Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Το Μουσείο ελαιολάδου της οικογένειας Σωτηρέλη στη Παναγία της Θάσου


Η οικογένεια  Σωτηρέλη παράγει  ελαιόλαδο εδώ και τέσσερις γενιές. Η παραγωγή ελαιολάδου την εποχή εκείνη βασιζόταν εξολοκλήρου στο νερόμυλο και όταν ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστασίου το 1915, το νερό μεταφερόταν από τις τρεις πηγές του χωριού και κινούσε το νερόμυλο. Το νερό περιέστρεφε το νερόμυλο και η ενέργεια που παραγόταν μεταφερόταν στα μηχανήματα για την παραγωγή του ελαιολάδου. Ο νερόμυλος αυτός σήμερα αποτελεί μνημείο και είναι ο μόνος που λειτουργεί σ’ όλη την Ελλάδα και είναι επισκέψιμος. Στο Μουσείο ελαιολάδου της οικογένειας Σωτηρελη που βρίσκεται στο γραφικό χωριό της Παναγίας ο επισκέπτης  θα δει επίσης  τους ιστορικούς πετρόμυλους με τους οποίους  συνέθλιβαν τους καρπούς της ελιάς για να βγει το λάδι καθώς κι αλλά μηχανήματα  και πρέσες που κατά καιρούς βοήθησαν στη βελτίωση της ποιότητας του λαδιού, την αύξηση της παραγωγής και την ταχύτητα της επεξεργασίας. 

         ΕΚΘΕΣΗ  ΚΑΙ  ΔΙΑΘΕΣΗ  ΤΩΝ  ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 


Τα προϊόντα  της εταιρείας Σωτηρέλη  εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου υπάρχει δυνατότητα μικρής ξενάγησης. Στην έκθεση μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου με την κλασσική-παραδοσιακή μέθοδο. Με μια σειρά φωτογραφιών και βίντεο ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ολόκληρη τη διαδικασία της παραγωγής, από τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου μέχρι την εμφιάλωση του ελαιολάδου και να μάθει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το ελαιόλαδο, τα ελαιόδεντρα και τις ελιές. Από τον ίδιο χώρο μπορεί επίσης να προμηθευτεί και τα προϊόντα  της εταιρείας .

{In one of the first villages built on Thassos island, Panagia, you will find the Olive Oil Museum of Sotirelis family. Sotirelis Olive Oil Museum, Panagia village, Thassos, Greece}
 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου