Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Χιώτικη κουλουρίδα με πέστο ντομάτας και τρούφα Παγγαίου by Viron Barbasakalis

O chef  Βύρωνας  Μπαρμπασακάλης  είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ για τις ικανότητες του την τεχνογνωσία του και το ανήσυχο του πνεύμα , λάτρης της γαλλικής  και μεσογειακής κουζίνας , με μακρά θητεία σε εστιατόρια της Ευρώπης και της Ελλάδας . Εδώ και λίγο καιρό πήρε την μεγάλη απόφαση  να επιστρέψει στη ιδιαίτερη πατρίδα και να ασχοληθεί με αυτό που αγάπησε και υπηρέτησε όλα αυτά  τα χρονιά τη μαγειρική μέσα από το εστιατόριο του «Κλαδί Ελίας» στη Μεσορόπη  Παγγαίου . Φέτος ο Βύρωνας Μπαρμπασακάλης ξεκίνησε συνεργασία με την παραδοσιακή οικοτεχνία ζυμαρικών «Χιώτικο Κελάρι» της οικογένειας Κωνσταντουλάκη από τη Βέσσα της Χίου .Στην πρότυπη αυτή μονάδα , ο πρώην chef  Νίκος Kωνσταντουλάκης  μαζί με τον γιό του Στέλιο  ξεκίνησαν να φτιάχνουν παραδοσιακά ζυμαρικά χωρίς πρόσθετα, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά χρησιμοποιώντας μόνο προϊόντα της Χιώτικης γης όπως το σέσκουλο, το άνυδρο ντοματάκι, τη τσουκνίδα και το χιώτικο μανταρίνι . Τα ζυμαρικά τους είναι διαλεχτά ένα προς ένα , στριφτάρια από χαρουπάλευρο ή από αλεύρι ολικής με τσουκνίδα , κατσαρές ταλιατέλες µε μαστίχα , στριφτάρια με αγκιναρόφυλλα , τζίντζερ, λεμόνι και καρότο, ή με σοκολάτα και μανταρίνι, κουλουρίδα με ρεβιθάλευρο , χιώτικα στριφτάρια με ρόκα και παρμεζάνα ή με σκόρδο, ντομάτα και βασιλικό .


Κουλουρίδα με πέστο ντομάτας και τρούφα by Viron Barbasakalis

Χθες ο chef  Βύρωνας  Μπαρμπασακάλης  μας έφτιαξε ένα υπέροχο φαγάκι , πήρε το παραδοσιακό ζυμαρικό  του νησιού την κουλουρίδα («Χιώτικο Κελάρι») και το μαγείρεψε με πέστο ντομάτας και τρούφα Παγγαίου . Ένα πιάτο με πολύ «ελληνικό» χρώμα που ακτινοβολούσε φρεσκάδα , είχε αρμονία υλικών , αρωματικές εντάσεις , ενώ οι γευστικές αιχμές της τρούφας έδιναν μια διαβολεμένη νοστιμιά . Κάθε μπουκιά ήταν και μια αξέχαστη γευστική εμπειρία . 

                               Tι είναι η κουλουρίδα 

Παραδοσιακό Χιώτικο ζυμαρικό από ρεβυθάλευρο  βασισμένο σε παλαιά ντόπια συνταγή από το «Χιώτικο Κελάρι»  στη Βέσσα των Μαστιχοχωρίων . Άνοιγαν λεπτά και πλατιά φύλλα , τα τοποθετούσαν το ένα πάνω στο άλλο και τα τυλίγαν, για να τα κόψουν μετά στο τελικό σχήμα. Η παραδοσιακή συνταγή εδώ στο νησί αναφέρει πως τα συνόδευαν με ρεβίθια.
 
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου