Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Μετέωρα : Αισθάνεσαι δέος και μεγαλοπρέπεια ανάμεσα στους επιβλητικούς βράχους



INFO : Μόλις 20 χιλιόμετρα απέχει η Καλαμπάκα από τα Τρίκαλα , όταν το αμάξι πάρει την μεγάλη ευθεία για το χωριό αρχίζεις να αισθάνεσαι δέος και μεγαλοπρέπεια με τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων να ξεπροβάλλουν εμπρός σου. Τα θεόρατα αυτά βράχια βρίσκονται  μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων , αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο αλλά και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας. Οι βράχοι δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 25 με 30 εκατομμύρια χρόνια όταν ακόμα ο θεσσαλικός κάμπος καλυπτόταν από θάλασσα, μια σειρά από  γεωλογικές  μεταβολές και ακραίων καιρικών φαινομένων προκάλεσαν διαβρώσεις στα πετρώματα των βράχων οι οποίοι στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών πήραν τη σημερινή τους μορφή. Το όνομα Μετέωρα, που σημαίνει «κρεμαστοί βράχοι», οφείλεται στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ιδρυτή της μονής του Μεγάλου Μετεώρου, ο οποίος ονόμασε Μετέωρο τον φαρδύ βράχο όπου ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344 ενώ το 1372 έχτισε εκεί το πρώτο μοναστήρι. Το 1988 τα Μετέωρα ανακηρύχθηκαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco ενώ η ευρύτερη περιοχή ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura , καθώς διαθέτει σπάνια πανίδα και χλωρίδα.  

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ :   
Τα Μετέωρα σήμερα αποτελούν έναν από τους κορυφαίος ταξιδιωτικούς  προορισμούς της χώρας , στις απόκρημνες κορυφές των βράχων σώζονται ιστορικά βυζαντινά μοναστήρια στα οποία φυλάσσονται μοναδικά κειμήλια , χειρόγραφα και τοιχογραφίες. Από τα τριάντα μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα σώζονται και λειτουργούν έξι Μονές οι οποίες είναι και επισκέψιμες , συγκεκριμένα η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», η Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ ,η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά , η  Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (Μετεώρων) , η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη και η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου (Μετεώρων) .

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ  ΤΩΝ  ΜΕΤΕΩΡΩΝ : 
Στα Μοναστήρια φυλάσσονται θησαυροί, κειμήλια , χειρόγραφα , φορητές εικόνες , αριστουργηματικά ξυλόγλυπτα τέμπλα ,  σκευοφυλάκια με χρυσοποίκιλτα ιερατικά άμφια, Ευαγγέλια , μολυβδόβουλλα και αργυρές λειψανοθήκες . Υψηλό ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χειρόγραφοι κώδικες καθώς και μια σειρά βυζαντινών και μεταβυζαντινών εγγράφων που σώζονται  μέχρι σήμερα . Στη Μονή Βαρλαάμ υπάρχει το Ευαγγέλιο που αποδίδεται στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο  Πορφυρογέννητο.
 
ΓΙΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ : Ο τόπος θεωρείται από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως. Τα Αμπάρια, η Δούπιανη και το Άγιο Πνεύμα είναι από τις πιο  δημοφιλείς αναρριχητικές διαδρομές, κάθε χρόνο τα παραπάνω σημεία κατακλύζονται από αναρριχητές που επιδίδονται στην δραστηριότητα που τόσο αγαπούν. Εδώ γίνεται κάθε χρόνο και η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ : Οδικώς τα Μετέωρα (Καλαμπάκα) απέχουν 360 χλμ. από την Αθήνα , η πιο σύντομη διαδρομή είναι Δομοκός– Καρδίτσα – Τρίκαλα. Από τα Τρίκαλα η Καλαμπάκα απέχει 20 χλμ. , αν όμως έρχεστε από τη Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί να καλύψετε 230χλμ.

ΦΑΓΗΤΟ : Το Καστράκι είναι  χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και απέχει μόλις 2 χλμ από το κέντρο της Καλαμπάκας , σφηνωμένο στα ριζά των βράχων και σχεδόν περίκλειστο από τους πανύψηλους βράχους προσφέρει μοναδική θέα του τοπίου . Εδώ το κρέας είναι ο βασιλιάς της κουζίνας , θα σας δώσω δυο διευθύνσεις για φαγητό , η μια είναι η ταβέρνα «Παράδεισος» όπου θα φάτε εξαιρετικό κοντοσούβλι και κατσικάκι γάστρας , και η άλλη ο «Ζιώγας» για μπριζόλα μοσχαρίσια, χοιρινή και παϊδάκια . Μετά από τόσο κρέας θα αναζητήσετε και κανένα γλυκάκι , τότε  θα πρέπει να πάτε στη Καλαμπάκα και στο ζαχαροπλαστείο «Κυβέλεια» του Παμπίρη (βρίσκεται στην κεντρική πλατεία) για να δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό σπάτουλα (είναι ένα είδος πουτίγκας) ,  μετά γραμμή για τον  «Ρόμπο» όπου θα φάτε τον καλύτερο χαλβά Φαρσάλων.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου