Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Μεσορόπη : Ένα χωριό με Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και παραδοσιακή ομορφιά στους πρόποδες του Παγγαίου



ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ : Στις καταπράσινες πλαγιές του «χρυσοφόρου»  όρους  Παγγαίου  βρίσκεται η  γραφική Μεσορόπη (απέχει από την Καβάλα 40 χιλιόμετρα) ένα αξιοθέατο παράδοσης και ομορφιάς !!! Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά Μακεδονικής αρχιτεκτονικής ,τα παλιά καπνομάγαζα, τα πετρόχτιστα στενοσόκακα της , τα τοξωτά γεφύρια  και το παλιό τουρκικό σχολείο με την επιγραφή στα αραβικά. Περπατώντας στη Μεσορόπη όμως θα συναντήσετε αμέτρητες  βρύσες, παλιές κρήνες  και γούρνες αφού το νερό ήταν κυρίαρχο στοιχείο του χωριού για πολλούς αιώνες , κάποτε εδώ λειτουργούσαν 24 νερόμυλοι ενώ  σήμερα λειτουργεί μόνο ένας !!! 

Ο  CHEF  ΤΗΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο chef  Βύρων  Μπαρμπασακάλης ύστερα από μια πετυχημένη καριέρα σε εστιατόρια της Ευρώπης και της Ελλάδας γύρισε στα πάτρια εδάφη , ανακαίνισε το πετρόχτιστο οικογενειακό σπίτι και δημιούργησε το «Culinary Boutique Hotel Kladi Elias» , μεγάλες καλαίσθητες σουίτες, με φινετσάτη διακόσμηση και με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου έφτιαξε με μεράκι  το πέτρινο bistro όπου ο Βύρωνας διαμορφώνει το μενού ανάλογα με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες σερβίροντας πιάτα της Μεσογειακής κουζίνας .

Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Σε αυτόν τον όμορφο τόπο ζει ο κ Φλώρος Φλώρος μια πολυσχιδής και δραστήρια  προσωπικότητα της περιοχής , μαθηματικός  στο επάγγελμα , κάτοχος δευτέρου  πτυχίου  Θεολογίας και  τοπικός παραγωγός . Φτιάχνει εδώ και πολλές δεκαετίες το  παραδοσιακό ταχίνι  Μεσορόπης συνεχίζοντας  επιτυχώς την οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα . Το  ταχίνι ολικής άλεσης παράγεται 100% από σουσάμι, του οποίου δεν έχει αφαιρεθεί ο φλοιός. Αφού  πρώτα ψηθεί σε ξυλόφουρνο για να αποβάλλει την υγρασία  του και να πάρει αρώματα από τα ξύλα οξιάς και πουρναριού που χρησιμοποιούνται κατά την καύση , στη συνέχεια  αλέθεται στους πέτρινους μύλους διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Εκτός από το ταχίνι ο κ Φλώρος Φλώρος παράγει  εξαιρετικό χαλβά (ολικής αλέσεως και απλό) και αρίστης ποιότητας μέλι (από άνθη του  Παγγαίου και κωνοφόρα δέντρα από τα πευκοδάση της Θάσου) . 
  
 ΤΟ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ  ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Το "Προζύμι" είναι το πρώτο παραδοσιακό αρτοποιείο της Μεσορόπης που χρησιμοποιεί φούρνο με ξύλα. Αποτελεί την έμπνευση μιας μικρής ομάδας ατόμων που ερασιτεχνικά δοκίμασε να αναβιώσει την παρασκευή ψωμιών με προζύμι, σύμφωνα με τον εθιμικό τρόπο της περιοχής, στη συνέχεια όμως και καθώς οι απαιτήσεις αυξήθηκαν, δημιουργήθηκε το αρτοποιείο με επαγγελματικό πλέον προσανατολισμό στα πλαίσια μιας οικογενειακής επιχείρησης. Πέρα από το προζύμι παρασκευάζει και μια μεγάλη ποικιλία ψωμιών .


Η  ΟΙΚΟΤΕΧΝΕΙΑ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ

Αφού ολοκλήρωσαν τις  σπουδές τους στη σχολή τυροκομίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αποφάσισαν να ασχοληθούν  με την παραγωγή τυριών δημιουργώντας  μια μικρή οικοτεχνία στο χωριό. Κυκλοφόρησαν  στην αρχή ένα κατσικίσιο άσπρο τυρί ενώ η συνέχεα ήταν ακόμη πιο επιτυχημένη , έφτιαξαν το πρώτο κίτρινο τυρί στη περιοχή μια φρέσκια γραβιέρα , ακολούθησε μια γραβιέρα ωρίμανσης σε κρασί και άλλη μια γεύση με μπούκοβο και chili . Οι προσπάθειες των παιδιών δεν σταματούν εδώ , αυτό το χρονικό διάστημα επεξεργάζονται ένα σχέδιο ένταξης σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία σύγχρονου τυροκομείου στη Μεσορόπη .

ΔΙΑΜΟΝΗ :  Στο «Culinary Boutique Hotel Kladi Elias» , τα πέτρινα  δωμάτια και οι φινετσάτες  σουίτες είναι κλιματιζόμενες  και περιλαμβάνουν οροφές με ξύλινα δοκάρια και πέτρα . Διαθέτουν όλες τις σύγχρονες παροχές όπως υδρομασάζ, κλιματισμό, μίνι μπαρ ,καλωδιακή τηλεόραση , δωρεάν wi-fi . Η άλλη επιλογή διαμονής είναι στο διπλανό χωριό τη Μουσθένη και το «Dionysus Village Resort» που βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου και προσφέρει  εξωτερική πισίνα, κομψά ξύλινα μπανγκαλόου, γυμναστήριο , δωρεάν Wi-Fi .


                                                          Stathis  Harpas



 

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου