Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Μέλνικ-Βουλγαρίας : Δοκιμάσαμε το “κατίνο μεζέ” (Катино Мезе)


Το Katino meze (Катино Мезе) είναι ένα τυπικό βουλγάρικο πιάτο που συνήθως το σερβίρουν οι γείτονες μας ως ορεκτικό. Μόνο  ορεκτικό δεν θα το έλεγα , είναι  ένα πιάτο πλήρες, νόστιμο , πικάντικο και πολύ  θερμιδοφόρο . Αποτελείται από μικρά κομμάτια χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος που τηγανίζονται σε λάδι με πράσα, πατάτες , πιπεριές ,κρεμμύδια και μπαχαρικά . Όλα αυτά τα υλικά  στη συνέχεια ψήνονται  σε πήλινο σκεύος στο φούρνο  με μανιτάρια και λευκό κρασί . Στο τέλος  καρυκεύουν το φαγητό  με άφθονο μαϊντανό . Δεν υπάρχει ταβέρνα στη Βουλγαρία που να μην  έχει στο μενού της το κατίνο μεζέ , βέβαια σε κάθε περιοχή της γείτονος θα βρείτε και μια διαφορετική εκδοχή αυτού του πιάτου .Το χειμώνα το συνοδεύουν με κόκκινο κρασί και το καλοκαίρι με λευκό . Δοκιμάσαμε το πιάτο στο bistro Melnikστην ομώνυμη πόλη της Βουλγαρίας .












 
                  Μέλνικ : Τα Μετέωρα της Βουλγαρίας 

Το Μελένικο (Μέλνικ) είναι η μικρότερη αλλά ίσως η πιο γραφική πόλη της Βουλγαρίας σε απόσταση 20 χιλμ. από τα ελληνικά σύνορα του Προμαχώνα Σερρών . Οι φυσικές πυραμίδες (γιγάντιοι λόφοι από ασβεστολιθικά πετρώματα ) που περικλείουν το Μέλνικ αποτελούν ένα  σπάνιο φυσικό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να έλκουν φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο. Η οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική και πολιτιστική ακμή του Μελένικου οφειλόταν κυρίως στην εμπορία των κρασιών. Εδώ φτιάχνεται το καλύτερο κρασί της Βουλγαρίας , κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες οινόφιλους οι οποίοι απολαμβάνουν το εξαίρετο ξηρό κόκκινο κρασί και ξεναγούνται στα κελάρια της περιοχής . Το Μελένοικο με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου παραχωρήθηκε στη Βουλγαρία και οι Έλληνες κάτοικοι του εγκαταστάθηκαν στο νομό Σερρών .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου