούσα που κάποιοι τουρίστες που επιλέγουν την Καλλονή για τις διακοπές τους, περιορίζονταν στα σουβλάκια, τις πανσέτες , τα μπιφτέκια και τις μπριζόλες και αρνούνταν να ανακαλύψουν  τις θαλασσινές νοστιμιές που μόνο εδώ μπορούν να τιμήσουν.  

Info : Ταβέρνα Διόνυσος , Σκάλα Καλλονής , τηλ : 2253 028003 , Ώρες λειτουργίας : κάθε μέρα 10:00 π.μ. - 2:00 π.μ.

 

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου